Microsoft başkanı Brad Smith, BBC’nin araştırmacı belgesel dizisi Panorama’ya verdiği röportajda, George Orwell’in 1984’te canlandırdığı gözetim devleti distopyasının, hükümetlerin halkı yapay zekaya (AI) karşı korumak için yeterli çaba göstermemesi halinde “2024’te ortaya çıkabileceği” konusunda uyardı. Röportaj sırasında Smith, Çin’in artan yapay zeka hünerleri ve teknolojinin kendisiyle kayıp bir yarışa yakalanabileceğimiz konusunda uyardı. Microsoft başkanının 1984 benzetmesi gerçekten insanlık için bir uyarı mı?
Smith, “Gelecekte halkı koruyacak yasaları yürürlüğe koymazsak, kendimizi önümüzdeki teknolojiyle yarışırken bulacağız ve yetişmek çok zor olacak.” dedi.
Dünyanın en parlak beyinlerinin çoğu yapay zekanın tehlikeleri konusunda uyardı. 2017’de astrofizikçi Stephen Hawking, “Yapay zekanın insanların yerini tamamen alabileceği” korkusunu dile getirdi. SpaceX ve Tesla CEO’su Elon Musk, kısmen “AI’ın varoluşsal tehdidini azaltmak” amacıyla Neuralink adlı bir beyin ara yüzlü teknolojisi firması kurdu .
Şimdi, Microsoft başkanı Brad Smith, yapay zeka konusundaki ilerlemelerin kendisine, Orwell’in her şeyi gören bir diktatör tarafından yönetilen bir devleti öngören ibret verici distopya romanını hatırlattığını belirtti.
Çin’in AI Yetenekleri Diğer Dünya Güçlerini Geride Bırakıyor
Smith, özellikle Çin’deki yapay zekanın kullanımına işaret etti. Ülkenin hırsının 2030 yılına kadar teknolojide dünya lideri olmak olduğunu söyledi. Buna örnek olarak da, Çinli bir teknoloji şirketinin geçen yıl bir şehir projesini yönetmesi için yapay zekaya sorumluluk vermesi gösterilebilir.
Bahsedilen proje, Orwell’in 1984’ten bir alıntısını hatırlatıyor: ” İnsanlığın seçimi, özgürlük ve mutluluk arasındadır ve insanlığın büyük çoğunluğu için mutluluk daha iyidir.” Bu durumda akıllara tek bir soru geliyor: Çinli teknoloji şirketinin akıllı şehir projesinin vatandaşları, rahatlık adına verilerini mutlu bir şekilde yapay zeka tarafından yürütülen bir devlete devredecek mi?
BBC’den Panorama’ya verdiği röportajda Smith, gerçekliğimizin Orwell’in 1984’teki kurgusal tasvirini hızla yakaladığına ve özellikle Çin’in teknolojik anlamda bir tehdit oluşturabileceğine işaret etti. Başbakan ise, milletvekillerine halkı önümüzdeki yıllarda teknolojinin tamamen gerçek tehdidine karşı korumaları yönünde çağrıda bulundu. Microsoft başkanının 1984 benzetmesi sizce ne anlama geliyor?