Uzay BilimleriBilimHaberler

Kozmik Radyo Dalgası Patlamasının Kaynağı Keşfedildi

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Büyük çapta devasa kozmik radyo dalga patlamasının kaynağı belirlendi. Bilim insanları, bu kozmik radyo dalgası patlamasının kaynağının 3,6 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir galaksi olduğunu tespit etti.

Avustralya, ulusal bilim kurumundan, bu çalışmanın baş yazarı olan Keith Bannister, bu olayla ilgili şunları dile getirdi:

2007 yılında astronomlar hızlı radyo dalgası patlamalarını tespit ettiğinden bu yana en büyük kayda değer ilerlemeyi gösterdik. Yaptığımız hassas ölçümleri kullanarak Ay’dan dünyayı inceliyor olsa idik, bu patlamaların geldiği ülkeyi veya şehri hatta sokağın adını bile tespit edebilirdik.

Avustralyalı bilim insanlarının öncülük ettiği uluslararası bir ekip, bu büyük keşfi, Federal Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Örgütü’ne (CSIRO) ait yeni bir radyo teleskop ile gerçekleştirdi. Bu teleskop “Australian Square Kilometre Array Pathfinder” kısaca ASKAP olarak adlandırılıyor.

Bilimsel dergilerde yayınlanan bu çalışmayla birlikte hala gizemini koruyan uzaydaki bu hızlı radyo dalgası patlamalarının nedenini keşfetmeye daha da yaklaştılar.

Devasa Kozmik Radyo Dalgası Patlaması Nasıl Tespit Edildi?

2007 yılından günümüze kadar sadece 85 adet kozmik radyo dalgası tam olarak tespit edilebildi. Bu patlamaların büyük bir kısmı, “tek seferlik” olmakla beraber çok küçük bir kısmı da “kendini tekrarlayan” patlamalardı. Öyle ki bu tekrarlayan patlamaların uzaylı bir yaşam formundan gelip gelmediği de hala tam olarak cevaplanamayan sorular arasındadır.

Aslında 2 yıl önce astronomlar, tekrarlayan patlamaların birinin kaynağının yer aldığı galaksiyi bulmuştu. Ancak bu keşifte ilk defa “tek seferlik” bir titreşimin geldiği konum tespit edildi. Bu hızlı radyo dalgası patlamaları bir milisaniyeden daha kısa sürdüğünden dolayı bu da onların kaynağının tam olarak nerede olduğunu belirlemeyi de oldukça güçleştiriyor.

Araştırma ekibi üyelerinden olan Swinburne Teknoloji Üniversitesi’nden Dr. Adam Delle, “Patlamayı ve yer aldığı galaksinin konumunu belirlediğimizde, bu patlama ve galaksi tekrarlayıcı dalgaları oluşturacak bir profile benzemiyordu. İzler kısmen daha az sayıda yıldızdan meydana gelen çok büyük bir galaksiden geliyordu” diye belirtti.

Bu büyük keşfi gerçekleştiren ASKAP teleskobu, bir takım çoklu çanak antenden meydana geliyor ve uzaydan gelen patlamalar ise her bir antene erişmek için birbirlerinden farklı yol kat ediyor. Bu da gelen patlama izlerinin her bir antene çok küçük zaman farklarıyla ulaşması manasına geliyor.

Kozmik radyo dalgası patlamasının kaynağını tespit eden ASKAP Teleskobu ve çanakları
Kozmik radyo dalgası patlamasının kaynağını tespit eden ASKAP Teleskobu ve çanakları

Bu büyük kozmik radyo dalgası patlamasının kaynağı olan galaksi ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak isteyen ekip, bu galaksiyi Avrupa Güney Gözlemevi’ne bağlı olan ve Şili’de yer alan Very Large Teleskobu ile görüntüledi. Ayrıca Hawaii’de yer alan W.M. Keck Gözlemevi’yle Şili’deki Gemini Gözlemevi’nin güney teleskobunu kullanarak galaksinin uzaklığını da tespit etti.

Kaynak: Independent

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu