Floresan ışıkları vızıldatan özelliğin, verileri elektrik yerine manyetik alanlarla depolayan yeni nesil daha verimli bilgi işlem cihazlarına güç verebileceğini biliyor muydunuz? Bu mülke manyetostriksiyon deniyor!
Michigan Üniversitesi araştırmacıları tarafından yönetilen bir ekip, sınıfındaki diğer malzemelerden en az iki kat daha “manyetostriktif” bir malzeme geliştirdi. Ayrıca çok daha ucuz olan bu madde, potansiyel olarak bilgi işlem için yeni uygun maliyetli yollar ve tıbbi güvenlik cihazları için daha iyi manyetik sensörleri kullanıma getiriyor.
Manyetoelektrik cihazlar, ikili verilerin dijital olanlarıdır ve depolamak için elektrik yerine manyetik alanlar kullanırlar, bu nedenle bugünün yongalarının yaptığı gibi sabit bir elektrik akışı gerektirmezler. Bu, bugün çiplerin ihtiyaç duyduğu enerjinin yalnızca bir kısmını kullandıkları anlamına gelir ve bu da bahsedilen cihazları çok daha enerji verimli hale getirir.
Manyetoelektrik cihazların çalışmasını sağlamanın anahtarı, elektriksel ve manyetik özelliklere bağlı malzemeleri bulmaktır.” Michigan Üniversitesi malzeme bilimi ve mühendisliği profesörü John Heron yaptığı açıklamada şunları söyledi. “Ve daha fazla manyetostriksiyon, bir çipin aynı işi daha az enerjiyle yapabileceği anlamına gelir.”
Heron’un ekibi, normalde kullanılan nadir toprak elementlerinin aksine, ucuz demir ve galyumdan yüksek düzeyde manyetostriksiyonu elde etmenin bir yolunu buldu. Bu elementler elbette bilgi işlemde verimli olamayacak kadar pahalı olacaktır, ancak demir ve galyum ideal fiyatlıdır.
Intel ile İş Birliği
Araştırmacılar bahsedilen maddeleri küçültmek için Intel ile birlikte çalışıyorlar. Cihazları şirketin manyetoelektrik spin-orbit cihazı (veya MESO) programıyla uyumlu bir boyuta getirmeyi hedefliyorlar.
Heron, Intel’le ilgili görüşlerini şu şekilde ifade etti: “Bu projeye çok yatırım yapıyorlar ve MESO adını verdikleri bilgisayar çipleriyle cihazımızı kullanışlı hale getirmek için bu teknolojiyi nasıl artıracağımız konusunda geri bildirim ve fikir almak için onlarla düzenli olarak görüşüyoruz.” Teknolojinin uygulanabilir olmasına onlarca yıl olmasına rağmen, Heron’un laboratuvarı patent koruması için başvuruda bulundu. Çalışma ise Nature Communication dergisinde yayınlandıktan sonra oldukça ilgi görmeye başladı. Az enerji harcaması yaparak verimliliği arttırmak şimdilik hayal gibi olsa da, çalışmalar başarıyla sonuçlanacağa benziyor.