Çevre Dostu Yapılar ile Geleceği İnşa Etme
İnsan nüfusunun giderek arttığı günümüz dünyasında hava ve çevre kirliliği, kontrolsüz su kullanımı ve küresel ısınma sorunları gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Bu sebeple gelecek neslin kaynaklarını harcamadan sürdürülebilir projeler yapmanın önemi de gün geçtikçe artmaktadır.
En temel insani ihtiyaç olan barınma ihtiyacı mimari tasarım ile şekillenmektedir. Bu tasarımı oluştururken sürdürülebilirlik altında toplumsal, çevre ve ekonomi ana kavramların temelini oluşturmaktadır. İnşaatın tasarımdan yıkımına kadar tüm bu süreçlerde çevreye saygılı ve doğal kaynakların doğru kullanımı kritiktir.
Mimarlıkta Sürdürülebilirliği Belirleyen Unsurlar
Mimarlık alanında sürdürülebilirlik, binanın tasarımın aşamasından yıkım aşamasına kadar geçen süreyi kapsar. Bu süreçte yapının tasarlanması, yapım süreci ve yıkılışında çıkan atıklara kadar her şey önemlidir.
Sürdürülebilir olmak için tasarlanması düşünülen yapının birbirleri ile bağlantılı olarak çevreye, ekonomiye ve topluma faydalı olması beklenir. Özellikle binanın tasarım sürecinde seçilen yapı malzemelerinin ilerde çıkarabileceği atık oranı, bu malzemelerin geri dönüşüm oranı, bina yapımında harcanan enerji ve su tasarrufu, doğal kaynakların yeterli kullanımı ve nihayetin elde edilen binanın çevreye ve doğaya uyumu gibi konular binanın sürdürülebilirliğini belirleyen unsurlardır.
Yapıda Sürdürülebilirlik Nasıl Olur?
Gün geçtikçe önemi anlaşılan sürdürülebilirlik, doğa ve insan için en uygun yaşama biçimini sunar. İçerisinde topluma, ekonomiye, doğaya ve çevreye saygıyı barındıran sürdürülebilirlik için bazı unsurlara dikkat edilmelidir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Yapı malzeme seçiminde geri dönüştürülebilir ve biyolojik olarak parçalanarak yeniden çevreye karışabilir malzemeler seçilmelidir. Bunun yanında üretici firmalardan yeşil bina sertifikalarına yönelik belgeli ürün tercih etmek enerji, zaman ve ekonomik tasarruf sağlayacağı için sürdürülebilirliğe katkı sağlar.
- Su tasarrufu ve verimliliği hem binanın yapılışında hem de binada kullanılan geri dönüştürülmüş su sistemleri gibi unsurları barındırır. Sınırlı sayıda bulunan suyun gelecek nesilleri düşünülerek kullanılması sürdürülebilirlik projelerinin en önemli maddelerindendir. Bu sebeple tercih edilen sistemlerin yağmur sularını değerlendirmek ve peyzaj sulama gibi alanlarda kullanılması sürdürülebilir bir bina için gereklidir.
- Akıllı ev modelleri, hem teknoloji hem de sürdürülebilirlik açısından mimaride en çok ilgi çeken konular arasında yer alır. Akıllı ev sistemlerinde bulunan otomatik ayarlanan ısıtma ve soğutma sistemleri ve enerji verimliliğini ölçen cihazlar yine sürdürülebilir binanın güzel örneklerindendir.
- Cephede geniş şeffaf yüzeylerin tasarlanması ile doğal ışığın iç mekâna girişinin kolaylaştırılması önemlidir. Coğrafyanın şartlarına göre cephe malzemelerinin seçimi ve iç mekan kalitesinin insan konforuna uygun nitelikte ve kalitede tasarlanması yine mimarlıkta sürdürülebilirliğin örneklerini oluşturur.
- Toplumsal fayda ilkesi, sürdürebilir inşaatın bir diğer yanını yansıtır. Bunun için yapılması beklenen yapının hitap edeceği toplumun yaşantısı ve beklentisi ile uyumlu olması, hatta projeye dahil ederek ihtiyaçlarının belirlenmesi beklenir.
Yapı ve Mimaride Sürdürülebilir Olmanın Önemi
Sürdürülebilir İnşaat için doğal kaynakların korunması, karbon ayak izinin azaltılması, su tasarrufu gibi önemli konuların yanı sıra yapının uzun yıllar dayanması, sağlık ve konfor için uygun nitelikler taşıması bu projeleri ayrıcalıklı kalır.
Bunun yanında sürdürülebilir yapı çözümleri, maliyet alanında tasarruf sağlanması, pazar değerinin gün geçtikçe artması ve yüksek enerji verimliliğe sahip olmaları sürdürülebilir inşaatın ekonomik alanda faydalarını gösterir.