Doğa ve Çevre

Asit Yağmurları Nasıl Oluşur ? Etkileri Nelerdir ?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Asit Yağmurları Nedir ?

Günümüzde fosil yakıt ile elektrik üreten santraller, fabrikalar ve motorlu taşıtlar hava kirliliğinin artmasına sebep olurlar. Bu hava kirliliği ise bizleri sağlık açısından etkilemekle beraber atmosferi de kirletip diğer canlıları da etkilemektedir. Asit yağmurları hava kirliliğinin sonuçlarından birisidir ve bitki ve hayvan yaşamı açısından oldukça olumsuz etkileri vardır. Şimdi gelin önce yağmur daha sonra da asit yağmuru oluşumunu inceleyelim.

Yağmur Oluşumu

Yeryüzündeki sular buharlaşarak gökyüzüne yükselir, yükselen bu su buharı ise soğuk hava kütleleriyle karşılaşarak buhar fazından sıvı fazına dönüşerek yeryüzüne  tekrar düşerler. Bu olaya yağmur denir. Bu olay aslında tamamen fiziksel bir hal değiştirmedir. Sizde kapalı bir ortama buhar verip ardından da bu ortamı soğutarak ya da ortama soğuk buhar vererek yağmur oluştuğunu göreceksiniz. Su buharı eğer çok ani bir soğumayla karşılaşırsa bu sefer kristalleşerek kar şeklinde yeryüzüne geri düşer.

Su Çevrimi
Su Çevrimi

Asit Yağmurları Nasıl Oluşur ?

Fosil yakıtlar, az miktarda kükürt içeren farklı kimyasal maddelerin karışımıdır. Hava kirliliğine sebep olan bileşik de kükürt dioksittir (SO2) .  Kükürt dioksit, fosil yakıt içerisindeki kükürtün yanma esnasında oksijenle birleşmesiyle oluşur. Yüksek kükürt içeren fosil yakıtların elektrik üretiminde kullanılmasıyla atık olarak büyük miktarlarda kükürt dioksit atmosfere verilir bu da hava kirliliğin başlıca nedenidir. 1970 yılında gerçekleşen temiz hava hareketi ile kükürt dioksit atmosfere salınımı azaltılmaya çalışılmıştır. Bu çerçevede enerji santrallerinde düşük kükürt oranına sahip kömürlerin veya kömürün gaz haline getirilerek kükürtten arıtılması için çalışmalar yapılmıştır. Ayrıca motorlu taşıtlar da atmosfere SO2  salarlar. Benzin ve dizel de az olsa kükürt içermektedir. Volkanik olaylar ve sıcak su kaynakları da kükürt oksit yaymaktadırlar.

Kükürt oksit ve nitrik oksit atmosferde su buharı ve diğer kimyasallarla tepkimeye girerek sülfirik ve nitrik asit oluştururlar. Oluşan bu asidik yapı da bulut ve sis içerisinde su damlalarına yapışır. Limon suyu gibi olan bu asidik yapı da yağmur ve kar olarak yeryüzüne düşmektedir. Bu olay ile asit yağmurları oluşur

Asit yağmurları döngüsü
Asit yağmurları döngüsü

Asit Yağmurları Etkileri

Yeryüzüne düşen asit toprak tarafından bir miktar etkisiz hale getirilir. Ancak hava kirliliğin yüksek seviyede olması sebebiyle yeryüzüne düşen asit miktarı toprağın asidi nötrleştirme etkisini aşmaktadır.  Asidik olan toprak üzerindeki ağaç ve diğer bitkiler de kök ve yapraklarıyla bu asidi kendisine faydalı olan diğer maddelerle birlikte emerler ve bu da bitkilerin ölmesine sebep olur. Ayrıca asit yağmurları sonucu asidik düzeyi artan nehir ve göllerdeki balıkların ve diğer canlıların yaşamları da tehlikeye girer.

Asit yağmurları nehir ve göl yaşamını olumsuz etkiler
Asit yağmurları nehir ve göl yaşamını olumsuz etkiler

Asit yağmurları , özellikle enerji santrallerinde özel üretimli filtreler kullanılarak ya da düşük kükürt oranına sahip fosil yakıtların kullanılmasıyla kükürt dioksit salınımı minimuma indirilerek önlenebilir.

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu