Doğa ve Çevre

Plastik Geri Dönüşümü: Nasıl Yapılır ve Neden Önemlidir?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Plastik geri dönüşüm, pek çok sektörle iç içedir. Bu sektörler arasında tekstil, otomotiv vb. alanlar gelir. Atık plastikleri ve plastiklerin geri dönüşümünü konu alan bu içerikte ayrıntılarıyla anlatım yapılmıştır. Keyifli okumalar dilerim.

Plastik Geri Dönüşüm Nedir?

Geri dönüşüm kavramı, atıkların keşfedilmesinden sonra ortaya çıkan yeniliktir. Zaman ilerledikçe teknolojinin de işinin içine girmesi ile gelişimi güncel olarak gerçekleştirilmektedir. Çeşitli alanlarda atık minimizasyonu, atıkların opsiyonlarını koruyarak geri kazandırılmasını amaçlar. Peki plastik geri dönüşümü neyi hedefler? Plastikler neden geri dönüştürülmeli? 

Plastiklerin geri kazanılması, çevre kirliliğini önleme amaçlıdır. Plastikler, doğada işlem görmeden kaybolabilecek yapıda değillerdir. Kimyasal kullanılarak eritilebilir, çözdürülebilir ya da sıcaklık uygulanarak sıvı hale getirilebilir. Sonrasında ise tekrar şekil kazandırılabilir. Fakat herhangi bir işlem uygulanmadan yok olmazlar. Sokaklarda, çalışma ortamında ya da evde pet şişeleri görmeyi kimse istemez. İşte tam burada devreye geri dönüşüm girer.

Plastik geri dönüşümü, istenmeyen atıkların sektörlere kazanılmasını hedefler. Plastik ambalajlar, pet şişeler, pet şişelerin kapakları, pet saklama kapları, bardaklar, içerisinde farklı malzemeler bulunan temizlik malzeme kutuları, kişisel bakım kutuları, torbalar, kozmetik ürünlerin kutusu, oyuncaklar bu geri dönüşüm içerisinde rol alırlar. 

Plastik Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır? Tüm Süreçler

Geri dönüşümde ana ilke, ortaya çıkan atıkların tekrar canlı hayatına faydası olabilecek şekilde aşamalardan geçirilmesidir. Plastik geri dönüşümünde ise toplanan atık plastikler, renk ve cinsine göre ayrılması ilk aşama olarak geçmektedir. Ayrıştırılması ve küçük parçalar şeklinde kırılması gerçekleşen bu plastikler, yıkamaya gönderilir. Sulu durumdaki plastikler, nemini alması için bir fırına konulur. Burada olması gereken nem %1’in altıdır.

Kurtulan plastiklerin agromel makinesine nakliyesi gerçekleştirildikten sonra makine içerisinde plastiğin erimesi gerçekleştirilir. Belli bir çaptaki plastikler, ya granül haline getirilir ya da tekstil firmalarında iplik üretimine karıştırılır. Eritilerek belli bir şekle getirilmiş bu plastikler, mobilya sektöründe de yerini alır. Plastik geri dönüşümü sayesinde elektrik enerjisi, giyim eşyaları, teras oturma grupları vb. üretimler ortaya çıkartılır. 

Plastik Geri Dönüşüm Projeleri

Plastik Geri Dönüşüm Projeleri

Plastikleri dünya çapında baz alırsak yıllık 320 milyon gibi bir rakamla karşılaşırız. Bu rakamlar ardından atık plastik sorununu da getirir. İşte bu noktada plastik geri dönüşümü söz konusu olur. Peki, bu kadar çok miktardaki plastiklerle ne yapılabilir? Projeleri inceleyelim.

  1. Atık Plastikten Bank Üretimi
  2. Atık Plastikler ve Teknoloji Uzantılı Bisiklet Yolları
  3. Atık Plastiklerin Güneş Enerjisi ile Buluşması (PLATİO)
  4. Atık Su Şişelerinden Balina Heykeli
  5. Atık Plastikten Ulaşım Masrafını Karşılama
  6. Kullanılmış Plastik Kaplardan Çoçuk Oyun Parkı Yapımı

Plastik Geri Dönüşüm Örnekleri

Hem evde hem işyerinde günaşırı kullandığımız pek çok alette plastik bulunur. Hatta bazı eşyalar, geri dönüştürülmüş plastikten üretilmiştir. Peki içerisinde plastik barındıranlar  hangileridir?

Branda, kamp çadırı vb. ürünler

Hem kullanım şekilleri açısından hemde temizliği açısından geri dönüşümlü çadır kumaşları oldukça konforludur.

Sıvı sabun, deterjan gibi içerisinde çözücü barındırabilecek şişeler

İçerisindeki tehlikeli nitelikteki malzemeden arındırılarak geri dönüştürülen ürünlerdir.

Kapalı ve  açık ortamda kullanılacak çöp kutuları

Farklı kalınlıklarda plastik poşetler

Farklı kalınlıklardaki atık plastiklerin eritilmesi sağlanarak ortaya farklı kalınlıklarda poşetler çıkar. Kullanım alanlarına göre poşetlerin satışı yapılır ve tüketicinin kullanımına sunulur.

Çeşitli ambalaj ürünleri

Bir eşyanın ya da ürünün, herhangi bir işlem sırasında hasar almaması için kullanılır. Kullanılan bu ambalajların organik yapılı ya da geri dönüştürülebilir olması gerekir. Bu özellik sayesinde kullan at ürünlerini azaldığı gözlemlenmiştir.

Su boruları, PVC kaplı ürünler

Mutfak malzemeleri

Bıçak, çatal gibi el aletlerinin sap kısımlarında atık plastiklerin geri dönüşümü geçerlidir. Ayrıca dolap kapak ve tutma saplarındada atık plastiklere rastlanır.

Otomotiv parçalarının içerisinde

Otomotiv sektörünün pek çok parça imalatı sırasında atık plastiklerden yararlanılır. Tampon, Koltuk yapımı ve dizaynı, konsol parçaları, farklı yakıt alnının dizaynında, elektrik aksamları, şasi yapıları atık plastiklere değinilen noktalardır.

Medikal ürünlerin, üretildikten sonra steril kalması amacıyla kullanılan kaplar

Plastik Geri Dönüşümünün Önemi

Plastik Geri Dönüşümünün Önemi

Plastik geri dönüşümü islemleri, atık plastiklerin oluşmasıyla başlar. Atık plastiklerin zaman içerisinde miktarında artış gözlemlenerek yigilmasi gerçekleşir. Bu yigilmanin önüne geçmek ve çevre kirliliğinin azaltmak için çeşitli atık plastiklerin geri dönüşümü sağlanır.

Her gün milyonlarca plastik üretilmektedir. Hayatin hemen hemen her yerinde bulunan bu plastikler, pek çok durumda işlevi bittikten sonra çöp olarak bırakılır. Bu çöpler ya sıfır atık projesi ile kaynağında ayrılır ya da tesiste ayrımı gerçekleştirilir. Bu konuda ekstra enerji sağlamayı önlemek için kaynağında ayırmaya yönelim göstermek daha doğru olacaktır.

İstenmeyen plastikler, artık geri dönüştürülmüş hali ile birden fazla sektörde kullanım için hazırlanmış olur. Otomotiv, gıda, tekstil, enerji sektörlerinde ambalajlama, yakıt olarak kullanma, oto parçaları imalatı, kumaş içerisinde yer alır.
Sonuç: Siz, okurlara sunulan bu içerik kapsamında çevre kirliliği ile alakalı birkaç konuya değinildi. Bu konular arasında atık plastikler, atık plastiklerin geri dönüşümü, geri dönüşüm süreçleri vb. konular yer alır. Plastik geri dönüşümü ile ilgili bu içeriği okurken keyifli vakitler dilerim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu