Bilim adamları yaptıkları deneylerde kuantum bilgisayar teknolojisini kullanarak zamanın yönünü yapay olarak tersine çevirdiklerini yani kuantum düzeyinde zamanı geriye aldıklarını açıkladılar. (Kuantum bilgisayarlarıyla ilgili ayrıntılı bilgiye aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz)
Kuantum Bilgisayarları Nedir ?
Bu çalışmayı yürüten Rus,Amerikalı ve İsviçreli bilim insanları bu çalışma ile, fizik kuralları ve özellikle termodinamiğin 2. yasası olan entropi ile ilgili düşünceleri değiştirme potansiyeli olduğunu belirtiyorlar. (Entropiyle ilgili ayrıntılı bilgi için aşağıdaki bağlantıya tıklayınız.)
Termodinamiğin İkinci Yasası ve Entropi
Scientific Reports‘ta yayımlanan bu çalışmanın elektronlar ve kuantum fiziği kullanılarak oluşturulduğu ifade ediliyor.
Zaman Nedir ? Basit Bir Anlatım İle Zaman Kavramı
Zamanı Geriye Almak
En basit ifade ile örneklemek gerekirse, bilardoda ilk vuruş ile dağılan topların, tekrar ilk duruma geri dönmesine benzeyen bir işlemin gerçekleştirdiği belirtiliyor.
Moskova Fizik ve Teknoloji Enstitüsü’nden Gordey Lesovik, “Zamanın yönünün termodinamiğe aykırı olarak tersine yani geriye doğru akışını yapay olarak oluşturduk.” diyor.
Bu deneyde oluşturulan sanal zaman makinesi elektronlardan ve kubitlerden meydana geliyor. Kubit kuantum bilgisayarlarında kullanılan bir veri birimidir.
Bilindiği üzere kullandığımız bilgisayarlar binary ikili kodlama sistemi ile yani 0 ve 1 ile çalışır. Kubitler ise her iki değeri de ifade edebiliyor.
Zamanda yolculuk olarak adlandırılan deneyde kubitlerin karmaşık bir şekilde 0’dan 1’e ve tam tersi bir yönde veri birimi değerini değiştirdiği belirtiliyor. Tabi bu süreçte de kod dizisi kayboluyor ve bu yüzden de bu durum bilardo toplarının ilk vuruşta rastgele dağıtılmasına benzetiliyor.
Kuantum bilgisayarı içerisinde kullanılan bir diğer program ise, oluşan bu kod karmaşıklığı içerisinden bir düzen oluşturuyor ve kubitler ilk durumlarına geri dönüyor.
Bilim insanları, ıstaka vuruşuyla rastgele dağılmış olan bilardo toplarının,başlangıç konumlarına geri döndürülmesine benzer bir işlemi kuantum fiziği ile gerçekleştirdiklerini belirtiyorlar.
Ayrıca zamanı geriye döndürme başarı oranını da %85 olarak açıklayan ekip, kubit sayısını 3’e çıkardıklarında ise bu oranın %50’ye düştüğünü ifade ediyorlar.
Araştırma ekibinden Gordey Lesovik ise “Algoritmamız ileri ki zamanlarda daha çok geliştirilebilir ve kuantum bilgisayarının karşılaştığı hatalar azaltılabilir.
Peki sizce gerçekten zamanı geriye alma mümkün olabilir mi ? Gelin hep beraber yazının başında görmüş olduğunuz videoda Barış Özcan’ın anlatımıyla bu konuyu değerlendirelim.