Uzay BilimleriHaberler

Uzak Evrende Devasa Bir Gökada Tespit Edildi

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Evren devasa büyüklükte bir yer ve içinde de birçok büyük nesne barındırıyor. Bunlar sadece galaksiler değil, galaksi grupları ve hepsini birbirine bağlayan kozmik ağı içeriyor.

Bilim adamları, bu gruplardan biri gibi görünen yeni bir şey keşfettiler ve evrenin evrimini anlamamız için ciddi etkileri olabileceğini düşünüyorlar. 9,2 milyar ışık yılı uzaklıkta, neredeyse simetrik bir gökada yayı ve 3,3 milyar ışık yılı genişliğinde, şimdiye kadar tanımlanmış en büyük yapılardan biri olma niteliği taşıyor.

Kozmologlara göre, uzayda bir nesnenin kaplayabileceği mevcut teorik sınır 1,2 milyar ışık yılı olarak hesaplanıyor, bu da Dev Yay’ı neredeyse üç kat daha büyük yapıyor. Standart kozmoloji modeli, evrendeki bu devasa yapıları sadece nadir rastlanan tesadüfler olarak açıklayabilir mi?

Yaklaşık 1,2 milyar ışık yılından daha büyük ölçekli yapılar, bir tümsek olarak kabul edilmektedir. Bu tür bir veya iki tümsek tesadüfi bir tümsek olarak kabul edilebilir, bu devasa yapıların sayısı ancak verilerde giderek daha fazla ortaya çıkmaya başladı.

Bahsedilen bu Dev Ark, Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması’ndan elde edilen verilerde keşfedildi. Lopez ve meslektaşları, bu arkların merkezlerindeki süper kütleli kara delikler tarafından aydınlatılan, evrendeki en parlak gökadalar olan kuasar gökadalarının ışığını inceledi.

Bu galaksilerden gelen ışık, galaksiler arası uzayda gazdan geçtiğinde, bazı dalga boyları emiliyor. Bu süreç tarafından üretilen spektral absorpsiyon çizgileri, evrendeki maddenin dağılımını haritalamak için kullanılabilir. Bu yöntemi kullanan araştırmacılar, Dev Yay gökadalarının bir arada kümelenmiş gibi göründüğünü fark ettiler. Daha derin analizler de bunu neredeyse doğruluyor gibi görünüyor.

Gökbilimciler Evrendeki bu kadar büyük yapıları tanımlamaya devam ederse, gelecekte bizi uzay hakkında yeni gerçeklikler karşılayabilir.

Araştırma, Amerikan Astronomi Derneği’nin 238. toplantısında sunuldu.

Kaynak
Science Alert

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu