Haberler

Hollanda’nın Okyanus Üzerindeki Güneş Enerjisi Santrali

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Yüzen Güneş Enerjisi Santrali

Hollanda’nın güneşten elektrik üretiminde yaşadığı en büyük problem ülkede büyük bir güneş enerji santrali kurmak için yeterli alan bulunmamasıdır. Küçük ülkelerde arazilerin önemi daha fazladır. Bu yüzden kara üzerine bir güneş enerjisi santrali inşa etmenin maliyeti dünyanın herhangi bir yerinden hemen hemen daha yüksektir. Şuana kadar bu arazi problemi yenilenebilir enerjiye geçişte Hollanda’nın diğer ülkelerin gerisinde kalmasına sebep oldu.

Hollanda bu probleme karşılık çözüm olarak ise güneş santralini okyanus yüzeyine kurmayı düşünüyor. Reuters, açık denizde bulunan yosun çiftliğinin önümüzdeki 3 yıl içerisinde yüzen bir güneş enerjisi santrali haline geleceğini ve bu sayede gelecekte güneş enerjisinden fayda sağlayan bir Hollanda için yol açacağını yazdı.

Proje, Lahey kıyısına 9 mil uzaklıkta 30 metrekarelik bir güneş enerji santrali kurularak test edilecek. Santral, iki adet offshore rüzgar türbini arasına konumlandırılacak. Rüzgar türbinleri ile birlikte aynı elektrik şebekesine bağlı olacak. Bu sayede santralden elde edilen enerjiyi taşımada herhangi bir ek altyapıya ihtiyaç duyulmayacak.

Proje, test aşamasını başarı ile tamamlarsa, yani güneş panelleri çevresel şartlara yeteri kadar dayanır ve elde edilen elektrik enerjisinin maliyeti istenilen seviyelerde olursa güneş enerji santrali 2500 metrekareye kadar genişletilecek. Projenin destekçileri, bu güneş enerjisi santralinin 2021 yılına kadar tam boyutuna ulaşmasını umuyor.

Yüzen Güneş Enerjisi Santrali
Yüzen Güneş Enerji Santrali

Off-shore güneş enerjisi santrallerinin kara üzerine kurulan santrallere göre birçok avantajı vardır. Arazi maliyetinin olmaması, etrafında güneş ışığını almayı engelleyecek ortamın bulunmaması ve üzerinde bulunduğu su kütlesinin soğutma sıvısı gibi davranması sonucu verimlilik artar. Utrecth Üniversitesi’nden bir uzmana göre, bu avantajlar güneş panellerinin verimliliğini %15’e kadar arttırabilir.

Off-shore güneş santralleri hali hazırda Çin’de kullanılmakta olup, büyük göller üzerine birçok santral inşa edilmiştir. Ancak bu proje, açık deniz üzerine kurulan ve benzersiz çevresel zorluklarla karşılaşabilecek ilk yüzen güneş enerjisi santrali olacak. Hollanda, bu zorlukların üzerinden gelebilecek ve denizaşırı ekonomik güneş enerjisi santrali inşa ederse, birçok ülkenin güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretimini arazide yer kaplamadan ucuz ve verimli bir şekilde arttırmasının yolunu açacaktır.

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu