DGNB Yeşil Bina Sertifikası Nedir?
DGNB yeşil bina sertifikası, pek çok ülkede geçerliliği olan ve uygulanabilir niteliklere sahip bir yeşil bina sertifika türüdür. DGNB hakkında hazırladığımız içerikle karşınızdayız.
DGNB Yeşil Bina Sertifikası Neyi İfade Eder?
LEED, BREEAM gibi bir yeşil bina sertifikası olan Alman asıllı DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen/Alman Sürdürülebilir Bina Sertifikası), çevre dostu uygulamalara destek sağlayacak bir fikirdir. DGNB yeşil bina sertifikası ise bu fikrin fiili belgesidir. Bu belge pek çok sektördeki yapılar için kullanılabildiği gibi geçerlilik süresi de bu belgeyi almış yapıların ömrü kadardır. Ayrıca bu sertifikayı alabilmek için online platform üzerinden ÇEDBİK üyeliği oluşturulması gerekir.
Bu tarz sürdürülebilir faaliyetlerin gerçekleştirilmesi ve geliştirilmesinin, çevreye duyarlılığı arttırdığı gibi firmalar arası rekabet ortamında da büyük bir prestij kazancına destek olur. Ayrıca maliyet muhasebesi açısından firmalara belli bir rakam aşağıları görmeyi sağlar. Piyasadaki yerini korumak ya da daha yükseklere çıkmak isteyen her firmanın değerlendirdiği bir seçenektir, DGNB. Bu nedenle inşaat, yapı dekorasyon vb. alanlardaki firmalar bu belgeleri taşıyabilecek projelere imza atmayı amaçlar.
Alman asıllı olmasına rağmen pek çok ülke tarafından benimsenmiş ve realiteye dökülmüştür. Türkiye ise bu yeşil bina çalışmalarını gerçekleştiren ülkeler arasında yerini yeni yeni almaya başarsa da kendi bendinde uygulamış olduğu faaliyetlerle yükselişe geçmiştir. Yeniliklere ve gelişmelere her daim açık Türkiye’nin bu tarz konularda adım atmaması imkânsız olurdu.
DGNB Yeşil Bina Sertifikası Denetimlerinde Bulunan Hususlar Nelerdir?
DGNB yeşil bina sertifikası farklı durumlara sahip yapılar için kullanılan bir belgedir. Hali hazırda olan yapılar ve ofisler haricinde yeni yapılacak konutlarında inşaat sürecini kapsar. Bu süreçler içerisinde yapılan işlemlerin kritik noktaları bulunur. Bu noktaları baz alınarak denetimler gerçekleşir. Denetimlerde toplanan puanlamaya göre proje bir sınıfta yerini alır. Bahsi geçen noktalar ise şunlardır:
- Bünyesinde düzenleme yapılan konut ya da ofislerin düzenleme çalışmaları sırasında ve sonrasında ortaya çıkacak olan tüm sarfiyatları, rakamsal olarak bir tablo üzerinde derlenilmesi yapılmalıdır. Proje üzerinde bu sarfiyatlara ait tahminlerin doğruluğunun sağlanması gerekir. Söz konusu bu sarfiyatlara örnek vermek gerekirse su ve çeşitli enerji kullanımları örnek gösterilebilir.
- Meydana gelen atıkların toplanması, biriktirilmesi ve bertaraf sürecini sıfır atık prensibi ile sağlanması gerekir. Mümkünse konut ve ofislerden çıkacak atıkların geri dönüşümü yapılmalı hatta DGNB kapsamında proje tasarımlarını atıkların proje içerisinde kullanılabilecek şekilde yapılmalıdır. Bu sayede hem proje sahiplerinin hem de proje içerisinde yaşamını sürdüren sakinlerin cebinden çıkacak miktarda azaltılmış olacaktır.
- İster sıfırdan başlatılmaya hazır inşaatlar olsun ister sürdürülebilir olarak yenilenme sürecine girmiş yapılar olsun, kullanılacak teknolojilerin ve yapı izolasyon malzemelerin çevre dostu olması gerekir. Makinelerin çok yüksek düzeyde ses çıkarmasını engelleyecek yardımcı teknolojiler kullanılabilir. Ayrıca tozun çıkışları da inşaat sürecindeki çalışmaların yönetilmesini zorlaştıran etkenlerdendir.
- Projenin anlaştığı bir yer bulunur. Bu yerin yapısı, toprak konumu, arazi eğimi, araziye erişimin sağlanabilirliği, kamu hizmet binalarına yakınlığının olması gibi etkenlerinin dikkatlice incelenme yapılması gerekir. Bu incelemelerin sonunda firma gerekli tasarımları gerçekleştirir ve denetlemesini DGNB görevlilerine bırakır.
- Proje içerisinde herhangi bir acil durum toplanma yerlerinin ve engelli vatandaşlar için uygun parkurların tasarıma dahil edilmesi, bunun yanı sıra bisiklet parkurlarının da yer alması gerekliliği, oluşan kirlilik derecelerini belirlenerek ileride olabilecek kirliliklerinin miktarlarını belirlenmesi, bina içi ve dışı aydınlatmaların gerekliliklerinin azaltılması gibi birçok benzer hususların gerçekleştirilmesi sağlanmalıdır.
DGNB Yeşil Bina Sertifikası Nedir? Alabilecek İçin Geçilmesi Gereken Aşamalar Nedir?
Sertifika dört aşamada değerlendirilir. Bu aşamalar en düşük puandan en yüksek puana doğru sertifikalı (minimum 35 puan alabilen projeler), bronz (50 ve üstü puan alan projeler), gümüş (65 v e üzeri puan alan projeler), altın (80 ve üstü puan alan projeler) olarak ilerler. Bu sertifikanın süresi yıllık değil proje dahilindeki konut ya da ofislerin ömrü kadardır.
Sonuç
Hem yeşil bina sertifikası almak isteyen proje sahipleri için hem de DGNB yetkililerin gönderdiği görevliler açısından anlatımda bulunuldu. DGNB almak isteyen her şahıs ve şirketlerin okuması gereken bir içerik. DGNB yeşil bina sertifikası ve bu sertifika hakkında bilinmesi gerekenleri süreçleri ile ayrıntılı olarak bahsedildi.
DGNB yeşil bina sertifikası ile ilgili bilmeniz gerekenleri derlediğimiz bu içerik hakkında görüş ve önerilerinizi bize yorum olarak belirtebilirsiniz.