Makine

Sondaj Nedir? Sondaj Çalışmaları Neden Önemlidir?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Sondaj çalışmaları özellikle son yıllarda Türkiye’de oldukça sık araştırılan ve haberlere konu olan bir teknik olmuştur. Sondajın ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen birçok insan olabileceği gibi bunu bir disiplin haline getirip bilimin ışığından faydalanıp aynı zamanda mühendislik alanında faaliyet göstermek isteyen kişiler de olmuştur. Biz de size bu yazımızda sondaj çalışmaları hakkında ulaşmak istediğiniz bilgileri derledik.

Sondaj Nedir?

Sondaj kelime anlamı bakımından ‘’sondayla yoklama, sondalama’’ anlamlarına gelmektedir. Bu işlem, belirli bir alanda delik açmak için kullanılan bir yöntemdir. Sondaj, kayaları parçalamak için ya da deliklerde kesik açmak amacıyla yürütülen bir işlemdir. Sondaj çalışmalarının ilk olarak hangi tarihte ve nerede yapıldığına dair farklı görüşler olsa da kesin olarak bilinmemektedir. Sondajın ilk olarak nerede, nasıl ve hangi tarihte yapıldığına dair farklı görüşler ve yorumlar mevcuttur. İlk sondaj çalışmasının M.Ö. 2000 yıllarında bugünkü “darbeli sondaj” tekniğine yakın bir teknik ile tuzlu suyu elde etmek için Çin’de ortaya çıktığını düşünen insanlar vardır. Aynı zamanda Mısır’da da M.Ö’ ki yıllarda kuyular açmak için sondaj tekniğinin yapıldığı yetkililerce düşünülmektedir.

Türkiye’deki bilinen en eski sondajlar bir Alman kuruluşu tarafından petrolün araştırılması amacıyla İskenderun tarafında açılmıştır. Tekirdağ’da açılan bir petrol kuyusunun ardından, hakkında yazılı bilgi bulunan ilk su sondajı ise 1920 yılında İstanbul’da açılmıştır. 1935 yılında MTA ve EİE’nin kurulması sayesinde sondajcılık faaliyetlerinin Türkiye’deki gelişimi ivme kazanmış ve bugünkü seviyelere ulaşmıştır.

Sondaj Çalışmaları Ne İşe Yarar?

Sondaj Çalışmaları Ne İşe Yarar

Sanayi faaliyetleri ülkeler için oldukça değerli maddi öneme sahiptir. Yeraltı kaynaklarının bulunması, çıkarılması, denizlerdeki ve okyanuslardaki faaliyetler, doğalgazın çıkarılması, petrolün bulunması ve işlenmesi gibi faaliyetler ülkeler için oldukça önemlidir. Yeraltının zenginliklerini aramak ve bulmak, bu zenginlikleri işleyebilmek ve kullanılabilir hale getirmek ülke kalkınması için önemli bir role sahiptir. Bu kaynakların bulunması ve çıkarılması işleminde sondaj tekniği kullanılır. Sondajın bir alt başlığı olarak Su sondajından bahsedebiliriz. Su sondaj makinaları ile yapılan bu işlemler ile zeminlerde kuyu açma işlemleri yapılabilir.

Türkiye’de Sondajın Metresi Ne Kadar? 2022

2022 yılının sondaj fiyatları ve maliyetleri güncel kurlardan hesaplanmaktadır.

2022 yılının sene başında ortalama olarak 1 metresi 250 TL olarak başlamıştır.

Bu kesin bir fiyat değil ortalama bir fiyattır. Zamana ve bu sektörün işleyişine göre fiyatlarda değişiklikler olabilmektedir.

1 Metre sondajın maliyeti güncel olarak 250 TL iken 100 metre sondajın maliyeti ise 25-30 bin TL gibi fiyatlarda karşımıza çıkmaktadır.

Sondaj fiyatları aşağıdaki durumlara göre değişiklik göstermektedir.

-Bölgede bulunan zeminin sert ya da yumuşak olması. Sert, kayalık bölgelerde havalı sondaj uygulaması; yumuşak kumlu zeminlerde ise klasik sulu sondaj uygulaması tercih edilir.

-Sondaj çapı (genişliği)

-Dalgıç motor, pompa ve diğer ekipmanlar

Kuyunun derinliği ve suyun debisi ölçüldükten sonra kullanılacak dalgıç motor ve ekipmanlarına karar verilir ve işlem yürürlüğe girer.

Sondaj ve sondaj çalışmaları ile ilgili derlediğimiz bu içerik ile ilgili görüş ve önerilerinizi bize yorum olarak belirtebilirsiniz.

Kaynakça : https://www.acarkardeslersondaj.com/

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu