Malzeme BilimiHaberler

Simyacılar Haklı Mıydı? Piritten Altın Elde Edilebilir mi?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Eski zamanlarda “aptalların altını” olarak da bilinen mineral pirit, en bol bulunan sülfür mineralidir. Mineralin metalik parlaklığı ve soluk pirinç sarısı tonu, altına benzemesini sağlar. Ancak son çalışmalara göre, bu mineral değerli metale benzemekten daha fazlasına sahip olabilir.

Batı Avustralya Üniversitesi ve Çin Jeobilim Üniversitesi iş birliğiyle Jeoloji dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, pirit içinde sıkışan altının mineralojik doğası hakkında bir anlayış sunuyor. Bu da piritten altın çıkarmak için daha bol ve çevre dostu yöntemlere yol açabilir.

Curtin’s School of Earth and Planetary Sciences’tan baş araştırmacı Dr Denis Fougerouse yaptığı açıklamada, “Yeni altın yataklarının keşif oranı, altının değerinin artmasına paralel olarak, kalitesiyle dünya çapında düşüşte” dedi.

Araştırmacı, daha önce altın çıkarıcıların piritte ya nanopartikül olarak ya da pirit-altın alaşım olarak altın bulabildiğini, ancak keşfettikleri şeyin altının nano ölçekli kristal kusurlarında da barındırılabildiği ve yeni bir tür “görünmez” altını temsil ettiğini anlattı.

Pirit ve Altın

Fougerouse, piritteki altının daha önce tanınmayan bir buluş olduğunu ve sadece atom probu adı verilen bilimsel bir alet kullanılarak gözlemlenebilen bir şey olduğunu da sözlerine ekledi. Fougerouse ve ekipleri, kaynağı pirit olan ve çevre üzerinde daha az olumsuz etkisi olan altın çıkarma yöntemlerini araştırıyorlar.

Bu kapsamda araştırma ekibi hedeflerini şu sözlerle dile getirdi: “Genellikle, altın basınç oksitleme teknikleri kullanılarak çıkarılır, ancak bu işlem oldukça enerji gerektirir. Bu nedenle, daha çevre dostu bir çıkarma yöntemi denemeyi hedefliyoruz” dedi.

Araştırmacı ekip, bahsettikleri yöntemde başarılı olursa, büyük bir enerji tasarrufu sağlanabilir. Hem çok değerli bir metal olan altının çıkarılması daha basit ve doğaya zararsız bir yöntemle olur, hem de altının değerini kaybetmesi engellenebilir. Şimdi ise gözler araştırma ekibinin üstünde.

Kaynak
Interesting Engineering

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu