ISS Pamuk Sürdürülebilirlik Yarışması

Pamuk, günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Bugün kullandığımız tişörtlerden kot pantolona, yatak çarşaflarına, kahve filtrelerine kadar tüketici ürünlerinin birçoğunda pamuk kullanılmaktadır. Her yıl dünyada 25 milyon tondan fazla pamuk üretildiği tahmin ediliyor. Pamuğun ekonomik ve kişisel yararları iyi anlaşılmış olsada, pamuk üretiminin çevresel etkileri önemlidir. Bir kilogram pamuk üretmek için binlerce litre su gerektiği gibi. Bu yazımızda Uluslararası Uzay İstasyon’unun (ISS) düzenlediği Pamuk Sürdürülebilirlik Yarışması ile ilgili bilgileri sizler için derledik.
Pamuk Sürdürülebilirlik Yarışması
Tarımda kullanılan kimyasalların pamuk üretimindeki yoğun kullanımı, işçi sağlığı ve ekosistem üzerinde zararlı etkileri mevcuttur. Dünyanın dört bir yanındaki kuruluşlar, önümüzdeki birkaç on yılda bu kritik konuyu ele almak için yeni ve yenilikçi yollar aramaktadır. ISS Pamuk Sürdürülebilirlik Yarışması, yaşam bilimleri, fiziksel bilimler ve uzaktan algılama alanlarında önde gelen araştırmacıları, ISS konusunda pamuk sürdürülebilirliğini ele almak adına yeni deneyler önermek üzere davet edildi.
En İyi Yönetim Uygulaması Doğrulama ve İzleme
Marshall Moutenot, Upstream Tech (Alameda, CA)
UpstreamTech, çevre koruma için ekonomik anlamda güç sağlayan ekibiyle kamu yararına çalışan bir kuruluştur. Bu projede Upstream, su kullanımı, yönetimi ve korunması ile ilgili bilgi işlem teknolojilerine dayalı kararlar almak üzere kamu, kurumsal ve kar amacı gütmeyen sektörleri bilgilendirmek ve güçlendirmek için Dünya gözlem uydularından gelen verileri kullanan özelleştirilebilir ve ölçeklendirilebilir bir makine öğrenme platformu kullanır. Upstream, pamuk tarımının otomatik olarak izlenmesini; analizini sağlamak için üretim miktarına yönelik su kullanımı hedeflerini sürdürülebilir pamuk üretimi için bilgilendirmek amacıyla “En İyi Yönetim Uygulama Değerlendirme ve Gerçek Zamanlı İzleme” platformunun yeteneklerini genişletmek için ISS uzaktan algılama görüntülerinden yararlanmıştır.
Pamuk Genomu Projesi
Christopher Saski, Clemson Üniversitesi (Clemson, SC)
Bu proje, embriyojenik kallus materyali (normalde bitki embriyogenez ve gelişiminde yer almayan somatik bitki hücrelerinden oluşan bitki embriyoları) kullanarak gen ekspresyonunu, DNA metilasyon şablonlarını ve üç farklı pamuk çeşidinin genom sekanslarını incelemek için genetik sekans araçlarını kullanmayı önerir. Pamuk çeşitlerinin her biri Dünya üzerindeki doku kültüründe yetiştirildiğinde farklı şekilde tepki verir ve yenilenir. Yerçekimi yokluğunda, rejenerasyon işlemi sırasında pamuklu çeşitler ve embriyojenik kallus materyalinden büyüme yetenekleri arasındaki farklar etkilenebilir bu da bitki büyüme ve yenilenme genetiği hakkında yeni bilgiler ortaya çıkarabilir.
Köklerin Hedeflenmesi
Simon Gilroy, Wisconsin Üniversitesi (Madison, WI)
Kökler, bitki sağkalımı için kritik olan birçok bitki fonksiyonunda merkezi bir rol oynar. Pamuk bitkilerinin pamuk kovanları üretme ve stresi sürdürme kabiliyeti, kök sistemlerinin su ve besin sağlamasını gerektirir. AVP1 genini ifade eden pamuk, daha yüksek tuzluluk ve kuraklık gibi stres maddelerine karşı daha fazla direnç gösterir ve bu koşullar altında normalde pamuk verimini sınırlayan % 20’den daha fazla pamuk lifi verir. Bu strese dayanıklılık özelliği, su ve besin maddeleri için daha geniş ve daha derin bir toprak hacmi keşfedebilecek gelişmiş bir kök sistemine geçici olarak bağlanmıştır. Bu keşif paternleri, ana ve yan köklerin büyümesini yönlendiren ayrılmaz bir şekilde yerçekimi ile bağlantılıdır. ISS Ulusal Laboratuvarı, hangi çevresel faktörlerin ve genlerin pamuğun kök sisteminin gelişimini kontrol ettiğini araştırmak için benzersiz bir fırsat sunar. Bu deney, kök sistemi mimarisinin fide oluşumunun kritik aşamasında stres dayanıklılığını, su kullanım verimliliğini ve karbon tutmasını ne derece etkilediğini değerlendirecektir.
Kaynak
1-ISS Cotton Sustainability Challenge
( https://www.iss-casis.org/cottonsustainabilitychallenge/ )