Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, bir bireye ait kısmi kafatası ve çene içeren kalıntılar, Nesher Ramla bölgesinde ortaya çıkarıldı ve 140.000 ila 120.000 yıl önce yaşamış tarih öncesi bir insan grubunun “hayatta kalan son kişilerinden” birine ait olduğu düşünülüyor.
Bulunan grubun, İsrail’de tanımlanan ilk Homo tür olduğu düşünülüyor. Yeni bulunan soy “Nesher Ramla Homo tipi” olarak adlandırıldı ve bu keşif, insan evriminin hikayesini özellikle de Neandertallerin nasıl ortaya çıktığının anlaşılmasını, torunlarının evrimi ve yaşam tarzı hakkında birçok şeyi yeniden şekillendirdi.
Bulgulara dayanarak, araştırmacılar Nesher Ramla Homo tipinin çoğu Orta Pleistosen insanlarının evrimleştiği ‘kaynak’ grup olduğuna inanıyorlar.
Araştırmacılara göre, Nesher Ramla halkı hem Neandertallerin -özellikle dişler ve çenelerle- hem de kafatası olarak erken Homo sapiensin özelliklerini taşıyor. Bununla birlikte incelenen tür, tamamen farklı bir kafatası şekli, çenesi ve son derece büyük dişleri ile modern insanlardan da önemli ölçüde farklı.
Avlanan hayvanların taş aletleri ve kemikleri de sahada keşfedildi ve bunlar üzerinde yapılan bir analize göre, normalde Homo sapiens ile ilişkili olan araçların kullanıldığı da tespit edildi. Bu da demek oluyor ki, iki grup bir şekilde etkileşime girmiş olabilir!
Daha önce Neandertallerin küçük gruplarının genişleyen buzullardan kaçmak için güneye doğru hareket etmek zorunda kaldıkları ve bazılarının yaklaşık 70.000 yıl önce İsrail’e ulaştığı, yani aslında Avrupa kökenli oldukları düşünülüyordu. Şimdi yeni türün keşfi, Neandertallerin Avrupa’da ortaya çıktığına dair yaygın inanca da meydan okuyor.