En Güncel Mühendislik Maaşları [2023]

Kimya Mühendisliği Maaşları Ne Kadar? 2023

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Kimya mühendisleri, ilaç sanayisinden, enerjiye, temizlik endüstrisinden araştırma geliştirme kurumlarına kadar çok farklı alanlarda çalışabilmektedir. Temel bilimlerden biri olan kimya ile matematik ve fiziğin yanında temel mühendislik dersleriyle harmanlanan kimya mühendisliği bölümü ile ilgili ayrıntılı bilgiye Kimya Mühendisliği Nedir? adlı içeriğimizde yer vermiştik. Bu içeriğimizde de kamuda, özel sektörde ve yurt dışında kimya mühendisliği maaşları ve kimya mühendislerinin çalışma alanlarını sizler için derledik.

Devlette Kimya Mühendisliği Maaşları

İçeriğimizin ilk kısmında da belirttiğimiz gibi kimya mühendisleri çok farklı sektörlerde faaliyet gösterebilmektedirler. Bundan dolayı özellikle de özel sektörde kimya mühendisliği maaşları çok değişlik gösterebilmektedir. Ama aynı durum devlette çalışan kimya mühendisleri için geçerli değildir. Mühendislik maaşları ile ilgili diğer içeriklerimizde de belirttiğimiz gibi kamuda çalışan mühendislerin aylık net maaşları genellikle derecelerine ve pozisyonlarına göre sabittir. Devlette kimya mühendisliği maaşları da bu çerçevede daha benzerlik gösterir.

2023 yılı Temmuz ayı verilerine göre 1/4 derecesine sahip devlette çalışan kimya mühendislerinin net maaşı 33.122 TL seviyesindedir.

MeslekDereceGüncel Net Maaş (Temmuz 2023)
Mühendis1/433.122 TL
Teknisyen (Lise Mezunu)11/123.538 TL
Profesör1/448.124 TL
Araştırma Görevlisi7/131.763 TL
Tablodaki maaşlar net maaş tutarlarıdır.

Kamuda çalışan kimya mühendisleri diğer mühendisler gibi pek tabi özel görevlendirmeler, pozisyon değişiklikleri, yüksek lisans ve doktora mezuniyeti ve yabancı dil belgeleri gibi etkenler maaşlarını daha da yüksek bir seviyeye taşıyabilmektedirler.

Akademisyen olarak araştırma görevlisi pozisyonunda görev yapan kimya mühendisleri de 2023 yılı Temmuz ayından itibaren 31.763 TL net maaş kazanmaktadırlar. Akademisyen olan kimya mühendisleri ayrıca doçentlik profesörlük gibi kademelere yükseldikleri zaman maaşları daha da artacaktır. Ayrıca çeşitli bilimsel destekli projelere de katılarak maaş dışı gelir elde etmeleri de mümkündür.

Özel Sektörde Kimya Mühendisliği Maaşları

Endüstrinin pek çok alanında kimya mühendislerini görmek mümkün. Özellikle de enerji, ilaç ve temizlik endüstrisinde çok sayıda kimya mühendisi aktif olarak çalışmaktadır. Bu da özel sektörde kimya mühendisliği maaş aralıklarını çeşitlendirmektedir. Bu maaş aralıkları da çok sayıda parametreye göre değişiklik gösterebilmektedir.

Özel Sektörde Kimya Mühendisliği Maaşları

Özelde Kimya Mühendisliği Maaşlarını Etkileyen Faktörler

Özel sektörde kimya mühendisliği maaşları hemen hemen tüm mühendislik bölümünde olduğu gibi belirli kriterlere bağlıdır. Bunları aşağıdaki gibi listeleyebiliriz.

  • Bilgi birikimi
  • Çalışılan sektör
  • Eğitim düzeyi (yüksek lisans, doktora)
  • Mesleki tecrübe
  • Çalışma koşulları
  • Teorik bilgi kapasitesi (Kimya mühendisleri için önemlidir.)
  • Çalışılan firma, kurum veya kuruluşun büyüklüğü
  • İş pozisyonu veya görev tanımı (müdür, teknik müdür)

Yukarıda belirttiğimiz durumlara göre ve yapılan anket çalışmalarına göre özel sektörde tecrübe ve iş pozisyonuna göre ortalama net kimya mühendisliği maaş aralıkları aşağıdaki gibidir.

PozisyonMinimum MaaşOrtalama MaaşMaksimum Maaş
Yeni Mezun Kimya Mühendisi12.750TL15.300TL21.150TL
Kıdemli Kimya Mühendisi (2-5 yıl tecrübe)19.800TL22.050TL27.900TL
Uzman Kimya Mühendisi (+5 yıl)22.950TL28.800TL37.800TL

Yukarıda gördüğünüz maaş aralıkları kimya mühendislerinin özel sektörde kazandıkları ortalama maaş tutarlarını yansıtmaktadır. Daha önce belirttiğimiz gibi bu maaş aralıkları çeşitli faktörlere göre değişiklik göstermekle beraber ortalama olarak tablodaki değerlere yakındır.

Türk Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) ise brüt mühendis asgari ücreti 2023 yılı için 17.500 TL olarak belirledi.

TMMOB 2023 Yılı Mühendis Asgari Ücreti

Yurt Dışında Kimya Mühendisliği Maaşları

Kimya mühendisleri yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da aktif olarak çalışabilmektedirler. Dünya’nın çeşitli ülkelerinde birbirinden farklı firma ve pozisyonlarda kimya mühendisleri çalışabilmektedir. Yurt dışında çalışabilmek için en önemli faktör tahmin edebileceğiniz gibi iyi düzeyde İngilizce ve çalışmak istediğiniz ülkenin ana dili ne ise onu da bilmeniz gerekmektedir. Ancak bu şekilde yurt dışında iyi koşullarda kalıcı bir çalışma ortamı elde edebilirsiniz.

Yurt Dışında Kimya Mühendisliği Maaşları

Uluslararası kariyer sitelerinden biri olan Glassdoor’un verilerine göre bazı ülkelerde kimya mühendisliği yıllık net maaş miktarları aşağıdaki gibidir.

  • Almanya: 57.117 €/yıl
  • Fransa: 32976 €/yıl
  • İngiltere: 36161 £/yıl
  • ABD: 86361 $/yıl
  • Kanada: 74.000 CA$/yıl
  • Avusturalya: 81.234 A$/yıl

Bu yukarıda belirttiğimiz maaş tutarlar tabi yine bilgi birikimi, tecrübe, iş pozisyonu ve görev tanımı gibi çok sayıda koşula göre değişiklik göstermektedir. Tabi en önemli faktör de çalıştığınız yerdeki dili çok iyi bilmeniz gerekiyor.

Örneğin, Almanya’da çalışmak istiyorsanız sadece İngilizce bilmeniz sizi çok fazla öne çıkarmaz. Uluslararası firmalar olsa da her zaman Almanca bilen yabancılar tercih edilecektir. Sizin tecrübeniz daha fazla olsa bile daha az tecrübesi olup da Almanca bile bir kimya mühendisi sizin yerinize tercih edilebilir. Bu sebepten çalışmak istediğiniz ülkeyi iyi bir şekilde araştırıp kararınızı verin. İyi düzeyde İngilizceniz var ise İngiltere, ABD, Avustralya ve Kanada gibi ülkeleri tercih edebilirsiniz. Ama Almanca da öğrenirim diyorsanız, Almanya da çok güçlü bir tercih olabilir.

İlginizi Çekebilir: Almanya Mühendis Maaşları

Kimya Mühendisi Adaylarına ve Kimya Mühendislerine Tavsiyeler

Öncelikle kariyer planlamanızda benim kişisel tavsiyem parayı her zaman ikinci planda tutun. Çalışma koşulları, işi sevip sevmeyeceğiniz ve size katacağı değerler bana göre paradan çok daha önemli. Şahsen kendime zaman ayırabildiğim bir işi, daha yüksek maaşlı ama kendime veya aileme zaman ayıramayacağım işe tercih ederim. Tabi bir de kariyerinizi yöneltmek istediğiniz alan ile ilgili de bir seçim yapmak zorunda kalabilirsiniz. Keyif alarak çalışabildiğiniz bir sektörde daha düşük maaş ile çalışmanız sizin mutluluğunuz için daha iyi olacaktır.

Tabi istemediğiniz alanda 10 birim maaş alırken çalışmak istediğiniz alanda bulacağınız iş 5 birimse bu da pek makul değil ve maalesef Türkiye mühendislerin pek de seçim şansı olmuyor. Herkes genellikle ilk kariyer hayatına başladığı alanda devam ediyor. Kısacası hangi alanda çalışırsanız çalışın başarı, çalışma koşulları ve kendinize zaman ayırabilmeniz paradan çok daha önemlidir. Klasik ama konumuzla tam olarak uyuşan Konfüçyüs’ün bir sözü ile içeriğimizi sonlandırma istiyorum: “Eğer bir işi severek yapıyorsanız, hayatınızda bir gün bile çalışmış sayılmazsınız.

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu