Uzay Bilimleri

Tarihteki En Önemli 10 Uzay Görevi

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Uzay görevi denilince bazıları bizleri kederlendirmiş olsa da, bazıları da bizlere insan ırkının ne kadar ileri gidebileceğini gösterdi. Bu olağanüstü uzay görevlerine katılan ekipler ve uzay araçları, evrenimizi keşfedebilme adına büyük adımlar attılar ve asla unutulmayacaklardır.

İnsanlığın evreni keşfinde büyük rol oynayan uzay görevlerini bu yazımızda sizler için derledik. Şimdi hep birlikte tarihteki en önemli 10 uzay görevi nelermiş göz atalım.

Sputnik I

Uzay Görevi Sputnik 1

4 Ekim 1957’de, Sputnik I, Sovyetler Birliği’ndeki Baikonur Uzay Üssü’nden fırlatıldı ve Dünya’nın yörüngesine girerek uzaya giren ilk insan yapımı nesne oldu. Alüminyum alaşımlı bu küre, sinyalini kaybetmeden 21 gün önce gezegenimizin etrafında 1440 kez yörüngede döndü. En önemlisi ise insanlığı uzay çağına gönderdi. Bu Sovyet uzay görevi, Dünya atmosferinin yoğunluğuna ve bir uydunun başarılı olması için ne yapılması gerektiğine ışık tuttu. Sputnik I, 4 Ocak 1958 tarihine kadar yörüngede kalmayı başardı ve yanmaya başladığında atmosferimize tekrar giriş yapmıştı.

İlginizi çekebilir –> Yörünge Nedir ?

Vostok I

Uzay Görevi Vostok 1

Sovyet kozmonotu Yuri Gagarin, 12 Nisan 1961’de, Dünya’nın etrafında Vostok I ile dolaştığında uzaydaki ilk insan olmayı başardı. Tarih yazma yolculuğu, Gagarin’in uzay aracından dışarı çıkıp ve Dünya yüzeyine 2,5 km kala paraşütünü açmasından önce 108 dakika sürdü. Ancak, insanların yıldızlara bakış açısını sonsuza dek değiştirdi. Gagarin vefat etmeden önce, Sovyetler Birliği, bir köpek, erkek manken ve Vostok 1’in bir prototipi ile bir test uzay görevi gerçekleştirdi.

İlginizi çekebilir –> Mikro Yer çekimi Nedir ?

Apollo 11

Uzay Görevi Apollo 11

Florida’daki Cape Kennedy’den fırlatılmasından 4 gün sonra Neil Armstrong, 20 Temmuz 1969’da bu uzay görevi ile “Bir kişi için küçük, insanlık için büyük bir adım attı.” ve Apollo 11 görevinin bir parçası olarak Ay’da yürüyen ilk insan oldu. 20 dakikadan az bir süre sonra, Ay modülüne pilotluk yapan Buzz Aldrin de kendisine katıldı. İkili, deneyler yaparken ve örnekler toplarken Ay üzerinde 3 saat boyunca yürüyerek keşif yaptılar. Yolculuğu yapan ekip üyesi astronot Michael Collins’e tekrar katıldıktan sonra, 24 Temmuz’da Dünya’ya geri döndüler.

İlginizi çekebilir –> Apollo Görevleri

Apollo 13

Uzay Görevi Apollo 13

Apollo 13, 11 Nisan 1970’te olaysız bir şekilde fırlatıldı, ancak işler beklenildiği gibi gitmedi ve bu uzay görevi 56 saat ayakta kalabildi. Jim Lovell, Jack Swigert ve Fred Haise’nin Dünya’daki insanlarla iletişim kurduğu bir canlı televizyon yayınından bir kaç dakika sonra uzay aracında gerçekleşen bir patlama sonucunda mürettabatın ilk başta planlamış olduğu Ay’daki Fra Mauro bölgesinin keşfinin gerçekleşmeyeciği anlaşıldı. Arızalı oksijen tankları sebebi ile hem mürettebat hem de yer kontroldeki herkes, mürettebatın güvenli bir şekilde dünyaya geri dönmesi için güç, ısı, su eksikliği ve karbonmonoksit fazlalığı gibi bir çok problemle aynı anda mücadele etmek zorunda kaldı. Her şeye rağmen 17 Nisan’da Dünya’ya dönmeyi başardılar.

STS-51-L

Uzay Görevi STS-51-L

Amerika Birleşik Devletleri Uzay Mekiği programının 25’inci uzay görevi 28 Ocak 1986’da fırlatıldı ve trajik bir şekilde 73 saniyesinde sona erdi. STS-51-L, Challenger uzay mekiği olarak yürütülmüş olacak onuncu uzay görevi idi, ancak başarısız bir roket güçlendirici, mekiğin infilak etmesine ve yedi mürettebat üyesinin hepsinin ölümüne sebep oldu. Fırlatmanın 22 Ocak’ta gerçekleşmesi planlanıyordu, ancak kötü hava koşulları nedeniyle defalarca iptal edildi. Görevin amacı Halley Kuyruklu Yıldızı’nı, uyduları gözlemlemek ve gemide öğretmen olan Christa McAuliffe’nin Dünya’ya döndüğünde okuldaki çocuklara bunlarla ilgili dersler vermesiydi.

Voyager 1

Uzay Görevi Voyager 1

Bu uzay aracının lansmanı kardeşi Voyager 2 ile birlikte 1977 yılında yapıldı, Voyager 1, günümüzde hala güçlü bir şekilde ayakta kalmayı başarıyor. Asıl görevi Jüpiteri ve Satürn’ü keşfetmekti. Gemi Jüpiter’in uydusundaki volkanları ve Satürn’ün halkalarıyla ilgili yeni detaylar keşfetti. Voyager 1 kelimenin tam anlamıyla keşifinde hedeflenenden öteye gitti. Güneş sistemimizin 1990 yılındaki bir fotoğrafını çekmekle kalmadı, aynı zamanda 2012 yılında yıldızlararası uzaya geçerek bunu yapan ilk insan yapımı sonda oldu.

Mars Pathfinder

Uzay Görevi Mars Pathfinder

4 Aralık 1996’da Dünya’dan fırlatıldıktan sonra, Mars Pathfinder 4 Temmuz 1997 tarihine kadar adaşı olan Mars gezegenine ulaşamadı. 23 kiloluk misafir gezginci Mars’a ulaştığında, başka bir gezegene ilk ulaşan oldu, kırmızı gezegenin Ares Vallis bölgesini araştırma ve Mars’ın atmosferini, iklimini ve jeolojisini analiz etme fırsatı buldu. Mars’a güvenli iniş konusunda bazı endişeler ve soru işaretleri vardı, ancak misafir gezginciyi saran hava yastıkları yaratıcı ve başarılı bir yaklaşım oldu. Bu uzay görevi sonucunda Mars’ın bir zamanlar su kaynağına sahip olduğu ve atmosferin ise gezegenin yüzeyi tarafından ısıtıldığını gösteren bulgular tespit edildi. Misafir gezginci Eylül ayında son veri gönderimini gerçekleştirdi, ancak o zamana kadar zaten büyük bir başarı sergilemişti.

Uluslararası Uzay İstasyonu

Uzay Görevi Uluslararası Uzay İstasyonu

Uluslararası Uzay İstasyonunun ilk parçaları, biri Rusya’dan diğeri ABD’den olmak üzere 1998 yılının sonbaharında Dünya’yı terk ettiler. İkisinin montajı uzayda yapıldı. İlk mürettebat parçalara ulaştığında 2 Kasım 2000 tarihine kadar montajları yapıldı. İstasyona dünyanın her yerinden astronotlar, mikro yerçekiminin insan vücudu üzerindeki etkilerini incelemekte dahil olmak üzere her türlü deney üzerinde çalışmaya devam etmektedir. Bu testte, onlar birer kobaydır. Zaman içerisinde hem mekanik hem de diplomatik iyileştirmelere ihtiyaç duyuldu ve yapıldı. Ancak, yakın zamanda mürettebat ve Dünyadaki politikacılar istasyonun 20 yıldır yörünge etrafında dönmesini kutladılar. 2018 yılında Uluslararası Uzay İstasyonunun operasyonlarına 2030’a kadar devam etmesi için yeni yasaları onayladılar.

İlginizi çekebilir –> Robonot Nedir ?

Kepler Uzay Görevi

Uzay Görevi Kepler

7 Mart 2009’da, Kepler Florida Cape Canaveral’dan uzaya fırlatıldı. Bu uzay görevi amaç olarak “gezegen sistemlerinin yapısını ve çeşitliliğini araştıracak” idi. Orijinal Kepler’in uzay görevi 2013’te sona ermişken, bir sonraki K2 selefinin yerine 2014’te bıraktığı yerden devam etti. K2 uzay görevi 2018 yılına kadar devam etmesi hedeflenmekteydi. Ancak o yılın Ağustos ayında hala daha yakıta sahip olduğu ortaya çıktı. 2016 yılının Mayıs ayına kadar, bu uzay görevi ile Kepler 2 hali hazırda 1.284 yeni gezegen keşfetmişti. Ancak, bunlardan sadece 9 tanesi yaşanılabilir gezegen olarak tespit edildi.

Cassini-Huygens

Uzay Görevi Cassini-Huygens

Uzayda 20 yıl gibi şaşırtıcı bir süre geçirdikten sonra, Cassini uzay gemisi ve Huygens sondası uzay görevi 15 Eylül 2017’de sonlandırdı. NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve İtalyan Uzay Ajansı arasında yapılan işbirliği kapsamında, uzay gemisi Jüpiter hakkında bilgiler topladı. Ayrıca, Satürn’ün halkaları arasında uçarak keşifler yaptı ve mevsimsel dönem boyunca ayları gözlemledi. Bu uzay görevi, Cassini ve Huygens’in Satürn’ün atmosferine son bir kez daha girmesi ile sona erdi. Bu karar etrafta bulunan ayların biyolojik bileşimini bozmamak ve korumak adına verildi.

Kaynak: PopularMechanics

Tuna PÜSGÜL

1993 yılında Denizli'de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Denizli de tamamladıktan sonra 2010 yılında Karabük Üniversitesi Enerjisi Sistemleri Mühendisliği Bölümünü kazandı. 2015 yılında lisans eğitimini tamamladıktan sonra İngiltere'nin Londra şehrinde 8 aylık ingilizce eğitimi aldı. Şu anda Endüstriyel, Havalandırma ve İklimlendirme Filtreleri alanında kariyerini sürdürmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu