
Farklı sektörlerde kullanılan pek çok kaynak türü vardır. Bunlardan birisi de örtülü elektrot ark kaynağı türüdür. Gelin birlikte örtülü elektrot ark kaynağı hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olalım.
Örtülü Elektrot Ark Kaynağı Nedir?

Örtülü elektrot ark kaynağı, kaynak için gerekli ısının, örtü kaplı tükenen bir elektrot ile iş parçası arasında oluşur. Ark sayesinde ortaya çıkan bu kaynak yöntemi elle yapılır. Elektrodun ucu, kaynak banyosu, ark ve iş parçasının kaynağa yakın bölgeleri, atmosferin zararlı etkilerinden korunması, örtü maddesinin yanmaması ve ayrışmaması için oluşan gazlar tarafından korunur. Erimiş örtü maddesinin oluşturduğu cüruf, kaynak banyosundaki erimiş kaynak metali için yüksek bir koruma sağlar. İlave metal denilen dolgu metali, tükenen elektrodun çekirdek telinden ve bazı durumlarda elektrot örtüsündeki metal tozlar tarafından sağlanır.
Bu kaynak yönteminde sıcaklık yüzünden eriyen elektrot ile kaynak yapılan parça arasında oluşan elektrik arkı parçaların kaynamasını sağlar. Örtülü elektrot, kaynak işlemi sırasında gerekli ilave metali ve ark taşıyıcısı görevlerini üstlenir. Burada oluşan ark sayesinde elektrot eriyip iş parçasına karışır. Aynı zamanda örtü maddesi de erir. Eriyen örtü maddesinin çıkardığı gazlar kaynak bölgesindeki olumsuz hava şartlarından korur. Kaynak yapımında kullanılan elektrotların çekirdek kısmının etrafı örtü ile kaplanmış şekildedir. Bu vaziyette yüksek sıcaklıkta çekirdeğin eriyerek elektrik arkını doldurması beklenir. Bu sırada bu örtü, yüksek sıcaklıkta yanarak contanın üzerinde bir tabaka oluşturur. Bu sayede kaynak sonucu oluşan dikiş, benzeri yapının içerisinde oksijenin hapsolarak korozyonu engellemiş olur.
Manuel olarak uygulanan kaynak çeşitleri arasında yer alan örtülü elektrot ark kaynağı, hem açık alanlarda hem de kapalı alanlarda koaylıkla uygulanabilir. Birleştirilecek malzemelerin birleşme noktalarında yüksek ısı sayesinde oluşturulan ark yardımı ile kaynatma işlemi sağlanır. Bu ark oluşturma işlemi için elektrotlardan faydalanılır. Uygulanmasının basit olması ve dayanıklılığının yüksek olmasından dolayı, metallerin birleştirilmesinde en sık başvurulan kaynak türü olduğu söylenebilir.
Örtülü Elektrot Ark Kaynağı Özellikleri Nelerdir?

Örtülü elektrot ark kaynağının pek çok teknik özelliği vardır. Bu özellikler şu şekilde sıralanabilir:
- Elektrot ile ulaşılabilen her noktada ve pozisyonda kaynak yapmak mümkündür.
- Diğer kaynak yöntemleri ile ulaşılamayan dar ve sınırlı alanlarda kaynak yapmak kolaydır.
- Kaynak makinesinin güç kaynağı uçları uzatılabildiği için uzak mesafedeki bağlantılarda kaynak yapılabilir.
- Kaynak makinesinin ekipmanları hafif ve taşınabilir.
- Pek çok malzemenin kimyasal ve mekanik özelliklerini karşılayacak örtülü elektrot türü vardır. Bu nedenle kaynaklı birleştirmelerde ana malzemenin sahip olduğu özelliklere sahip olabilir.
- Açık ve kapalı alanlarda kolay bir şekilde kaynak yapılabilir.
- Örtü çeşitlerinin fazlalığı sayesinde neredeyse istenilen her kalınlıktaki malzeme rahat bir şekilde kaynatılabilir.
- Az maliyeti olan bir kaynak yöntemidir.
- Gürültü kirliliği yapmayan bir kaynak türüdür.
- Dikişleri neredeyse kusursuz olacak şekilde yapar.
- Hata payı diğer yöntemlere göre daha azdır.
Örtülü Elektrot Ark Kaynak Makinesi Nasıl Çalışır?

Örtülü elektrot ark kaynak makinesi, kaynak alüminyum dışında tüm metalleri kaynatabilir. Bu kaynak makinesinde çeşitli malzemelerle sorunsuz bir şekilde kaynak yapılmasını sağlamak için yeni nesil fonksiyonlar vardır. Elektrotun çıplak ucunun iş parçasına değmesiyle birlikte kaynak makinesi başlatılır. Örtülü elektrotun yükseltilmesiyle birlikte ark yaklaşık 30 amperlik bir akımla ateşlenir. Elektrot daha fazla yükseltildikçe kaynak akımı kesintisiz olarak ayarlanan değere kadar çıkar. Az ses çıkartan, dakik ve az miktarda cüruf üreten bir ateşleme süreci görülür.
İri damlalı çubuk elektrotla yapılan kaynakta yapışıp kalma gibi sorunların olmaması için, o kaynak akımı çok kısa bir süre için yükselir ve elektrotu yakarak serbest bırakır. Bu davranışa dinamik kontrol denir. Elektrot buna rağmen yapışık kalırsa yapışmama fonksiyonu tepki gösterir ve kaynak akımını derhal keser. Böylece elektrot zarar görmez.
Örtülü Elektrot Ark Kaynağı Kullanım Alanları Nelerdir?

Örtülü elektrot ark kaynağı pek çok sektörde kullanılır. Bu sektörler şu şekilde sıralanabilir:
- Uzay ve havacılık sanayi
- Tanker ve PVC boru üretim sanayi
- Otomotiv sanayi
- Tersaneler
- Makine-kimya sektörü
- Demir-çelik sanayi
- Çelik konstrüksiyon
- Parça imalat sektörü
- Geri dönüşüm sanayi
- İnşaat sektörü
Sonuç
Örtülü elektrot ark kaynağı kolay kullanımıyla ve yüksek performansıyla çeşitli alanlarda tercih edilir. Çeşitli metalleri birleştirme konusunda başarılı olan bu kaynak yöntemi, sorunsuz bir sonuç elde etmenize olanak tanır. Eğer bu yazıyı beğendiyseniz ve faydalı bulduysanız yorumlarını bizimle paylaşmayı unutmayın.