Uzay BilimleriBilimDoğa ve ÇevreHaberler

Astrobotaniğe Yatırım Yapan Şirketler

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Uzay, gün geçtikçe artan popüler bir yatırım alanı olmaya devam ediyor. Bu bağlamda astrobotanik alanında yapılan çalışmalar içinde astrobotaniğe yatırım yapan şirketler, uzay kuruluşları (Space Tango, SpaceX, DLR,ISS, CASIS) ile ortak çalışmalar yürütüyor, yapılan çalışmalara maddi destek sağlıyorlar. Yatırım yapmalarının birkaç iyi nedeni var. Bunları sizler için ayrı kategorilerde derledik;

  1. Yeryüzünde botanik çalışmalarına teşvik amaçlı astrobotanik araştırmalarına yatırım yapmak.
  2. Yapacakları astrobotanik yatırımları ile kendi markalarına reklam amaçlı yatırım yapmak.
  3. Uzayda bitki yetiştirmek için astrobotanik araştırmalarına yatırım yapmak.
  4. Öğrencileri bilime teşvik etmek amaçlı yatırım yapmak.

Astrobotaniğe Yatırım Yapan Şirketler

Target

ISS Pamuk Sürdürülebilirlik Yarışması adlı yazımızda bahsettiğimiz gibi 2017 yılının temmuz ayında Target ve CASIS, ISS Pamuk Sürdürülebilirlik Mücadelesine sponsor olduklarını açıkladı. Buradaki amaç, ISS’in araştırma kapasitesinde pamuk tarımını daha sürdürülebilir hale getirmek için çalışmak.

KFC (Kentucky Fried Chicken)

Yapılan yatırım reklam ve tanıtım amaçlıdır. KFC, bir balon üzerinde zinger sandviçi uzaya gönderdi. World View Enterprises’ın Stratollite balon sistemi KFC sandviçi 17 saat boyunca uzay uçuşu yapmasını sağladı. Bilimsel bir veri bulunmamasına rağmen, KFC projeyi büyük miktarda reklam ve tanıtımla destekledi.

işte o reklam

Budweiser

ST CRS16 AB4 Mühendistan
SpaceTango tarafından geliştirilen taşıma yükü

Anheuser-Busch şirketi, fütüristik tarımsal araştırma ve pazarlamanın bir kombinasyonu olarak tanımlanabilecek bir proje yürüttü. 4 Aralık 2017’de, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) yönelik Florida’daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonundan başlatılan SpaceX’in CRS-13 kargo tedarik programı kapsamında, arpa tohumları üzerinde deney yapıldı. Arpa tohumlarını mikro yerçekimine maruz bırakarak ve uzay istasyonunda farklı arpa türlerini çimlenmesi gözlemlendi. Amaç, farklı kültürlerin (aynı bitki türlerinin bireylerinin genetik farklılıklara sahip bireyler) kuraklık koşulları veya aşırı sıcaklık gibi stresli ortamlarıda, yetişebileceğine dair bir fikir edinmek için gen ekspresyonu ve çimlenme değişikliklerini gözlemlemektir.

budweiser space shoebox barley Mühendistan
Arpa tohumları, SpaceX’in Uluslararası Uzay İstasyonu CRS-13 görevi, küçük ölçekli deneylere ev sahipliği yapan ayakkabı kutusu büyüklüğündeki Space Tango CubeLabs’da

CRS-16 kargo tedarik programında ise“Mikro yerçekimi altında maltlama’daki ABI Voyager Arpa Tohumları“mikro yerçekimi etkisinde, küçük ölçekli bir maltlama işlemi uygulanmıştır. Deney düzeneği maltlık arpa’nın demlemesi, çimlenmesi ve fırınlaması gibi bir dizi işlemi otomatikleştirecektir. Elde edilen malt, dünyada eşzamalı başlatılan kontrol numunesiyle döndüğünde karşılaştırılarak incelenecektir.

Marvel

Marvel ve ISS sponsorluğunda düzenlenen Galaksinin Koruyucuları Uzay İstasyonu yarışmasını organize etti. Organizasyona 13-18 yaş aralığındaki öğrencilerin groot ve roket takımı olmak üzere iki ayrı grubtan uzay ortamında gerçekleştirilmek üzere deney önermeleri istendi. Yarışma sonucunda groot takımı olarak Lakewood lisesinden katılan Microgravity’deki Aeroponic Farming projesi seçilerek Space Tango tarafından uzaya gönderilmiştir. Öğrencilerin ilgisini bilime yöneltmek amacıyla yapılmış bir yatırımdır.


Galaksinin Koruyucuları Uzay İstasyonu yarışması, Marvel’in Roket ve Groot’un tasarımı

Stokes ve Heinz Tohum

Tomatosphere adlı organizasyonda, eğitim amaçlı olarak öğrencileri bilime teşvik eden konsorsiyum heyetinde yer alıyorlar. 2001’de beri 3,3 milyondan fazla öğrenci ve 24.000’den fazla derslik tomatosphere organizasyonuna katılmıştır. Her yıl uzaya domates tohumu göndermek için ISS ile birlikte çalışıyorlar.

Uzaya gönderilen domates tohumları

BASF ( Badische Anilin- und Soda-Fabrik )

cq5dam.web.16 9.3 Mühendistan
AFEx Habitat kutusu

Almanya, Ravensburg’dan üç ziraat öğrencisi olan Maria, Raphael ve David’i ve onların vizyon sahibi uzay çiftliği araştırma projesi “V3PO” yu desteklemek için 40.000 € maddi destek sağladı. Şubat 2017’de, SpaceX CRS-10 misyonunun Uluslararası Uzay İstasyonu’na başlatılmasını izlemek için Cape Canaveral’deydiler. Taşıma roketinde, mikro yerçekiminde bitki çeliklerinin büyümesini araştırmak için V3PO deneyi yapıldı. Deney, bitkileri uzayda yetiştirmek konusunda yeni bilgiler getirecek ve gelecekte yapılacak bilimsel çalışmalarda fikir sahibi olunacağı hedefleniyor. BASF aynı zamanda DreamUp kuruluşu ile birlikte çalışarak dreamkit setlerinin üretimine yatırım yapıyor.

cq5dam.web.16 9.12 Mühendistan
V3PO Takımı soldan sağa doğru; David Geray, Maximilian Biedermann, Bitki Koruma Araştırmacısı, BASF , Maria Koch, Sebastian Rohrer, Bitki Koruma Araştırma Müdürü, BASF, Raphael

Tupperware

1ac5681b19c8767a78914608c003 Mühendistan

Daha önce yayınladığımız Tupperware Uzayda Yetişen Bitkiler İçin Plastik Kab Üretti adlı yazıdan hatırlayacağınız üzere, NASA araştırma bilimcisi Howard Levine, PONDS’u tasarladı ve prototipleştirdi, 2017 yılının başlarında, yörüngedeki laboratuvarda kullanılmak üzere gösteri birimini daha da geliştirmek ve sertifikalandırmak için özel bir uzay uçuşu hizmeti şirketi, Techshot’a verdi. Sırasıyla, Techshot, bitki yastıklarına alternatif olabilecek yeni sistemi oluşturmaya yardımcı olmak için Tupperware ile anlaştı.Üretilen bitki büyütme ünitesi SpaceX CRS-14 görevi ile uzaya gönderilmiştir.

Kaynak

1- SpaceTango,Facilitates Budweiser Payload on SpaceX CRS-13 Launch

2- November 2017, Budweiser to test malt barley in space, RealAgriculture

3- Dec 6th 2017, Kai Rasmussen, Strictly Business: 3 Companies Investing in Astrobotany

4- The biggest job on earth … and beyond (https://agriculture.basf.com/en/Crop-Protection/Space-Farming.html)

5-Tomatosphere, supporters

http://tomatosphere.letstalkscience.ca/Supporters

Astrobotaniğe yatırım yapan şirketler,uzay araştırmalarına gerçekten de çok büyük katkıda bulunuyorlar. Böyle firmaların destekleriyle uzay araştırmaları da farklı bir boyuta gelecekmiş gibi duruyor.

Fatma Betül ÖZDEMİR

B.Sc. Uzay Bilimleri ve Teknolojisi (Akdeniz Üniversitesi) M.Sc. Bilgisayar Mühendisliği (Marmara Üniversitesi)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu