Uzay BilimleriHaberler

Bilim İnsanları Karanlık Maddenin Olmadığı Bir Galaksi Buldu!

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Karanlık maddenin evrendeki maddelerin yaklaşık % 85’ini ve toplam kütle-enerji yoğunluğunun yaklaşık% 27’sini oluşturduğu düşünülen bir madde türü olduğuna inanılmaktadır. Aslında, karanlık madde içermeyen bir evreni düşünmek neredeyse imkansız gibi görülse de Hubble teleskobu böyle bir galaksi daha tespit etti!

Yale Üniversitesi’nden Zili Shen ve Pieter van Dokkum ve İleri Çalışma Enstitüsü’nden NASA Hubble Üyesi Shany Danieli liderliğindeki uluslararası bir araştırmacı ekibi, DF2’nin mesafesini ölçtü ve galaksinin karanlık maddeden yoksun olduğuna dair bir şüphe gölgesinin ötesinde kanıtlayan 22.1 +/-1.2 megaparsek olduğunu buldu.

Yeni çalışma şimdilerde, 2019’da yayınlanan, 12 Hubble yörüngesi ve TRGB analizine dayanarak, başka bir komşu gökada olan UDG NGC1052-DF4’ün (DF4) de karanlık maddeden yoksun olduğunu doğrulayan sonuçlar üzerinde inceleme yapıyor.

Karanlık Maddenin Olmadığı Bir Galaksi

Danieli, “DF2’ye doğru bir mesafe belirlemek, önceki sonuçlarımızı desteklemede büyük öneme sahip olmuştur. Bu çalışmada bildirilen yeni ölçümün galaksinin fiziksel özelliklerini tahmin etmek için çok önemli etkileri vardır.” şeklinde çarpıcı ifadeler kullandı.

Van Dokkum ise, bunun oldukça şaşırtıcı bir sonuç olduğunu düşünüyor, hatta uzmanların bu sonuçlar karşısında daha önce yanılmış olabileceklerini düşündüğünü de vurguladı.

DF2 ve DF4’ün de Samanyolu galaksisi ile karşılaştırılabilir boyutta olduğu tespit edildi. Bununla birlikte, toplam kütleleri Samanyolu’nun kütlesinin sadece yüzde biri kadardı, bu da ultra dağınık doğalarının bir göstergesiydi. Shen, “Olağanüstü iddiaların olağanüstü kanıtlar gerektirdiğine dair bir söz var ve yeni mesafe ölçümü, DF2’nin karanlık maddeyi kaçırdığına dair önceki bulgumuzu güçlü bir şekilde destekliyor.” dedi. “Şimdi mesafe tartışmasının ötesine geçme ve bu tür galaksilerin nasıl var olduğuna odaklanma zamanı.”

Oldukça ilgi çekici bir araştırma olduğu için ekibin çalışması dikkatleri üzerine çekmeyi şimdiden başardı.

Kaynak
Interesting Engineering

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu