ElektronikHaberlerTeknoloji

Hassas Işık Dedektörü Otonom Sürüş Görüşünü Geliştiriyor!

Yeni cihaz, robotik görüşü ve dijital haritalama teknolojilerini de artırabilir.

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Austin’deki Texas Üniversitesi ve Virginia Üniversitesi’nden bir mühendis ekibi, uzaktaki nesnelerden seken zayıf sinyalleri hızla yükselten, türünün ilk örneği olan bir ışık algılama cihazı geliştirdi. Bunu yaparak, otonom sürüş imkanına sahip sürücüsüz arabaların, robotların ve dijital haritalama teknolojilerinin vizyonunu büyük ölçüde geliştirebileceklerini ortaya koydular. Yeni cihazlarının çalışma şekli Nature Photonics dergisinde özetlenmiştir.

Mühendisler, ışık tespiti için elektrik akımını yükseltmeye yardımcı olan merdiven benzeri hizalamaya sahip bir foto diyot geliştirdi. Araştırmacılar, piksel boyutundaki cihazın, sürücüsüz arabalarda, robotikte ve gözetlemede kullanılan Işık Algılama ve Aralık (LiDAR) alıcıları için ideal olduğunu açıkladı. Ekip, yaptıkları çalışmada, yeni cihazın mevcut ışık dedektörlerinden daha hassas olduğunu ve örnek olarak bir arabanın yerleşik bilgisayarları için daha kapsamlı bir resim oluşturmasına izin verdiğini açıkladı. Cihaz aynı zamanda, gürültü olarak da bilinen ve tipik olarak kendi kendine sürüş algılama süreciyle ilişkili tutarsızlıkları ortadan kaldırabiliyor, bu da otonom sürüş özelliğini geliştirerek otonom araçları daha güvenli hale getirebileceği anlamına gelir.

Tasarım Otonom Sürüş Güvenliğini Arttırıyor

Yeni cihaz, esasen, fotoelektrik etkiden yararlanmak için tasarlanmış fiziksel bir merdiven uçuşu diyebiliriz. Bu nedenle, her adım elektron sayısını iki katına çıkarıyor. Araştırmacılar, elektronların bu tutarlı çoğalmasının, cihazdan gelen sinyali düşük ışık koşullarında bile daha kararlı ve güvenilir hale getirdiğini açıkladı.

Cockrell Okulu Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde profesör olan Seth Bank, bir basın açıklamasında “Çarpma ne kadar az olursa arka plandan seçebileceğiniz sinyaller o kadar zayıf olur”  diyerek tasarımı daha net bir şekilde açıkladı. “Örneğin bu teknoloji, otonom araçlar için bir lazer radar sistemi ile daha uzak mesafelere bakmanıza izin verebilir.”

Isik dedektoru fotodiyot Mühendistan

Mühendisler, yeni cihazlarındaki çalışmalarını, geçen yıl özellikle yakın kızılötesi ışık için ürettikleri bir çığ fotodiyotuyla birleştirmeyi planlıyorlar. Bu cihazın inanılmaz derecede hassas fiber optik iletişim ve termal görüntüleme için kullanılabileceğini açıkladılar. Gelecek dünyada kullanabileceğimiz alternatif tasarımlar arasında en başarılarından olmayı başaran bu sistem, gündeme bomba gibi oturmuş durumdadır.

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu