TeknolojiHaberler

Dijital Bilgi Büyük Bir Kriz Olabilir mi?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

İngiltere’den bir fizikçi, mevcut dijital üretim hızında, 2245 yılına kadar Dünya kütlesinin yarısının dijital bilgi kütlesine dönüştürüleceğini ve dijital bilginin büyük bir krize yol açacağını savunduğu yeni bir makale yayınladı.

“Bilgi felaketi” başlıklı makale, bilgileri nasıl işlediğimiz hakkında çarpıcı bir yazı olma niteliği taşıyor.

Ünlü fizikçi Melvin Vopson, ZME Science röportajına “Matematiksel bir kavram olan bilgi nasıl fiziksel olabilir? şeklinde bir soru sorarak başladı. Vopson, dijital bilginin neden büyük bir kriz yaratabilecek derecede tehlikeli olduğunu açıklamaya devam etti. “Bilgi; analog bilgiler, biyolojik DNA ile kodlanmış bilgiler ve dijital bilgiler de dahil olmak üzere birçok formatta kendini gösterse de, en temel form ikili dijital bittir, çünkü mevcut tüm bilgi biçimlerini başarıyla temsil edebilir veya çoğaltabilir.”

Vopson ayrıca, galaksileri bir arada tutan karanlık maddenin de bilgiden oluşan oluştuğunu iddia ederek ortaya büyük bir tartışma konusu çıkardı. Tezini desteklemek için ise, “Kütle-enerji-bilgi eşdeğerliği ilkesi doğruysa, yani bilgi gerçekten kütleye sahipse, dijital bir bilgi evreni çok fazla şey içermek zorunda olacaktır ve belki de eksik karanlık madde sadece bilgi olabilir.” İfadelerini kullandı.

Dijital Bilgi Dünyamızı Güçlendiriyor

Bu teori uzmanlar tarafından son derece olanaksız görünse de, İngiliz fizikçi Melvin Vapson, fikrinin arkasında durduğunu kesin bir dille belirtti. Fizikçi, mevcut ve gelecek dijital etkileşim seviyemizi korumak için müthiş bir enerji sarf etmemiz gerektiğini düşünüyor. Öyle ki, Vapson yakın gelecekte o kadar çok dijital içerik üreteceğimizi düşünüyor ki üretilen bit sayısının Dünya’daki tüm atomların sayısına eş olacağını iddia ediyor.

Yani soru şu: Her gün sayısı artan bu dijital bilgileri nerede saklarız? Buna gücümüz nasıl yetecek?

Vapson, bu kapsamda büyük veri endüstrilerine, internet devlerine, yüksek teknoloji şirketlerine, enerji ve çevre araştırmalarına bir uyandırma çağrısında bulunuyor. Fizikçi, bugün kimsenin dikkate almadığı ve “görünmez kriz” olarak nitelendirilen dijital bilgilerin yakın gelecekte büyük sorunlar teşkil edebileceğini düşünüyor.

Gerçekten de ilginç ve düşünülmesi gereken bir tartışma konusu ortaya atarak Vapson, bilim insanlarının gündemine oturmayı başardı.

Kaynak
Interesting Engineering

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu