2030 Yılı için Rusya’nın Derin Uzay Planı
ABD dış gezegenlere Voyager 1 ve 2, Galileo ve daha yakın zamanda Cassini, New Horizons ve Juno gibi birden fazla uzay sondası gönderdi. Juno hariç hepsi nükleer enerjiliydi. Ancak ticari uzay programları uzayın derinliklerine doğru genişledikçe, derin uzaya yönelik bilim misyonlarına ticari çabalar katılacak ve Rusya, dış gezegenlere ticari amaçlarla nükleer enerji getiren ilk ülke olabilir.
Rusya Haber Ajansı’ndan (TASS) yapılan basın açıklamasına göre, Rusya 50 aylık bir görev için “Zeus” adlı nükleer enerjili bir ulaştırma ve enerji modülü geliştirmeyi, inşa etmeyi ve başlatmayı planladığını duyurdu.
Rusya’nın Derin Uzay Planı için İlk Uçuş 2030 Yılında
Rusya’nın derin uzay planı için ilk uçuş 2030 için ayarlandı ve uçuş planı Jüpiter’in uydularından birini ziyaret etmeyi içeriyor.
Aralık 2020’de, Rusya’nın Roscosmos adlı uzay şirketi ve tasarım bürosu Arsenal, nuklon adı verilen ve misyonları derin uzaya güçlendirebilecek nükleer enerjili bir uzay römorkörü göndermek olan bir proje tasarlamak ve geliştirmek için sözleşme imzaladı. Bu oldukça heyecan verici bir haber olmasına rağmen ülkenin iddialı uzay görevlerini takip etmek için kusursuz bir sicili yok.
Yine de Rusya, MIR uzay istasyonu, ABD ve diğer uzay güçleri ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na çeşitli işbirlikleri de dahil olmak üzere uzayda birçok başarılı girişimde bulundu. Hatta ülke 2025’in başlarında başka bir yörüngeye uzay istasyonu inşa etmeyi bile planlıyor. Ancak Mars, Ay veya derin uzay girişimleriyle karşılaştırıldığında, bunlar 2020’lerde uzmanlara göre o kadar da iddialı hamleler olmaktan çıkıyor.
Yetkililer tarafından Rusya’nın nükleer enerjili Zeus uzay römorkörünün 2030’daki fırlatılmasından sonra Jüpiter’e ulaşmasına yönelik planlarının büyük başarıdan başka bir şey yaşayamayacağı umut ediliyor, ancak Rusya’nın görev için sıkı bir zaman çizelgesi oluşturamadığı hakkında yorum yapmak için de astronot olmaya gerek olmadığını düşünülüyor. Rusya’nın derin uzay planı 2030’da hayalini başarıyla gerçekleştirebilirse tarihe adını altın harflerle yazan ve derin uzay için önemli girişimlere öncülük eden ülkelerden biri olacak.