Uzay Bilimleri

Apollo Görevleri ve Ay Yolculuğu

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Bu yazımızda insanlık tarihinin önemli kilometre taşlarından biri olan Apollo görevleri ve ay yolcuğunu sizler için derledik.

Apollo Görevleri Nedir ?

Apollo görevleri, Ay’a insan gönderme amacıyla oluşturulmuş bir NASA programıdır. İlk uçuşu 1968’de gerçekleşen bu program çerçevesinde 11 adet uçuş yapılmıştır ve ilk dört uçuşta uzay araçları test edilmiştir. Diğer yedi uçuşun altısında ise Aya iniş yapılmıştır. İlk kez Ay yüzeyine iniş 1969 yılında Neil Armstrong , Buzz Aldrin ve Michael Collins tarafından gerçekleştirildi. En son ise 1972 yılında Aya inildi ve toplam 12 astronot Ay yüzeyinde yürüdü ve burada çalışmalar yaparak Aydan çeşitli toprak ve taş örnekleri toplayıp onları Dünya’ya getirdiler.

Apollo Görevleri İçin Kullanılan Uzay Araçları

Uzay Modülleri

NASA, apollo görevleri  için Apollo Command Modülünü oluşturdu. Bu modülün üç astronota yetecek kadar bir kapasitesi vardı. Mürettebatın kullandığı alan ortalama bir araba büyüklüğündeydi. Bu uzay aracı mürettebat tarafından Aya gidiş ve dönüşte kullanıldı.

Bir diğer uzay aracı olan Lunar (Ay) Modülü de Aya iniş için kullanıldı. Bu uzay aracı ise 2 astronotu taşıyacak kapasiteye sahipti. Lunar modülü, astronotları Ay’ın yörüngesinden alıp, yüzeyine kadar götürüp tekrar Command Modülüne geri getirmiştir.

Apollo Görevleri için Aya İniş İçin Kullanılan Saturn V Roketi
Apollo Görevleri için Aya İniş İçin Kullanılan Saturn V Roketi

Kullanılan Roketler

Apollo görevleri  için Apollo, Saturn IB ve Saturn 5 roketleri kullanılmıştır. Apollo görevleri kapsamındaki ilk uçuşta diğerlerine göre daha küçük olan Saturn IB roketi tercih edilmiştir. Bu roket iki parçadan oluşuyordu. İlk parçanın yakıtı tükendiğinde, roket bunu diğerlerinden ayırarak dünya atmosferine bırakıyor ve bu parçada atmosferde yanıyordu. İkinci parça ise uçuşu sağlıyordu.  Saturn IB roketi Apollo kapsülünü Dünya yörüngesinde test etmek için kullanılmıştır.  Büyüklüğü ise 22 katlı bir apartmana eş değerdi. Diğer 10 uçuşta da diğerlerinden daha güçlü olan Saturn V roketi kullanıldı. 36 katlı bir bina büyüklüğünde 3 parçadan oluşan bu roket Apollo uzay aracını Aya taşıdı.

Aya İlk İniş

Apollo görevleri  içerisinde Aya ilk insanlı uçuş Apollo 8 ile gerçekleşmiştir. 1968 yılının Noel arefesinde gerçekleşen bu görevin amacı Aya inmek değil, sadece Ay yörüngesinde dolaşıp bilgi toplamaktı. Apollo görevleri ile Ay yüzeyine ilk insanlı iniş 20 temmuz 1969 yılında Apollo 11 ile gerçekleşti. Apollo 11’in mürettebatı Neil Armstrong, Michael Collins ve Buzz Aldrin’den oluşmaktaydı. Ayda yürüyen ilk kişi ise Neil Armstrong ile Buzz Aldrin olmuştur. Collins ise ay yörüngesinde kalmıştır. Ay yüzeyine ayak basan ilk insan da Neil Armstrong’dur. Armstrong Aya ilk ayak basışının ardından yıllarca klişe haline gelecek şu cümleyi kurdu,

Bu benim için küçük insanlık için büyük bir adımdır.

Neil Armstrong

Apollo görevleri içerisinde Apollo 13 ise filmlere bile konu olan ilginç bir hikaye içeriyor. Bu görevde uzay aracı Aya doğru yoldayken arızalandı. NASA, astronotlarını güvenli bir şekilde Dünyaya getirmek zorundaydı. Astronotlar dünyaya güvenli bir şekilde dönmek için Ayın tüm yörüngesini dolaşmışlardır. Ardından Dünya’ya güvenli bir şekilde iniş yapmışlardır.

İlginizi Çekebilir –> Mühendislerin İzlemesi Gereken En İyi 15 Film

Astronotlar Ay Yüzeyine Nasıl İndi ?

Apollo uzay aracı 3 parçalı Saturn V roketinin tepesinde aya gitti. Roketin ilk iki parçası tüm yakıtlarını Dünya yörüngesinden çıkmak için kullandı. 3. Parça ise uzay aracını Ay’a yollamıştır.

Apollo 11 Command Modül
Apollo 11 Command Modül

Önce uzay aracı Ay yörüngesine ulaştı ve burada Lunar modül ve Command modül birbirinden ayrıldı. 2 astronot Lunar modül ile Ay yüzeyine indi. 3. astronot ise Ay yörüngesinde Command Modülün içerisinde kaldı. Son üç görevde Command modül, Lunar Rover olarak adlandırılan Ay yüzeyinde gezinmeyi sağlayan bir araç taşımıştır. Astronotlar bu aracı Ay yüzeyini keşfetmek için kullanmışlardır ve bu araç Ay yüzeyinde bırakılmıştır.

Lunar Rover Aracı
Lunar Rover Aracı

Buzz Aldrin ve Neil Armstrong Ay yüzeyindeki görevlerini tamamladıktan sonra Lunar modüle dönüp Ay’ın yörüngesine doğru havalandılar ve Command Modüle bağlandılar. Bu iki astronot Command Modüle geçtikten sonra Lunar modülü arkalarında bırakarak dünyaya uçtular.

Lunar Modül
Lunar Modül

Apollo Görevleri Neden Bu Kadar Önemliydi ?

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı John F. Kennedy 1960’lı yıllar içerisinde Amerikanın Ay yüzeyine inmesini çok istiyordu. NASA Apollo görevleri ile bunu gerçekleştirdi. Bu insanlığın ilk defa Dünya yörüngesini terk edip başka bir dünyayı ziyaret etmesiydi. Bu seyahat ileride NASA’nın diğer dünyaları keşfi için önemli bir adım oldu.

Apollo görevleri tarih görev ve mürettebata göre aşağıdaki tabloda belirtildiği gibidir.

Apollo Görevleri TarihGörev Mürettebat
Apollo 7 Uçuşu11-22 Ekim, 1968Command Modülünü Test EtmekSchirra, Eisele, Cunningham
Apollo 8 UçuşuAralık 21-27, 1968Ayın Yörüngesine İlk GirişBorman, Lovell, Anders
Apollo 9 UçuşuMart 3-13, 1969Lunar Modül TestiMcDivitt, Scott, Schweickart
Apollo 10 UçuşuMayıs 18-26, 1969Ayın Çevresinde Lunar Modül TestiCernan, Young, Stafford
Apollo 11 UçuşuHaziran 16-24, 1969Aya İlk İnişArmstrong, Aldrin, Collins
Apollo 12 UçuşuKasım 14-24 , 1969Ay yüzeyine inişConrad, Bean, Gordon
Apollo Uçuşu 13Nisan 11-17, 1970Aya inilecekti fakat uzay aracı arızalandıLovell, Swigert, Haise
Apollo Uçuşu 14Ocak 31 – Şubat 9, 1971Aya inişShepard, Mitchell, Roosa
Apollo Uçuşu 15Temmuz 26 – Ağustos 7, 1971Aya İnişScott, Irwin, Worden
Apollo Uçuşu 16Nisan 16-27, 1972Aya inişYoung, Duke, Mattingly
Apollo Uçuşu 17Aralık 7-19, 1972Aya inişCernan, Schmitt, Evans

Apollo görevleri ile birçok astronot hayatını kaybetse de bu kadar fedakarlığın sonunda insanoğlu Aya ayak basmış ve bu da tarihte bir dönüm noktası olmuştur. Her zaman bilinmezin peşinde koşan insanlık Apollo görevleri ve diğer ülkelerin buna benzer geliştirdiği diğer projeler ile başladığı uzay seyahatlerine yakın zamanda yenilerini ekleyecek gibi gözüküyor.

Kaynak: NASA

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu