Doğa ve ÇevreHaberler

Paris Anlaşması’na Rağmen Ülkeler Fosil Yakıt Üretimini Artırmaya Devam Ediyor

Paris İklim Anlaşması gereği sıfır emisyon ve fosil yakıt üretiminin azaltılması taahhütlerine rağmen hükümetler 2030 yılına kadar fosil yakıt üretimini arttırmayı planlıyor.

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Üniversite, araştırma ve düşünce kuruluşlarında çalışan 40’dan fazla araştırmacının oluşturduğu 2021 Üretim Açığı Raporu yayınladı. Bu rapora göre ise hükümetlerin kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların üretimini Paris Anlaşması maddelerine aykırı olarak arttırmayı hedefledikleri görülmektedir.

Raporda Almanya, Endonezya, Meksika, Hindistan, Norveç, Avusturalya, Güney Afrika, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Brezilya, Rusya, Çin, Suudi Arabistan ve Kanada olmak üzere dünyada en fazla fosil yakıt üretimi yapan 15 ülke incelendi. Rapora göre bu ülkelerin 2030 yılına kadar ortaya koyduğu planlamada küresel olarak kömür üretimlerinde düşük bir miktarda düşüş tahmin edilirken, petrol ve doğalgaz üretiminde ise artış öngörülmektedir.

fosil yakıt üretimi

Paris Anlaşması’na göre küresel ısınmanın 1,5 derecede sınırlanması için fosil yakıt üretiminin belirli bir seviyede tutulması gerekiyor. Fakat hükümetlerin 2030’a kadar yapacağı fosil yakıt üretim planları küresel ısınmanın 1,5 derecede sınırlanması için gereken seviyeden %110 daha fazla bir üretim içermektedir.

Doğalgaz tarafında bakıldığında ise en büyük artışın özellikle 2020 yılı ile 2040 yılı arasında gerçekleşebileceği öngörülmektedir. Doğalgaz üretimindeki bu yükseliş de Paris Anlaşması’nda belirlenen sınır seviyelerle uyumsuzdur.

“Fosil Yakıt Finansmanı Sonlanmalı”

Antonio Guterres

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de yayınlanan bu rapora ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Guterres, gelişmiş ülkelerin kömürü finansmanını sonlandırarak fosil yakıt üretiminin aşamalı olarak azaltılıp devreden çıkarılmasını önemini vurguladı. Guterres ayrıca temiz enerji hedefine ulaşmak için uzun bir yol olduğunu belirtti ve fosil yakıtlara yönelik finansmanı sonlandırmayan bankalar, kamu ve finans kuruluşları gibi paydaşların, enerji sektörünün karbondan arındırılması için yenilenebilir enerjiye teşvik edici fonlar oluşturması gerektiğinin de altını çizdi.

Raporun başyazarı Ploy Achakulwisut de küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefiyle tutarlı olmak için tüm dünyada kömür, petrol ve doğal gaz üretiminin “derhal ve keskin” şekilde azaltılması gerektiğini vurgulayarak, “Ancak mevcut durumda hükümetlerin planladıkları ve destek sundukları fosil yakıt üretim seviyeleri, 1,5 derece sınırının güvenli bir şekilde başarılmasını sağlayacak seviyenin oldukça üzerinde.” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak
Anadolu Ajansı (AA)

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu