Bilim İnsanları Wi-Fi Sinyalleri ile Elektrik Üretti

Bilim adamları, Wi-Fi sinyalleri ile bir aküye ihtiyaç duymadan elektrik üreten bir cihaz icat ettiler. Bir diğer ifadeyle bu cihaz, yalnızca içinden geçen Wi-Fi sinyalleri tarafından çalışan küçük ve iki boyutlu bir cihazdır. Araştırmacılara göre, Wi-Fi sinyalleri ile doğru akım üreten bu yarı iletken teknoloji sayesinde internet dağıtıcımız artık bir güç kaynağı haline gelebilir.
‘Alıcı antenler’ olarak bilinen antenler, alternatif akım (AC) dalgalarını doğru akım voltajına dönüştürür ve bu da elektronik cihazlar için oldukça önemlidir. Yeni bir alıcı anten tipi, Wi-Fi dalgalarını yakalayarak ve yarı iletken kullanarak kablosuz enerjiye dönüştürüyor. MIT’den bir ekip, cihazın doktorlara veri yayması için kullanılan geniş alan elektroniği, giyilebilir cihazlar ve hatta tıbbi cihazlara güç sağlayabileceğini iddia ediyor.
Projenin araştırmacılarından biri olan Profesör Tomás Palacios : “Geleceğin elektronik sistemlerini güçlendirmek adına yeni bir yol keşfettik. Wi-Fi enerjisini geniş alanlarda kolayca entegre olacak şekilde toplayarak – çevremizdeki her nesneye güç sağlamak için kullandık.”dedi.

Alıcı antenler, Wi-Fi sinyallerini AC dalgalar şeklinde taşıyan elektromanyetik dalgaları yakalamak için bir radyo frekans anteni olarak kullanılıyor. Bu da daha sonra esnek ve ucuz bir iki boyutlu yarı iletkene bağlanıyor. AC Wi-Fi sinyali yarı iletkene girerek, elektronik devrelere güç vermek veya pilleri şarj etmek için kullanılabilecek bir DC voltajına dönüştürülüyor.
Bu dönüşüm, doğrultucu olarak bilinen bir ekipman parçası gerektirir. Geleneksel redresörlerin çoğu kalın ve esnek değildir. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) araştırmacıları, bu sınırlamayı aşmak için dünyanın en ince yarı iletkenlerinden biri olan molibden disülfür (MoS2) olarak bilinen süper ince ve dövülebilir bir malzeme kullandılar.
Doktora sonrası araştırma görevlisi ve çalışmanın ilk yazarı olan
Xu Zhang : “Böyle bir tasarım, Wi-Fi, Bluetooth, hücresel LTE ve diğerleri de dahil olmak üzere günlük elektroniklerimiz tarafından kullanılan radyo frekans bantlarının çoğunu kapsayacak kadar hızlı ve tamamen esnek bir cihaza izin verdi” dedi.

Geleceğin Teknolojisi
Dr Zhang, bu süreci kolaylaştırmanın ve sistemdeki kapasitansı azaltarak AC’den DC’ye geçişi daha verimli hale getirmenin bir yolunu bulmayı başardı. Araştırmacılar, işlemin pilsiz cihazın Wi-Fi sinyallerini pasif olarak yakalamasını ve kullanışlı DC gücüne dönüştürmesini sağladığını söylüyor. Araştırmacılar yarı iletkenin esnek olduğunu ve çok büyük alanları, potansiyel olarak duvarları veya tavanları kapsayacak şekilde çalışabileceğini düşünüyor.
Önerilen alıcı anten için gelecek vaat eden ilk uygulamalar arasında esnek ve giyilebilir elektroniklerin, tıbbi cihazların ve nesnelerin interneti için sensörlerin, araç gibi cihazların bir ağının ve elektronik, yazılım, aktüatörlerin ve bağlantıların bulunduğu ev aletlerinin güçlendirilmesi yer alıyor.
Deneylerde bu cihaz, Wi-Fi sinyallerinin tipik güç seviyelerine maruz kaldıklarında (yaklaşık 150 mikrowatt) yaklaşık 40 mikrowatt güç üretebildiği görüldü. Bu güç bir mobil ekranı aydınlatmak için yeterlidir.
Kaynak: Sci-Tech Universe