En Güncel Mühendislik Maaşları [2023]

Bilgisayar Mühendisliği Maaşları Ne Kadar? 2023

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Günümüzde teknolojinin giderek yaygınlaşmasına paralel olarak bilgisayar sistemlerine de her alanda bağımlı hale geldik. Akıllı telefonlarımızdan kuantum bilgisayarlara kadar birçok alanda da kalifiyeli bilgisayar mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle yazılım konusunda kendini geliştiren mühendisler dünyanın her yerinde çok iyi maaşlarda iş bulabilmektedirler. Bu içeriğimizde de sizlere devlette, özelde ve yurt dışında bilgisayar mühendisliği maaşları ne kadar? sorusunun cevabını derledik.

Bilgisayar Mühendisi Ne İş Yapar?

Bilgisayar mühendisi, bilgisayar sistemlerinin yazılım ve donanımsal geliştirilmesini tasarlanmasını gerçekleştirirler. Genel olarak bilgisayar mühendisleri network sistemleri, algoritma üretme, bilgisayar donanımı ve çeşitli programlama dilleri kullanarak yazılım geliştirme gibi görevleri üstlenirler. Günümüzde teknolojinin bilgisayar ve otomasyon sistemlerine kayması da bilgisayar mühendislerine olan ihtiyacı arttırmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Bilgisayar Mühendisliği Nedir? içeriğimizi okuyabilirsiniz. Bu bağlamda da bilgisayar mühendisliği maaşları da sektör ve tecrübeye bağlı olmak üzere iyi bir seviyededir.

Bilgisayar Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?

Bilgiyasar mühendisleri, özel sektörde, devlette veya yurt dışında çeşit alanlarda çalışabilmektedirler. Bu da bilgisayar mühendisliği maaşlarını değiştirmektedir. Bilgi birikimi, tecrübe, çalışılan pozisyon ve çalışma şartları gibi birçok faktör bilgisayar mühendisliği maaşlarını etkilemektedir. Bu içeriğimizde de özelde, devlette ve yurt dışında olmak üzere çeşitli alanlardaki maaş aralıklarını derledik.

Özel Sektörde Bilgisayar Mühendisliği Maaşları

Özel Sektörde Bilgisayar Mühendisliği Maaşları

Öncelikle bilgisayar mühendisleri hemen hemen tüm sektörlerde faaliyet gösterebilirler. Yazılım, network ve otomasyon sisteminin bulunduğu birçok sektörde bilgisayar mühendislerine ihtiyaç vardır. Bu da aslında özel sektörde bilgisayar mühendisliği maaşları için geniş bir aralık oluşturmaktadır. Daha önceki içeriklerimizde de belirttiğimiz gibi özellikle özel sektörde mühendislik maaşları tecrübeye, bilgi birikimine ve sektöre göre değişiklik göstermektedir. Gerçekleştirdiğimiz bazı anket sonuçlarına göre aşağıdaki tabloda belirli tecrübe aralıklarına göre minimum, ortalama ve maksimum maaş aralıklarını görebilirsiniz.

PozisyonlarMinimum
(TL)
Ortalama
(TL)
Maksimum
(TL)
Yeni Mezun Bilgisayar Mühendisi13.95016.08822.050
Kıdemli Bilgisayar Mühendisi (2-5 yıl arası tecrübe)21.15024.07530.150
Uzman Bilgisayar Mühendisi (+5 yıl tecrübe)25.65027.45041.940
Tablodaki maaşlar net maaş tutarlarıdır.

Bilgisayar mühendisleri ayrıca dışarıdan ek iş de alabilir. Freelancer olarak da bir yere bağlı olmadan rahatlıkla çok yüksek paralar kazanabilirler.

Ayrıca Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği 2023 yılı Ocak ayı itibariyle brüt mimar, şehir plancısı ve mühendis asgari ücret tutarını da 17.500 TL olarak belirlemiştir.

TMMOB 2023 Yılı Mühendis Asgari Ücreti

Devlette Bilgisayar Mühendisliği Maaşları

Devlette Bilgisayar Mühendisliği Maaşları

Devlet kurumlarında genellikle mühendislerin kazandığı ücretler bölümlere bağlı olmaksızın sabittir. Sadece derece, kademe ve uzmanlık düzeyine göre küçük farklılıklar olabilir. Aşağıdaki tabloda 2023 yılında devlette mühendislerin net kazandığı maaş miktarını görebilirsiniz.

MeslekDereceGüncel Net Maaş (Temmuz 2023)
Mühendis1/433.122 TL
Teknisyen (Lise Mezunu)11/123.538 TL
Profesör1/448.124 TL
Araştırma Görevlisi7/131.763 TL
Tablodaki maaşlar net maaş tutarlarıdır.

Yukarıdaki tabloya göre 2023 yılında devlette çalışan bir bilgisayar mühendisi net olarak 33.122 TL tutarında bir maaş almaktadır. Ayrıca üniversitede akademisyen olan bir bilgisayar mühendisi de akademisyenliğin ilk pozisyonu olan araştırma görevlisi pozisyonu için 31.763 TL ücret kazanmaktadır.

Yurt Dışında Bilgisayar Mühendisliği Maaşları

Bilgisayar mühendisleri dünyanın her yerinde rahatlıkla çalışabilirler. Yurt dışında bilgisayar mühendisliği maaşları ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Yurt dışında özellikle Avrupa ve ABD’de maaşlar yıllık brüt maaş üzerinden belirlenir. Glassdoor sitesindeki verilere göre ülkelere göre yıllık net bilgisayar mühendisliği maaşları aşağıdaki gibidir.

  • ABD: 86.684 $/yıl
  • Kanada: 78.000 C$/yıl
  • Avustralya: 82.000 A$/yıl
  • Almanya: 43.446 €/yıl
  • Birleşik Krallık: 36.861 £/yıl
  • Fransa: 39.000 €/yıl

İlginizi Çekebilir: Almanya Mühendis Maaşları

Normalde yurtdışında mühendislik mesleğiniz ile alakalı iş bulabilmek için yaşayacağınız ülkenin dilini iyi düzeyde bilmeniz büyük önem taşıyor. Ancak eğer yazılımcı bir bilgisayar mühendisi iseniz sadece İngilizce ile birçok ülkede çok rahat bir şekilde çalışabilirsiniz.

Bilgisayar Mühendisliği Maaşlarını Etkileyen Faktörler

Bilgisayar Mühendisliği Maaşlarını Etkileyen Faktörler

Bilgisayar mühendislerinin iş hayatına başlamadan önce hangi alanda yoğunlaşacaklarını belirlemeleri gerekmektedir. Yazılım sektörüne yönelen mühendisleri bildikleri programlama dillerine bağlı olarak daha yüksek miktarda bir kazanca sahip olabilirler. Genel olarak bilgisayar mühendisliği maaşlarını etkileyen faktörler aşağıdaki gibidir.

  • Yazılım veya donanım gibi uzmanlık alanı
  • Mesleki tecrübe
  • Yabancı dil bilgisi
  • Bilgi birikimi
  • Çalışılan sektör
  • Çalıştığınız şirket, kurum veya kuruluş
  • Çalışma koşulları
  • İş pozisyonunuz ve göre tanımınız (Proje Yöneticisi, Proje Uzmanı vs.)

Bu içeriğimizde sizlere özelde, devlette ve yurt dışında bilgisayar mühendisliği maaşları ne kadar? Sorusunun cevabını kısa ve sade bir şekilde derledik. Bu içeriğimiz her yıl yeni rakamlarla birlikte güncellenecektir.

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu