Doğa ve Çevre

Google, Bilgisayar Çiplerini Sadece 6 Saat İçinde Tasarlamanın Yolunu Buldu!

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Google, yalnızca altı saat içinde bilgisayar çipi zemin planlaması oluşturmak için derin pekiştirmeli öğrenmeyi (RL) kullanmanın bir yolunu geliştirdiğini söylüyor! Genellikle insanların bunu başarması aylar gerektirdiği için, Google gündeme bomba gibi düşmeyi başardı.

Ekip, 9 Haziran Çarşamba günü Nature dergisinde yayınlanan makalesinde, Google’ın yapay zekasının geliştirdiği çiplerin, insanların yaratabileceğinden daha eşit veya daha üstün olduğunu açıkladı.

Ticari ürünlerinden biri için bir ilk olarak, Google’ın araştırması, şirketin yapay zeka hesaplaması için optimize edilmiş bir işleme birimi olan yongaları içeriyor. Bu nedenle, Google’ın çip tasarlamaya yönelik yapay zeka yöntemi, sonunda yapay zekanın gelecekteki gelişimini iyileştirmek ve hızlandırmak için kullanılabilir.

Bu konudaki en büyük atılım, Google’ın yapay zeka yönteminin “zemin planlaması” için kullanılabilmesidir; bu, araştırmada da belirtildiği gibi fiziksel tasarım mühendislerinin aylarca üstünde çalışıp yoğun çabalar harcaması demektir. Google ekibi, ödül kazanma şansını en üst düzeye çıkarmak için bir algoritmanın belirli eylemlerini gerçekleştirmeyi öğrendiğini gören RL yöntemlerini kullanarak bu ayları yalnızca saatlere indirdi.

Ekip, yapay zeka sistemini, neyin “doğru” ve neyin “yanlış” olduğunu öğrenebilmesi için 10.000 çipli kat planı besleyerek eğitti. Sonuç olarak ekip, problemin yeni örneklerini çözmede daha iyi ve daha hızlı olmak için geçmiş deneyimleri kullanıyor ve çip tasarımının herhangi bir insan tasarımcıdan daha fazla deneyime sahip yapay ajanlar tarafından gerçekleştirilmesine izin veriyor.

Ekip, özellikle yarı iletken çipler için olumlu etkilerin yüksek olduğunu da belirtiyor.

Son zamanlarda yarı iletken cephesinde çok fazla çalışma olduğunu ise hepimiz biliyoruz. Örneğin IBM, dünyanın ilk 2 nanometre çipini yaratarak büyük bir “yarı iletken tasarım atılımı ” gerçekleştirdi. MIT, National Taiwan University ve Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.’dan bir ekip ise, 1 nm ölçeğinin altında yarı iletken üretmenin bir yolunu bulduğundan , küçük çip tasarımlarında çığır açmayı başaranlar arasına girdi.

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu