BilimHaberler

Depresyon Tedavisinde “Gülme Gazı”

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Dünya çapında 264 milyondan fazla kişi depresyondan muzdarip. Orta ve şiddetli depresyon için etkili tedaviler olsa da, depresyona sahip kişilerin önemli bir kısmı (yaklaşık yüzde 15) tipik antidepresan ilaçlara yanıt vermediğinden, bilim adamları son on yılda geleneksel olmayan tedavileri uygulanabilir bir seçenek olarak araştırıyor.

Bu kapsamda, Chicago Tıp Üniversitesi ve Washington Üniversitesi’nden yapılan yeni bir çalışma, genellikle gülme gazı olarak adlandırılan düşük dozda nitröz oksitinin, mevcut ilaçlara dirençli olan depresyon semptomlarını hafifletebileceğini keşfetti.

Azot oksit, diş hekimliğinde ve cerrahide kısa süreli ağrı kesici sağlamak için kullanılan yaygın bir anesteziktir. Science Translational Medicine dergisinde yayınlanan çalışma, tedaviye dirençli depresyon semptomlarını hafifletmede yüzde 25 nitröz oksit gazı ile tek bir inhalasyon seansının neredeyse yüzde 50 nitröz oksit kadar etkili olduğunu bulmuştur.

Gülme Gazı ve Depresyon

Araştırmacılar ayrıca, gülme gazı avantajlarının önceden düşünülenden çok daha uzun sürdüğünü ve bazı deneklerin iki haftaya kadar iyileşme hissettiklerini keşfettiler.

Ketamin (aynı zamanda bir anestetik olan) ve depresyon üzerine yapılan diğer araştırmalardan ilham alan araştırmacılar, daha önce 20 kişide yüzde 50 azot oksit gazı ile bir saatlik inhalasyon seansının etkilerini incelemişlerdi. Plasebo etkisine kıyasla seans, hastaların depresif semptomlarını en az 24 saat boyunca hafifletmeyi başardı fakat bununla birlikte, birçok hastada bulantı ve baş ağrısı gibi olumsuz yan etkiler görülmüştür.

Yan etkileri azaltmak için yapılan yeni denemede araştırmacılar, 20 hastayla benzer bir protokol izlediler, ancak bu sefer yüzde 25 azot oksit içeren ekstra bir inhalasyon seansı kullandılar. Şaşırtıcı bir şekilde, nitröz oksit dozajının sadece yarısı ile bile, terapi neredeyse yüzde 50 nitröz oksit kadar etkili olabildi. Ayrıca, olumsuz yan etkilerin sadece dörtte biri rapor edildi.

Ardından hastaların klinik depresyon skorları değerlendirildi ve iki haftalık bir süre boyunca ek değerlendirmeler yapıldı. Bulgular son derece umut vericiydi. Nagele, “Yan etkilerdeki azalma beklenmedik ve oldukça şiddetliydi, ancak daha da heyecan verici olan şey, tek bir uygulamadan sonra pozitif etkilerin tam iki hafta sürmesiydi” dedi.

Depresyon için geleneksel olmayan tedavilerin ana akımda pek kabul görmediği doğru olsa da, araştırmacılar bu bulguların şüpheci hastaları ilaçların benzersiz nitelikleri konusunda ikna edeceğini umuyor.

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu