BilimHaberler

Uzmanlara Göre Boyumuzu Sadece Genlerimiz Belirlemiyor!

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Boy uzunluğu bireyler arasında önemli ölçüde değişmektedir. Şimdiye kadar ölçülen en uzun kişi 2,72 metre (8,9 fit) uzunluğundayken, en kısa kişi sadece 67 santimetre (26 inç) idi. Genellikle boyumuzun, anne rahmine düştüğümüz andan itibaren genetik yapımız tarafından belirlenen, değişmez bir olgu olduğunu düşünürüz. Sonuçta, uzun boylu ebeveynlerin genellikle uzun çocukları vardır ve bunun tersi de geçerlidir.

Peki boy, diyet gibi çevresel faktörlerden önemli ölçüde etkilenebilir mi, yoksa DNA’mıza bağlı mı? Bu konuda yürütülen bir araştırmada dört farklı uzman, çevresel faktörlerin de boy uzunluğunu etkileyebileceği gerçeğini vurguladı.

Çevresel faktörlerin uzunluğu etkilediğine dair kanıtlar nelerdir?

Çoklu vaka çalışmaları, diyetin uzunluğu etkilediğini vurgulamıştır. İtalya’daki Messina Üniversitesi’nden genetik uzmanı Profesör Saverio Alberti, beslenmenin ve diyetin uzunluktaki önemini vurgulamak için Hollanda’daki 1944 kıtlığı sırasında yeni doğan bebeklerin boyunun kısalığının bir örnek olabileceğini söylüyor.

Verilere göre, bu kıtlık sırasında doğan veya büyüyen çocuklar, zamanın ortalama Hollanda halkının boyundan yaklaşık 4 cm daha kısaydı.

Genetiğin Rolü Nedir?

Genel olarak boyun yaklaşık yüzde 80’inin genetikten etkilendiği kabul edilir. DNA’nız maksimum potansiyel boyunuzu belirlerken, çevresel faktörler bu maksimuma ulaşıp ulaşmadığınızı belirler. Bu nedenle, çocuklarda yetersiz beslenmenin yaygın olduğu ülkelerde sadece genlerine bakarak boylarını tahmin etmek zordur.

Boyumuz Ne Kadar Uzayabilir?

Ulaşabileceğimiz maksimum fizyolojik bir uzunluk sınırı mutlaka vardır, eğer bu sınır geçilirse muhtemelen kalbimiz vücuda etkili bir şekilde kan pompalayamaz. Sınırın, şimdiye kadarki en uzun kişi olan Robert Wadlow’un uzunluğu olan 2,7 m civarında olabileceği varsayılmıştır.

Londra’da Queen Mary Üniversitesi’nden genetik ve istatistik konusunda uzman Dr. Eirini Marouli; ” Uzunluğu etkileyen ek faktörler arasında sağlık, beslenme ve sosyoekonomik durumdaki değişiklikler yer alabilir. Bu etkenler bir kişinin boy sınırında değişikliklere neden olabilir” diyor.

Yani, geçtiğimiz günlerde yapılan araştırmaya göre boy uzamasında sanıldığı gibi yalnızca genetik faktörler etkili değil. Nasıl beslendiğimiz ve bir çocuğun büyürken neler yediği de ideal boy sınırına ulaşması veya bunu geçmesi konusunda oldukça önemli.

Kaynak
Science Alert

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu