BilimDoğa ve ÇevreHaberler

Bilim Adamları Okyanusun Altındaki En Derin Deliği Açtı

Japonya’nın kıyılarına konuşlu araştırma gemisi Kaimei’deki bir ekip Pasifik Okyanusu’da tarihteki en derin deniz dibi sondaj çalışmasını gerçekleştiriyor.

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Japonya’nın kıyılarına konuşlu araştırma gemisi Kaimei’deki bir ekip Pasifik Okyanusu’da tarihteki en derin deniz dibi sondaj çalışmasını gerçekleştiriyor.

14 Mayıs’ta Kaimei’deki ekip, 40 metre uzunluğundaki Dev Piston Corer’ı (GPC) okyanus yüzeyinin neredeyse 26.200 fit (5 mil- 8.000 metre) altına indirmeyi başardı. Sondajın Japonya’nın kuzeydoğusundaki bölgenin dibine ulaşması yaklaşık iki saat 40 dakika sürdü ve bu noktada okyanus tabanından 37,74 metrelik (120 fit) bir tortu çekirdeği açıldı.

En derin su sahası deliğini ve en derin deniz altı seviyesi örneğinin rekorunu kıran keşif gezisinin görevi, bölgenin eski deprem tarihini daha iyi anlamak için alanın tortusunu incelemekti. Benzer keşifler, iklim değişikliğinin etkilerini incelemek için daha önce de buzulları delerek yapılmıştı.

Araştırmayı en doğru şekilde ele almak için Kaimei araştırma gemisinin sondaj sahası, 2011’de hem Fukushima elektrik santrali felaketine yol açan hem de yıkıcı bir tsunamiye neden olan 9.1 büyüklüğündeki Tōhoku depreminin merkez üssüne çok yakın bir yerde konumlandırıldı.

Okyanusun Altındaki Dünya’nın En Derin Sondaj Sahası Rekoru Kırıldı

Neredeyse 50 yıldır, okyanusun en derin sondaj rekoru adını Kraliyet Donanması’nın HMS Challenger’ından alan araştırma gemisi Glomar Challenger tarafından tutulmaktaydı. Glomar Challenger, 1978’de Pasifik Okyanusu’ndaki Mariana Çukuru’nun deniz tabanının altında sondaj yapmıştı. Bu keşif, deniz seviyesinin yaklaşık 4,3 mil (7,000 m) altından bir tortu çekirdeğini kurtarmaya yetmişti.

Okyanusun altındaki en derin sondaj

Kaimei araştırma gemisi ise bu rekoru kırmayı başararak tarihe adını altın harflerle yazdırdı.

Basın açıklamalarına göre, Kaptan Naoto Kimura tarafından denizde yola çıkan Kaimei araştırma gemisi ekibi, şimdi Japonya’daki bölgeden alınan örnek üzerinde yapılan bilimsel analizin sonuçlarını görmek için sabırsızlanıyor.

Bulgular, dünyanın en hızlı süper bilgisayarı olan Japon Fugaku ile incelenmekte. Sonuçları herkes tarafından merakla beklenen araştırma istenen seviyeye ulaşabilmişse, ülkenin gelecekte potansiyel olarak yıkıcı olabilecek başka bir deprem karşısında daha iyi hazırlanmasına yardımcı olabilir.

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu