İzlanda’da Haftalık Mesai Saatleri Bir Deney İçin Azaltıldı, İşte Sonuçlar!
2015 ile 2019 arasındaki dört yıl boyunca yaklaşık 2.500 İzlandalı, daha kısa bir çalışma haftasının üretkenliği nasıl etkileyeceğini görmek için iki büyük deneyde yer aldı. Gelen sonuçlara bakılacak olursa, deney oldukça başarılı olmuşa benziyor!
Bazı önemli noktalara göz atacak olursak; 40 saatlik bir çalışma haftasının 35 veya 36 saate düşürülmesi, üretkenlik veya hizmet sunumunda herhangi bir düşüşe yol açmazken, çalışan refahı, algılanan stres ve tükenmişlik dahil olmak üzere bir dizi ölçümü önemli ölçüde iyileştirildi.
Denemeler yapıldığından beri, İzlanda’daki tüm işgücünün yaklaşık yüzde 86’sı daha kısa bir çalışma haftasına geçti ve testlerin arkasındaki araştırmacılar bu fikirlerin diğer ülkelerde de uygulanabileceğine inanıyor.
Yayınlanan rapora göre; her iki denemede de birçok işçi, daha az saat çalışmaya başladıktan sonra kendilerini daha iyi, daha enerjik ve daha az stresli hissettiklerini ve bunun da egzersiz, arkadaşlar ve hobiler gibi diğer faaliyetler için daha fazla enerjiye sahip olmalarıyla sonuçlandığını ifade etti
Deneylerin kapsadığı dört yıllık süreye hastanelerden ofislere kadar birçok çeşitli işyeri dahil edildi ve İzlanda’nın tüm çalışan nüfusunun yüzde 1’inden fazlası katıldı. Mesai saatleri azalmış olsa bile çalışanlar aynı ücretlerle çalıştırıldı.
İzlanda’daki Sürdürülebilirlik ve Demokrasi Derneği ve Birleşik Krallık düşünce kuruluşu Autonomy tarafından yayınlanan sonuçlar, personelin çoğunluğu için fazla mesaide gözle görülür bir artış olmadığını gösterdi. Daha kısa toplantılar, vardiya değişiklikleri ve gereksiz görevlerin kesilmesi, işçilerin yeni rejimlerine bağlı kalmalarına yardımcı oldu.
Haftada dört veya beş saat daha az çalışmak aslında insanları işlerini nasıl yaptıkları konusunda yaratıcı olmaya zorladı ve denemelerdeki bazı katılımcılar başlangıçta uyum sağlamakta zorlandıklarını söylese de katılanların çoğu kısa sürede yeni bir çalışma şekline alıştı. Bu deneye dahil olanlar, işte daha az stres ve genel olarak daha iyi bir iş-yaşam dengesi yaşadıklarını bildirdiler. Takip görüşmelerinde ise katılımcılar, mesai saatlerinin azalmasının kendilerine ev işleri yapmak, kendilerine daha fazla zaman ayırmak ve daha fazla egzersiz yapabilmek için zaman ayırmak gibi faydalardan bahsettiler.
Oldukça başarılı sonuçlar alınan bu deney, sizce de dünyanın her yerinde başarıyla uygulanabilir mi?