Kağıt Geri Dönüşümü Nedir? Nasıl Yapılır?
Kağıt geri dönüşümü, işlevselliği gereği bir insanın girdiği her ortamda kuşkusuz karşılaştığı bir yapıdır. Kullanıldıktan sonra ya saklanır ya atılır. Peki atıldıktan sonra başına neler gelir? Sizler için hazırlanan bu içeriğe gelin beraber bakalım.
Kağıt Geri Dönüşüm İşlemi Nedir?
Kağıt geri dönüşümü işlemi ya da işlemleri, bunu gerçekleştirecek firmanın çıkarmak istediği ürünlere göre değişiklik gösterir. Ürünün rengi, cinsi, şekli, deseni, kağıdın ağırlığı vb. pek çok husus geri dönüşüm proseslerinin ayrılmasına yardımcı olmuştur. Ortaya çıkan kağıtlar, satış yapılmadan önce ambalajlama yapılarak depolanır.
Kağıt geri dönüşümü işlemlerinde esas olan son ürün ve ara ürünlerdir. Son ürün ve ara ürün satış yapılacak anlaşmalı firmaların isteğine göre kağıt geri dönüşüm işlemlerine ekleme ya da çıkarma yapılabilir. Burada önemli olan istenilen rengin ayarlanması, ağırlığının tutturulması, geri dönüşümün ve geri kazanımın tamamlanmasıdır.
Peki kağıt geri dönüşümü neyi hedefler? Kağıt geri dönüşümü, green çevre teknolojileri ile beraber sürdürülebilirliğe destek verirken aynı zamanda enerji tasarrufunu gerçekleştirerek ülke ekonomisine katkı sağlar. Yenilenebilir enerjilerden kazanılan hareketi ise hanelere taşınmasını eylemleri arasına katar.
Kağıt Geri Dönüşümü Nasıl Yapılır?
Kağıt, en eski dönemlerden günümüze kadar ulaşmış bir prosestir. Her sektörde yeri her daim bulunur.Üretimi olsun geri dönüşümü olsun veyahut satışı olsun her daim canlı bir piyasası bulunur. Bu piyasanın canlılığını artıran ise kağıt geri dönüşümü prosesleri olmaktadır.
Kağıt geri dönüşüm kavramı, hemen hemen her yerde aynı standartlara sahiptir. Bu standartlar çerçevesinde dünyadaki bütün ülkelerde geçerliliğini korumak ile beraber sürdürülebilirliği de ifadeler arasında barındırır. Türkiye, kağıt geri dönüşüm proseslerini yerine getirmekte her ne kadar hevesli olsa da listenin en alt sıralarında yerini alır.
Geri dönüşüm proseslerinin aşaması ise kağıt atıkların sıfır atık projesi ile kaynağında ayrı olarak toplanması ile başlar. Kağıt atıklar, mavi renkte poşeti olan mavi renkteki kutuda biriktirilebilir. Biriktirilen atıklar, belediyenin anlaşmalı olduğu tesislere gönderilir. Tesiste atık kağıdın dokusu ve rengine göre sınıflandırılır. Bundan sonraki aşama kağıtların bir makine yardımı ile daha küçük yapılara parçalanmasıdır. Küçük boyutlara dönüştürülen atık kağıtlar, birtakım işlemlerden geçer.
İlk önce temizleme yapılır. Birkaç defa yıkama işlemine tabi tutulduktan sonra tesisin istediği ürüne dönüştürülür. Eğer tesis beyaz renk ürün istiyorsa farklı renklerdeki atık kağıtlara renk silme ya da ağartma işlemi uygulanır. Bu aşamada yumuşak ve ıslak haldeki kağıtlara tuz, kimyasal, çözücü gibi etkenler yardım eder. Böylelikle istenilen üründeki renk, yazılar ve semboller yakalanmış olur. Sonrasında ise kurutma işlemiyle son bulur.
Kağıt Yüzde Kaç Geri Dönüştürülebilir?
Kağıt, en eski dönemlerden günümüze kadar ulaşmış bir prosestir. Her sektörde yeri her daim bulunur. Üretimi olsun geri dönüşümü olsun veyahut satışı olsun her daim canlı bir piyasası bulunur. Bu piyasada atık kağıtların ise sadece belli bir kısmı kağıt geri dönüşümü işlemlerine tabi tutulmaktadır.
Atık kağıt olarak değerlendirilen ürünler nelerdir?
- Dergi , kitap, gazete, broşür, davetiye
- Meşrubat/ karton bardakları
- Şampuan, deterjan ürün kutuları
- Meyve suyu, içecek kutuları
- Yapışkanlı not kağıtları
- Mukavva ya da benzeri sert karton parçaları
- Saklama süresi dolmuş evraklar
- Kullanılmış defterler
- Onarımı mümkün olmayan kitaplar
- Farklı kalınlıklardaki kartonlar
- Elişi, fon, etiket, kopya ya da fotokopi kağıtları
- Kullanılmış peçete, selpak, rulo malzemeleri
- Kullanılmış havlular
- Fotoğraflar
- Fiş, fatura, tebligat kağıtları
- Kaplama malzemeleri ve hediye paketleri
- Kitap aralıkları
- Hap ve parfüm ambalaj kutuları
- Kozmetik ürünlerin dış kutuları
- Hobi ya da parti etkinliklerinden kalan artık malzemeler
- Ayakkabı kutuları
Her atığın %100’nü nasıl geri dönüştürülemiyor ise kağıt atıkta da aynı durum geçerli olmaktadır. Kağıt geri dönüşümü, atıkların %72 oranında sağlanmaktadır. Peki bir atık, kaç kere kağıt geri dönüşümü işlemlerinden geçebilir? Bu rakam yedidir. Yani en fazla yedi sefer kağıt geri dönüşümü gerçekleştirilebilir. Her seferinde aynı atığın geri dönüşüm oranı azalıyor. Hangi işlemlerden geçtiğine göre bu rakam azalıp artmaktadır.
Kağıt Geri Dönüşüm Örnekleri
Hurda kağıt olarak tabir edilen geri dönüşüm işlemli atık kağıtlar, bazı firmalar için kampanya ve reklam geliri oluşturmuştur. Kilosu başına belli bir miktar fiyat biçilerek alınan kullanılmış kitaplar geri dönüşüme gönderiliyor. Peki kağıt geri dönüşüm örnekleri arasında hangi ürünler yer alır?
- Çeşitli yapıdaki çöp kutuları
- Tek kullanımlık (kullan-at) bardak çeşitleri
- Çeşitli kolileme ve ambalaj ürünleri
- İç mekan dekorasyon malzemeleri
- Kullanışlı sürdürülebilir çanta ve cüzdan modelleri
- Anahtarlık ve hediye ürünler
- Geri dönüşüm ya da sıfır atık kutuları
- Kompozit malzemeli çerçeveler
- Monopoly, batak, blackjack. kızma birader vb. birden fazla oyun kartları
- Farklı kalınlıklardaki giysi askıları
- Bahçe saksıları
Sonuç
Bu içerik kapsamında atık kağıtların ve hurda kağıtların geri dönüşümleri ile ilgili bilgilere yer verildi. Bu bilgiler doğrultusunda kağıt geri dönüşümü için destek olmayı ve katkıda bulunmayı gerçekleştirebilirsiniz.