İnsan mikrobiyomu hakkında ne kadar çok şey öğrenirsek, varlığımızın hangi yönlerinin içimizde yaşayan görünmez mikroskobik organizmalardan etkilendiğini o kadar çok keşfedebiliriz. Bu gizemli ilişki, ilk anlarımıza kadar uzanıyor ve sadece sağlığımızı değil, aynı zamanda duygularımızı ve davranışlarımızı da etkileyebiliyor.
Yapılan son çalışmalar sayesinde bilim insanları, bebeklerde korku tepkisinin bile kısmen insan bağırsağında yaşayan bakterilerin yapısı tarafından belirlenebileceğini ortaya koydular.
Bebeklerde Korku Tepkisi Eğlenceli Yollarla Test Edildi
Deneyde, 30’dan fazla bebekten oluşan bir grubun (her biri yaklaşık bir yaşında) önüne araştırma ekibi tarafından, Cadılar Bayramı’nda kullanılan maskeler konuldu. Bunlar at maskesi, maymun maskesi ve uzaylı maskesiydi. Maskeler sırayla takılıp bebeklerin karşısına çıkıldığında, her bebek için ifadesel korku, sesli korku, bedensel korku, kaçış davranışı ve irkilme tepkisi derecelendirildi.
Michigan State Üniversitesi’nden çocuk doktoru ve sinirbilimci Rebecca Knickmeyer ,”Bu deneyimin hem çocuklar hem de ebeveynleri için gerçekten eğlenceli olmasını istedik” diye açıklıyor. Ayrıca çalışmanın detaylarını Knickmeyer, “Ebeveynler her zaman oradaydı.” şeklinde anlatıyor.
İlginç bir şekilde, sonuçlar aynı gruptan başka bir veri seti ile karşılaştırıldığında – hem bir aylık hem de bir yaşında bebeklerden alınan dışkı örneklerinin bir analizi – bağırsak mikrobiyomlarının yapısı ile korku seviyeleri arasında bir bağlantı bulundu.
Araştırmacılar, bu deneyin yaşamın herhangi bir noktasında korkuyu nasıl düzenleyeceğimizi öğrenmenin bir yolunu ortaya koyabileceğini düşünüyor.
Knickmeyer, “Korku tepkileri çocuk gelişiminin normal bir parçasıdır” diyor. “Çocuklar çevrelerindeki tehditlerin farkında olmalı ve onlara yanıt vermeye hazır olmalıdır. Ancak, güvende olduklarında bu yanıtı engelleyemezlerse, yaşamın ilerleyen dönemlerinde kaygı ve depresyon geliştirme riski daha yüksek olabilir.”
Bağırsak mikrobiyom dağılımının bu şekilde korku tepkisi düzeylerini nasıl ve neden etkileyebileceği konusunda araştırmacılar tam olarak emin değiller, ancak bakteri oranlarındaki benzer türde farklılıklar daha önce hayvan çalışmalarında da korkuyla ilişkilendirilmişti.
Araştırmacılar, şimdilik tek bildiklerinin, insan korkusunun başlangıcının bir şekilde yaşamın başlangıcında bağırsak mikrobiyom yapısına bağlı olabileceği ve bu duygunun ileriki yaşamda izleyeceği yolların, bu bakteri popülasyonlarının nasıl geliştiğine bağlı olabileceğini açıkladılar.