Yeni Hubble Görüntüsü, Yerçekiminin Işığı Büktüğü Uzak Bir Gökadayı Gösteriyor
Işığın düz bir çizgide hareket ettiğini düşünme eğilimindeyiz, ancak evrenimizde bu her zaman böyle değildir, yeterince güçlü olduğunda, yerçekimi ışık fotonlarını yörüngelerinden çıkarabilir. Hubble, yerçekimsel mercekleme olarak bilinen ve yerçekiminin ışığı süper havalı ve ilginç şekillerde büktüğünde ortaya çıkan bir fenomen tespit etti.
NASA en son görüntüsüyle ilgili açıklamasında, “NASA/ESA Hubble Uzay Teleskobu’ndan gelen bu görüntünün merkezi, uzak galaksilerin görünümünü çarpıtabilen, büyütebilen ve hatta çoğaltabilen çarpıcı bir astronomik fenomen olan güçlü yerçekimsel merceklemeden kaynaklanan masalsı yaylarla çerçevelenmiştir” diye yazdı.
“Yerçekimsel mercekleme, uzak bir galaksiden gelen ışığın, araya giren astronomik bir nesnenin çekim gücü sayesinde kurnazca bozulmasıyla ortaya çıkar. Bu durumda, nispeten yakındaki gökada kümesi MACSJ0138.0-2155 olarak bilinen ve yeni yıldızlar oluşturmak için gereken gazın tükendiği aktif olmayan galaksiyi mercekledi.”
Bu habere göre demek ki, gökbilimciler yerçekimsel mercekletimi doğal büyüteç olarak kullanabiliyormuş. Bu da Hubble’ın bile çözmesi çok zor olan uzak uykudaki galaksiler gibi nesneleri incelemelerini sağlar.
Bu büyüleyici görüntüyü elde etmek için araştırmacılar, Hubble’ın en gelişmiş astronomik araçlarından ikisine yayılmış sekiz farklı kızılötesi filtre kullanmak zorunda kaldılar. Yapılan bu araştırmayı ve kullanılan filtreleri NASA, “Bu aletler, Hubble’a yapılan son iki servis görevi sırasında astronotlar tarafından kuruldu ve gökbilimcilere geniş bir gökyüzü alanı ve çok çeşitli dalga boylarında mükemmel ayrıntılı gözlemler sağlıyor”, diye açıkladı.
Hubble, yıllar boyunca bize insanlığın bildiği en şaşırtıcı, hayranlık uyandıran görüntülerden bazılarını getirdi. Şimdi ise daha da ilginçlerini hayatımıza katacağa benziyor. Uzayın devasa büyüklüğü bizlere büyüleyici bir maceranın kapılarını şimdiden aralıyor!