Tayland’ın En Büyük Yüzer Güneş Enerji Santrali Devreye Alındı
Tayland'ın en büyük 58,5 MW kapasiteli yüzer güneş enerji santrali devreye alındı.
Tayland’da 58,5 MW kapasiteli yüzer güneş enerji santrali devreye alındı. Bu santral ülkenin en büyük yüzer güneş enerji santrali olarak şebekeye bağlandı. Ülkenin kuzeydoğusunda yer alan 121 hektarlık bir alana inşa edilen bu santral bir hidroelektrik santraliyle faaliyete geçti.
Santral 2019 yılında ihalesi gerçekleştirilen 12 MW kapasiteli Lam Dom Noi nehri üzerinde bulunan Sirindhorn barajında kuruldu. Böylelikle de hibrit bir santral sistemi faaliyete geçmiş oldu. Sistem maliyeti de 56,2 milyon dolar olarak açıklandı.
Santral işletmesi devlete ait olan kamu kuruluşu Tayland Elektrik Üretim Kurumu (EGAT) tarafından yapılacak. Santralin Ekim ayında ticarete başlaması planlanıyor. Ayrıca EGAT Tayland’da hidroelektrik santrallerin barajlarında toplam 2.725 MW seviyesinde hidro-yüzer güneş hibrit projelerinin geliştirilmeye devam edildiğini de açıkladı.
Tayland 2037 yılına kadar enerjisinin %35’ni fosil olmayan kaynaklardan sağlamayı hedefliyor ve ülke bu çerçevede yüzer güneş enerji santrallerinin sayısını arttırmayı planlamaktadır. Özellikle de hidroelektrik santralleriyle oluşturulacak hibrit sistemler enerji planlamasında öne çıkmaktadır.
Tayland’daki bu santralin devreye alınmasının yanı sıra Hindistan’da da 25 MW kapasiteli ve 100 dönüm arazi üzerine kurulan yüzer güneş enerji santrali de devreye alındı.
Otoritelere göre özelikle Güneydoğu Asya ülkelerinde planlanan daha büyük kapasitedeki yüzer güneş enerji santrallerinin kurulması için finansman desteği de gerekmektedir.
Yüzer güneş enerji santralleri her geçen gün tüm dünyada yaygınlaşmaya başladı. Güneş enerji santralleri sulak ve tarım arazisi gibi alanlara kurulamadığından karada büyük bir alan sıkıntısı yaşamaktadır. Yüzer güneş enerji santralleri bu sorunun çözümüne katkı sağlamak adına ön plana çıkmaktadır. Bu santraller ayrıca kurulduğu alanda uyun buharlaşmasını önlemektedir. Ayrıca su üstündeki bu santraller, kara üstü güneş enerji santrallere göre daha az ısındığından verimliliği de daha fazladır.