BilimHaberlerTeknoloji

Google ve Harvard Şimdiye Kadarki En Karmaşık 3D Beyin Haritasını Oluşturdu!

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Beynin nöral devrelerini incelemek yıllardır üzerinde çalışılan bir konu olsa da, o kadar kolay bir iş değildir. Bu nedenle hiçbir nöronun, sinapsın ve diğer hücrelerin görüntülenebilir mevcut bir haritası da bulunmamaktadır.

Ancak geçtiğimiz günlerde, Google ve Harvard’ın Lichtman Laboratuvarı’ndan bir bilim insanı ekibi tüm çabalarını bir araya getirdi ve beynimizin H01 veri kümesinin bir bölümüne göz atabileceğimiz bir 3D beyin haritasını oluşturdu .

Aynı ekip, geçen yıl da bir meyve sineğinin beynindeki nöronları ve bağlantıları analiz edip, yüksek çözünürlükte bir harita yaratmayı başarmıştı. Bir sonraki hedefleri olan insan beyninin haritasını çıkarmak da oldukça zorlu bir süreç olsa da, ekip büyük bir başarı elde etmeyi başardı.

H01 veri kümesi, insan beyninin yaklaşık bir milimetreküp beyin dokusunu kapsayan görüntüleme verilerini içeren küçük bir bölümüne dayanmaktadır, ancak karmaşık insan beynini incelemek, geliştirmek ve ölçeklendirmek için yeni bir kaynak yaratmada ileriye doğru büyük bir adımdır.

3D Beyin Haritası Başarısı

Oldukça titiz bir çalışma olan 3D beyin haritası çalışması, büyük bir başarı elde etti. Veri kümesi, on binlerce yeniden yapılandırılmış nöron, milyonlarca nöron parçası, 130 milyon açıklamalı sinaps, 104 düzeltmeli hücre ve bir dizi başka hücre altı açıklama ve yapıyı içeriyor, ve bunların tümü, ekibin Neuroglancer tarayıcı ara yüzünde istediğiniz zaman görüntüleyebileceğiniz şekilde paylaşılmış durumda.

Bilim adamları, haritalarını oluştururken geçtiği adımları tek tek anlattı: Öncelikle ekip, bir insanın temporal lobundan bir milimetre büyüklüğünde örnek aldıklarını açıkladı. Daha sonra alınan numune analiz edilip yaklaşık 30 nanometre kalınlığında 5.300 dilime kesildi. Bu dilimler, dört nanometre çözünürlüğe sahip bir taramalı elektron mikroskobu ile görüntülendi. Bu süreç, tek bir 3D hacim oluşturmak için titizlikle bir araya getirilen 225 milyon 3D görüntü oluşturdu.

Oldukça muazzam bir süreç olan inceleme ve harita çıkarma süreci, beynin bilinmeyenlerini keşfetmek için de oldukça başarılı bir proje oldu.

Kaynak
Interesting Engineering

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu