Doğa ve ÇevreHaberler

Yeni Karbon Temizleme Teknolojisi Deniz Kabukları Gibi Deniz Suyundan CO2 Emiyor!

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Fast Company’nin bir raporuna göre, Los Angeles California Üniversitesi’nden (UCLA) bir araştırma ekibi, okyanus tabanındaki deniz kabuklarının oluşumunu taklit ederek atmosferden karbonu yakalamayı sağlayan yeni karbon temizleme teknolojisi geliştirdiler.

İnsanlık, iklim değişikliğinin zararlı etkilerini tersine çevirmek ve atmosferimizdeki karbon miktarını azaltmak büyük bir savaş veriyor. UCLA ekibi de, bu kadar gerekli bir süreci gerçekleştirebilecek başarılı bir teknoloji geliştirmek için ilham almak adına doğal dünyaya döndü!

Kıdemli yazar Gaurav Sant bir basın açıklamasında, “İklim değişikliğini azaltmak için atmosferden yılda 10 milyar ile 20 milyar metrik ton arasında bir seviyede karbondioksiti uzaklaştırmamız gerekiyor” dedi “Bu ölçekte bir çözümü gerçekleştirmek için doğadan ilham almalıyız.”

Yeni Karbon Temizleme Teknolojisi Oldukça Başarılı!

Okyanus ve atmosferin bir denge durumunda olması nedeniyle, okyanus esasen atmosferin CO2’si için bir sünger görevi görüyor. Ancak, zaten doymuş olduğu için daha fazlasını alamıyor, bu da tehlikeyi başlatan bir gelişme oluyor. Eğer CO2 okyanustan büyük miktarlarda uzaklaştırılırsa, atmosferden daha fazla emilecektir. Bu nedenle UCLA bilim adamları, okyanustan ilham alarak çalışmalarını başlattılar.

Laboratuvar deneylerinde ekip, deniz suyunu çeken ve deniz kabuğu oluşturmak için gereken malzemeler olan kireçtaşı ve manyezit oluşturan bir prototipi test etti.

Yeni Karbon Temizleme Teknolojisi Oldukça Başarılı!

Ortaya çıkan makine, deniz kabuğuna benzer malzemeyi karada kullanmak için toplayabiliyor ve okyanusa geri bırakabiliyor. Makinede kullanılan deniz suyu okyanusa geri akıyor ve bu sayede daha fazla karbondioksit emilimi gerçekleşiyor.

Arlington’daki Texas Üniversitesi’nde yardımcı doçent olan eski bir UCLA asistan proje bilimcisi Erika Callagon La Plante projeyi tanımlamak için, “Dayanıklı, güvenli ve kalıcı depolama, çözümümüzün temelidir” dedi.

Ancak ekip, görevin ölçeği göz önüne alındığında, CO2’nin atmosferden uzaklaştırılmasının “her şeyden önce” ekonomik bir zorluk olduğuna dikkat çekiyor. Her yıl 10 milyar metrik ton karbondioksiti çıkarmak için gereken sistemlerin trilyonlarca dolara mal olacağını söylüyorlar.

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu