Google’ın Temiz Hava Sahası Aracı Piyasaya Sürülüyor!
Hava kirliliğiyle bağlantılı nedenlerden dolayı her yıl yaklaşık yedi milyon insan ölüyor.
Dünya Sağlık Örgütü ayrıca, gezegendeki herkesin yüzde 90’ının çok kirli hava soluduğunu ve bunun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylüyor. Kirli hava yalnızca insanlara zarar vermekle kalmıyor, aynı zamanda vahşi yaşamı ve çevreyi de ciddi şekilde etkilemeye devam ediyor.
Massachusetts Çevre Koruma Dairesi’nin bir çalışmada söylediği gibi , hava kirliliği çevremizde diğer etkilerin yanı sıra asit yağmuru, ozon incelmesi, mahsul ve orman hasarı, küresel iklim değişikliği gibi tehlikeli değişikliklere neden olabilir.
Bunu göz önünde bulundurarak, son birkaç yılda Google, belirli şehirlerde sokak bazında hava kalitesi seviyesini ölçmek için hava kalitesi sensörleriyle donatılmış temiz hava sahası aracı olan Sokak Görünümü araçlarını devreye aldı. Projenin amacı, kurumları şehirlerdeki kirli hava seviyeleri hakkında bilgilendirmek ve böylece değişiklik yapma çabalarını hızlandırmaktır.
Google, 500 milyondan fazla hava ölçümü topladı ve işe koyulmak için ilk elektrikli Sokak Görünümü aracını kullanarak çıkış yapıyor: Jaguar I-PACE.
Temiz Hava Sahası Aracı Jaguar I-PACE’in Misyonu
Google Jaguar I-PACE şimdilik yalnızca Dublin’de piyasaya sürülecek bir araç. Şehir Meclisi ile el ele çalışan Street View EV, bir yıllık alanın her santimini haritalandırırken her sokağın hava kalitesini eşzamanlı olarak ölçerek bir taşla iki kuş vuracağa benziyor.
I-PACE, insanlara ve çevreye zararlı olabilecek yüksek seviyelerdeki kirleticileri ölçebilen ve analiz edebilen Aclima’nın özel mobil hava algılama platformu ile donatılacaktır. İçerdikleri ise şu şekilde listelenmektedir: nitrojen dioksit (NO2), azot oksit (NO), karbon dioksit (CO2), karbon monoksit (CO), ince partikül madde (PM2.5) ve ozon (O3).
Geçtiğimiz günlerde düzenlenen tanıtım lansmanında paylaşılanlara göre, Google emisyonları azaltmak ve daha temiz ulaşım figürleri oluşturmak ve bunları akıllı ulaşım programlarıyla paylaşmak için hava kirliliği verisi toplamayı ve analiz etmeyi amaçlamaktadır.
Bu büyük bir girişimin, İran’da Zabol, Hindistan’da Gwalior veya Çin’deki Xingtai gibi en yüksek hava kirliliğine maruz kalan şehirlerde de başlatılacağı bilinmektedir.