4 Başlıkla Wi-Fi ve Li-Fi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Artık her yerde sokakta bile Wi-Fi bulabilmek mümkün hale geldi. İnternet erişimi yaygınlaşmaya ve daha çok kişiye ulaşmaya devam ediyor. Wi-Fi teknolojisi ilk çıktığında interneti, kablosuz çok sayıda kişiye ulaştıran devrim niteliğinde bir teknolojiydi. Şimdi interneti farklı bir boyuta taşıyacak, yeni bir teknoloji olan Li-Fi ön plana çıkıyor. Bu içeriğimizde de sizlere Wi-Fi ve Li-Fi teknolojilerine bilmeniz gerekenleri derledik. Ayrıca Wi-Fi ve Li-Fi arasındaki farklarını da derledik.
Wi-Fi Nedir?
Wi-Fi, İngilizce olarak “Wireless Fidelity” kelimelerinin baş harflerinin kısa halidir. Genel olarak Wi-fi, kablosuz internet erişimi ve veri aktarımı sağlamak için radyo dalgalarını kullanan bir teknolojidir. Wi-Fi, internetin hiç olmadığı kadar yaygınlaştığı günümüzde herhangi bir fiziksel donanıma ihtiyaç olmadan insanları internete bağlayan bir teknoloji olması sebebiyle oldukça popüler hale gelmiştir. Bir anten radyo frekans akımı ile desteklendiğinde, boşlukta yayılan bir elektomanyetik alan oluşturur. Bu da kullanıcıların bağlanıp erişim sağlayabilmesi için bir erişim noktası oluşturur. Bu erişim noktasına 20 ila 50 metre uzaktan erişilebilir. Tabi kullanıcın bu erişim noktasına bağlanabilmesi için Wi-fi destekli bir cihaza sahip olması gereklidir.
Wi-Fi Avantajları
- Wi-Fi, kablo gibi fiziksel internet erişim araçlarının yerini alarak uzun ethernet kablosu ihtiyacını ortadan kaldırmıştır.
- Aynı anda çok sayıda kişi rahatlıkla internete Wifi teknolojisi sayesinden herhangi bir fiziksel araca sahip olmadan erişebilmektedir.
- Uzun kablolama gereksinimini ortadan kaldırdığı için internet erişim maliyetini düşürmüştür.
- Radyo dalgaları ile erişim sağlandığından arada duvarlar olsa dahi 20-50 m arası dairesel mesafede olan herkes internete kolaylık erişim sağlayabilmektedir.
- İnternet erişimini Wi-Fi ile sağlamak için yapılacak kurulum da olduk kolaydır. İnternet bağlantısını sağlayan bir servis sağlayıcısı ile erişim noktası oluşturan modem ile kurulum sağlanır.
Wi-Fi Dezavantajları
- Wifi bağlantılarının çok büyük alana yayılması sonucu güvenlik sorunları vardır.
- Diğer önemli dezavantajı ise Wifi bağlantıları oynak olmaya meyillidir. Bunun nedeni de radyo frekansları çeşitli dış etkenlerden etkilenmektedir.
- Wifi bağlantıları kablolu bağlantıya göre oldukça yavaştır. Kablosuz ağ bağlantılarında internet hızı 1 ile 54 Mbps iken, kablolu bağlantılarda bu değer 100 Mbps veya daha yüksektir.
Li-Fi Nedir?
Li-Fi teknolojisi ise İngilizce olarak Light Fidelity kelime grubunun baş harflerinden oluşmaktadır. Bu teknoloji radyo dalgaları yerine veri iletmek için Görünür Işık İletişim teknolojisini kullanmaktadır. Li-Fi teknolojisinde veri iletiminde ve internet erişiminin oluşturulmasında LED lambalarda da kullanılan Katı Hal Aydınlatma (SSL) kullanılmaktadır. Yani kısacası LED lambaların yaydığı ışık ile bizlere internet bağlantısı sağlamaktadır.
Li-Fi Teknolojisinin Avantajları
Li-fi teknolojisinin Wi-fi’ye göre birçok avantajı bulunmaktadır. Başlıca avantajlar ise şunlardır:
- Li-Fi, LED lambaları yüksek verimli hale de getiren VLC teknolojisini kullandığından, enerji tüketimleri düşüktür.
- Li-Fi sadece LED ışıklarına ihtiyaç duyduğundan dolayı kurulum maliyeti düşüktür.
- Li-Fi, WiFi’ya göre 100 kat daha hızlıdır.
- Kesintisiz erişim sağlarlar. Çünkü bir ışık kaynağının olduğu yerde Li-Fi ağı da kullanılabilir.
Li-Fi Teknolojisinin Dezavantajları
Li-Fi teknolojisinin birçok avantajının yanı sıra pek tabi dezavantajları da mevcuttur. Özellikle de çok yeni bir teknoloji olması nedeniyle alt yapısının yetersizliği bu teknolojinin geniş alanlarda kullanımını zorlaştırmaktadır.
Bir diğer dezavantajı ise internet erişiminin sağlanması için bir ışık kaynağının sürekli açık olması gerekmektedir. Bu sorun ışık kaynağının insan gözünün göremeyeceği aydınlığa kadar düşürülmesiyle çözülebilse de yine de ışık kaynağı açık kalacaktır.
Li-Fi teknolojisinin diğer bir dezavantajı ise veri iletimi için ışığa bağımlı olmasıdır. Bu da dış ortamda Li-Fi teknolojisinin çok hassas olmasına yol açmaktadır. Fotodiyotlar, güneş ışığı gibi diğer kaynaklardan ışığı toplayabilir. Ancak bu da potansiyel olarak alıcı içerisinde gürültü oluşturabilir ve ağda kesintilere sebep olabilir. Birçok Li-Fi sisteminde, alıcının sadece vericiden gelen sinyalleri toplayabilmesi için fotodiyot cihazlarının üzerine optik bir filtre yerleştirilmiştir.
Son olarak, ampuller tarafından verilen sinyalin sınırlı aralığı nedeniyle, kullanıcılar LiFi sistemlerini kullanırken hareketsiz hale getirilir. Bu, elbette, geniş alanlara birden fazla LiFi sistemi kurarak ve ampuller olduğu kadar çok bağlantı yaratarak karşılanır.
Wi-Fi ve Li-Fi Arasındaki Farklar
Wi-Fi ve Li-Fi internet teknolojilerinin arasındaki başlıca farklar şunlardır.
- Wi-Fi, internet erişimi için radyo dalgalarını kullanır. Li-Fi ise görünür ışığı kullanır.
- Li-Fi, görünür ışığı kullandığından Wi-Fi’dan 100 kat daha hızlıdır.
- Wi-Fi, 32 metreye kadar sinyl verirlen, Li-Fi için bu değer 10 metreye kadar sınırlıdır.
- Wi-Fi, için modem gibi bir erişim noktası gerekirken, Li-Fi için LED lamba veya foto detektör gereklidir.
Sonuç
Sonuç olarak Wi-Fi ve Li-Fi teknolojileri kıyaslandığında herhangi birinin seçilmesi oldukça zordur. Çünkü ikisinin de kendine göre avantaj ve dezavantajları vardır. En büyük yanlış anlaşılma da Li-Fi teknolojisinin Wi-Fi’nın yerini alması için bulunmuş olmasıdır. İletişim altyapısı düşünüldüğünde bunun çoğu radyo frekansları için oluşturulmuştur. Tüm bu altyapının yeni bir teknolojiyle değişimi oldukça uzun ve maliyetli bir süreçtir. Bu yüzden de Li-Fi teknolojisi şuan için mevcut internet sisteminin perfromansını arttırıcı ve eksikliklerini gideren bir teknoloji olarak değerlendirilmelidir. Ama gelecekte ne olacağını ve bu teknolojinin nereye kadar gidebileceğini kestirmek kolay değil.