BilimHaberler

Genetik Kodlama Buluşu Çığır Açıyor!

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Financial Times tarafından hazırlanan bir rapora göre, Cambridge’den bilim insanları, genlerine kodlanmış talimatlara dayanarak doğada bulunmayan yapı taşlarından, yapay polimerler inşa etme kapasitesine sahip ilk hücreleri geliştirdi. Araştırmacılar, genetik kodlama çalışmalarının biyolojide potansiyel bir devrime yol açabileceğini ve biyobozunur plastikler gibi yeni ilaç ve malzemelerin üretilmesine izin verebileceğini belirttiler.

Science dergisinde yayınlanan çalışma, plastikler ve antibiyotikler de dahil olmak üzere bir dizi yeni malzemenin oluşturulmasını sağlama potansiyeline sahip olduğunu açıkladı. Bu da, DNA’nın hücrelere yaşamın yapı taşlarını oluşturmalarını telkin etmesini sağlayan kodu değiştirmenin ilk kez mümkün olduğunu ortaya koyuyor.

Bilim adamları deneylerinde yeni bir Syn61 bakterisinin genetik kodunu yeniden yazdılar. Bunu yaparak, E- coli gibi büyüyen ancak ayırt edici özelliklere sahip yeni bir organizma yarattılar.

MRC Moleküler Biyoloji Laboratuvarı proje lideri Jason Chin yaptığı basın açıklamasında, “Bu bakteriler, antibiyotikler gibi yeni ilaçlar yapmak da dahil olmak üzere biyoteknoloji ve tıp için faydaları olabilecek, yeni özelliklere sahip çok çeşitli yeni moleküller üretebilir ve dönüştürebilir.” dedi.

Genetik kodlama

Çalışmanın ilerleyen safhalarında, araştırmacılar bakterileri yeni malzeme ve ilaç sınıfları oluşturabilecek yeni sentetik polimerler keşfetmek ve oluşturmak için kullanmayı amaçladıklarını da ekledi. Bu kapsamda Chin, “Ayrıca, dairesel bir biyoekonomiye katkıda bulunabilecek biyobozunur plastikler gibi yeni polimerler geliştirmek için bu teknolojinin uygulamalarını araştıracağız” diye açıkladı.

Deneyleri sırasında ekip, sentetik bakterilerin virüslere karşı dirençli olduğunu da gösterdi. Örneğin virüsler, belirli ilaçları üretmek için kullanılan bakterilerin fıçılarına girebiliyor ve tüm stokları yapılırken yok edebiliyorlar. Bu yeni bulgu, farmasötik sürece mecazi ve gerçek bir koruma katmanı ekleyerek birçok sorunu azaltabilir.

Tüm bunlar, tıpta ve genetik mühendisliği alanında çığır açabilecek gelişmeler gibi görülmektedir. Oldukça başarılı olan araştırma, ilerleyen dönemlerde biyoteknoloji ve tıpta oldukça yararlı olabilir. Yeni moleküllerin üretimi ve DNA kodunun değişimi, büyük bir adım gibi görünse de Cambridge araştırma ekibi bunun mümkün olduğunu kanıtladı!

Kaynak
Interesting Engineering

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu