BilimHaberler

Karanlık Korkusu Kolayca Atlatılabilir mi?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Korku, özellikle çocuklarda karanlığa verilen yaygın bir tepkidir ve şimdi bilim adamları, karanlık korkusunun arkasındaki beyin mekanizmalarını çözmüş olabileceklerini düşünüyorlar.

Amigdala, beyinde duyguları işleme koymak ve korku tepkisini düzenlemekten sorumlu olan bir bölümdür. Şimdiki çalışma, bu bölgenin karanlığa maruz kaldığında aktivitelerinin nasıl değiştiğini vurgulamaktadır.

Araştırmacılar, yayınladıkları makalelerinde, “Orta derecede ışığa maruz kalma, loş ışığa göre amigdala aktivitesinin daha fazla baskılanmasına neden oldu.” şeklinde bir açıklama yaptılar.

Dahası, ışığın varlığı, amigdala ile ventromedial prefrontal korteks, yani beynin korku duygumuzu kontrol etmekle ilişkili başka bir bölümü arasındaki bağlantıyı güçlendiriyor gibi görünüyor.

Bu yeni araştırma parçasında, 30 saniyelik loş ve orta aydınlatmanın yanı sıra karanlığa maruz bırakılan 23 kişiden alınan fMRI beyin taramaları analiz edildi. Taramaların toplamda yaklaşık 30 dakika sürdüğü belirtildi.

Orta derecede aydınlatmanın, amigdala aktivitesinde “önemli bir azalmaya” neden olduğu ve loş aydınlatmanın daha küçük bir azalmaya neden olduğu gösterildi. Ayrıca ışıkların açık olduğu zamanlarda amigdala ve ventromedial prefrontal korteks arasında daha fazla “işlevsel bağlantı” vardı.

Karanlık Korkusu Nasıl Atlatılır?

Başka bir deyişle, bu küçük gönüllü örneğine dayanarak, ışık beynimizin korku yönetim merkezlerini çalışır durumda tutabilir. Tam olarak ne olduğunu anlamak için daha fazla veriye ihtiyacımız olacak, ancak bu beyin bölgeleri arasındaki kopukluklar daha önce kaygıyla ilişkilendirilmişti.

Araştırmacılar, “Belirlenen araştırma sonuçları, korkuyla ilgili etkide bir azalma ve olumsuz duyguların daha iyi işlenmesi yoluyla ışığın ruh halini yükselten etkilerine katkıda bulunabilir” ifadesini kullandılar.

Karanlık korkusu

Beyindeki ışık, karanlık ve aktivite arasındaki bağlantı iyi kurulmuştur: ışıktaki değişiklikler ne zaman uyuyacağımızı bilmemize yardımcı olur, uyanıklık seviyemizi etkiler ve ruh halimizi de etkileyebilir.

Işığa maruz kalmayı kontrol edebilmek, bu yaygın fobiyle mücadele etmenin bir yolu olabilir. Işık tedavisi tedavileri, bilim adamları nasıl ve neden çalıştıklarını tam olarak anlamasalar da depresyon gibi durumlar için zaten yaygın olarak kullanılmaktadır.

Araştırma PLOS One’da yayınlandı.

Kaynak
Science Alert

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu