En Güncel Mühendislik Maaşları [2024]

Devlette Mühendis Maaşı Ne Kadar? 2024

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Bu içeriğimizde sizlere devlette mühendis maaşını ve bu maaşın neye göre değişebildiğini kısa ve sade bir şekilde derledik.

Mühendisler üniversiteden mezun olduktan sonra genellikle özel sektörde faaliyet göstermektedirler. Tabi özel sektörün zorlu şartları, dengesiz maaş politikası gibi nedenler sebebiyle çok sayıda mühendis kamu kurumlarında çalışmak istemektedirler. Tabi devlette çalışabilmek için de KPSS ve bir takım mülakatlarda başarılı olmak gerekiyor. Bu aşamaları geçen mühendisler de devlet memuru olarak işe başlamaktadırlar.

Kamuda özel sektöre göre daha az değişken bir maaş aralığı vardır. Ama yine mühendislerin kamu kurumlarındaki kazançları da hep merak edilmektedir. Bu içeriğimizde sizlere Devlette mühendislik maaşlarını güncel olarak derledik.

Devlette Mühendis Maaşı 2024

2024 yılı Ocak ayından itibaren asgari ücret ve memur maaşlarına zam yapıldı. Buna göre 2024 yılı Ocak ayı itibari ile 1/4 dereceye sahip mühendisin maaşı net olarak 50.869 TL  kazanmaktadır. Bu tutar 2024 yılı Ocak ayı öncesinde 33.122 TL idi.

MeslekDereceGüncel Net Maaş (Ocak 2024)
Mühendis1/449.683 TL
Teknisyen (Lise Mezunu)11/135.307 TL
Profesör1/472.186 TL
Araştırma Görevlisi7/147.645  TL
Tablodaki maaşlar net maaş tutarlarıdır.

Tabi yukarıdaki tablodaki mühendis maaşı 1/4 dereceye sahip mühendis memurlar için geçerlidir. Devlette çalışan mühendislerin kazançları bazı faktörlere göre değişiklik göstermektedir.

Belediyelerde çalışan mühendislerin maaş aralıkları da kamu kurumlarındaki mühendis maaşlarına yakın olsa da belli başlı farklılıklar mevcuttur. Ama bu başka bir yazının konusu olduğu için bu yazıda anlatmıyoruz.

Devlette Mühendis Maaşı Neye Göre Değişiyor?

Devlette mühendis maaşlarının artmasını sağlayan faktörler aşağıda sıralandığı gibidir.

  • Memuriyet derecesinin yükselmesi (1, 1/2, 1/4 vb.)
  • Eğitim durumunun artması (Yüksek lisans veya doktora derecesine göre)
  • Evlenme ve çocuk sahibi olma (evli ve çocuk sahibi olmak)
  • Görev ve pozisyon terfisi (müdür, şef gibi pozisyonlarda çalışmak)
  • Yabancı dil bilgisini belgeleme (TOEFL veya YDS gibi sınavlar ile belgelenmiş yabancı dil bilgisine sahip olmak)

Yukarıda sıraladığımız kriterler devlette mühendis maaşını artıran faktörler olarak sıralanabilir. Tabi bu faktörlerin yanında da istisnai bazı durumlarda da kamuda çalışan mühendis maaşları değişebilmektedir.

Devlette Mühendis Maaşı Yeterli mi?

Devlette mühendis maaşları özel sektöre kıyasla daha sabittir. Yani devlette çalışan mühendislerin maaşları çok değişken değildir. Genellikle bölüm fark etmeksizin kamuda çalışan mühendisler birbirlerine yakın tutarlarda maaş alırlar.

Peki devlette mühendis maaşları yeterli midir?

Bu çok ucu açık bir soru aslında. Çünkü bölüme göre özel sektörde çok daha fazla kazanılabilir ama çok daha düşük bir maaş ile de çalışılabilir. Örneğin bir yazılım veya bilgisayar mühendisiyseniz muhtemelen özel sektörde daha fazla maaş alacaksınız. Ama eğer makine veya inşaat mühendisiyseniz devlette çalışmak maaş anlamında daha mantıklı olacaktır. Çünkü özel sektörde bu bölümlerden mezun olan mühendislerin maaşları görece daha düşüktür.

Günümüz şartları düşünüldüğünde devlette mühendis maaşı hiç de fena sayılmaz. Özellikle yeni mezun mühendisler devletteki mühendis maaşını özelde kazanamıyorlar. Hatta 2-3 yıl tecrübeli çoğu mühendis bile bu maaş tutarını kazanamıyor. Bundan dolayı devlette mühendis olarak çalışmak bölüm bazlı olarak bakılırsa mantıklı olabilir. Bazı bölümlerin özelde önü daha açık olduğundan alanınıza göre bu tercihi yapmanız daha doğru olacaktır.

Bir Mühendis Devlette Nasıl Çalışabilir?

Ülkemizde devlet memuru olmak için öncelikle KPSS sınavına girmek gerekiyor. Mühendislik mezunları ise öncelikle KPSS Lisans sınavına girip 100 üzerinden en az 80 puan alması gerekiyor. Tabi bazı kamu kurumları mülakat için 75 civarında da KPSS puanını kabul etse de en az 80 almak daha iyi olacaktır. KPSS puanınızı aldıktan sonra da kurumların yaptığı sınav ve mülakatlara girerek, başarılı olduğunuz takdirde mühendis olarak devlet memuru olabiliyorsunuz.

Sonuç

Sonuç olarak devlette mühendis maaşı belli başlı kriterlere göre değişiklik gösterse de 1/4 derecedeki bir 2024 yılı Ocak ayından itibaren mühendis ayda net olarak 50.869 TL kazanmaktadır. Bu maaş tutarı yılda bir veya iki kez hükümetin aldığı kararla artırılmaktadır. Devlette mühendis maaşı, aile durumuna, eğitim durumuna, çalışma şartlarına, görev veya iş pozisyonuna göre değişiklik göstermektedir. Ama hemen hemen tüm mühendislik bölümleri için maaş tutarları aynı veya birbirine yakındır.

Bu içeriğimizde sizlere devlette mühendis maaşının ne kadar olduğunu ve nelere göre değiştiğini anlattık. Devlette mühendis maaşı ile ile ilgili görüş ve önerilerinizi bize yorum olarak belirtebilirsiniz.

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu