Bilgisayar Mühendisliği Nedir? Bilgisayar Mühendisi Ne Yapar?
Bilgisayarlar artık yaşamımızın her evresinde yer alıyor. Yapay zeka teknolojilerinin de artış göstermesiyle beraber bu alanda yetişmiş mühendislere ihtiyaç duyulmaktadır. Bilgisayar mühendisliği de bu alana liderlik eden mühendislik dalları arasındadır. Bu yazımızda sizler için bilgisayar mühendisliği bölümünü ele aldık.
Bilgisayar Mühendisliği Nedir?
Bilgisayar mühendisliği, bilgisayar donanımları ve yazılımlarıyla ilgili olarak karşılaşılan algoritmik süreçlerin uygulamalarını içeren bir mühendislik dalıdır. Genel olarak sadece bilgisayarlarla ilgili bir mühendislik dalı olarak bilinse de, Teknolojik, bilimsel, ekonomik ve sosyal alanlarda karşılaşılan çeşitli problemlere çözüm geliştirebilme becerisine sahip şekilde eğitim alırlar. Teknolojinin gelişim seviyesi ve bilgisayarların bu konuda üstlendikleri önemli rol, Bilgisayar mühendisliğinin de çok önemli bir meslek grubu olmasına neden oluyor. Çok geniş bir çalışma alanına sahip olan Bilgisayar mühendisleri, iş bulma konusunda da sorun yaşamayan bölümlerden biridir.
Genel anlamda bilgisayar mühendisliği Network, yazılım, donanım, algoritmalar ve programlama üzerine üretim gerçekleştiren mühendislik alanıdır. Bölümü tercih edenler bu alanlar hakkında herhangi bir yönelim yapmazlar. Ancak öğrencilerin kendilerine en sıcak gelen alana doğru yönelmeleri ve buna paralel çeşitli seçmeli dersler almaları durumuyla sıklıkla karşılaşılır.
Bilgisayar Mühendisliği Dersleri
Çok geniş bir alanı kapsayan dersler 3 ana bölümde toplanabilir. (Daha fazla bilgi için “Bilgisayar Mühendisliği Dersleri Nelerdir?” içeriğimizi inceleyebilirsiniz.)
Zorunlu Dersler
- Genel Matematik
- Nümerik Analiz
- Diferansiyel Denklemler
- Lineer Cebir
- Olasılık ve İstatistik
- Ayrık Matematik
Donanım Dersleri
- Genel Fizik
- Elektronik Devreler
- Devre Teorisi
- Bilgisayar Organizasyonu ve Mimarisi
- Bilgisayar Ağları ve Veri Haberleşmesi
- Mantıksal Devrelerdir.
Yazılım Dersleri
- Programlama Dilleri
- Programlamaya Giriş
- İşletim Sistemleri
- Veri Yapıları ve Algoritmalar
- Nesne Yönelimli Programlama
- Veritabanı Sistemleri
- Biçimsel Diller ve Öz Devinirler Kuramı
- Yazılım mühendisliği dersleridir.
Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Dersleri
- Yapay sınır ağları
- Makine Öğrenmesi
- Görüntü ve Video İşleme
- Örüntü Tanıma
- Bilgisayarlı Fotoğrafçılık,
- Bilgisayarla Görüntü
- Robotik
- Gömülü Sistemler
- İnsan-Bilgisayar Etkileşimi
- Bilgisayar Grafiği
- Gerçek Zamanlı Sistemler
- Veri Madenciliği
- Yapay Zeka
- Sayısal İşaret İşleme
- Bilgiye Erişim ve Arama Motorları
- Doğal Dil İşleme
- Dağıtık ve Paralel Hesaplama
- Bulanık Mantık
- Bilgi Kuramı
- Kablosuz Ağlar
- Bilgi Güvenliği ve Kriptografi
- Mikroişlemciler
- Dosya Organizasyonu
- Derleyiciler
Görüldüğü üzere çok geniş bir kapsamda oluşturulmaya çalışılan teorik altyapı, kişinin kendi ilgi alanları çerçevesinde belirli alanlara yönelimleri daha öğrencilik aşamasında gerçekleştirebilmesine de olanak tanıyor.
Bilgisayar Mühendisliği Taban Puanları
Bilgisayar mühendisliği bölümünü Türkiye’de hemen hemen tüm üniversitelerde bulabilirsiniz. Bu mühendislik bölümünün sıralaması ve taban puanlarına güncel olarak “Bilgisayar Mühendisliği Sıralaması ve Taban Puanları” içeriğimizden ulaşabilirsiniz.
Bilgisayar Mühendisi Kimdir?
Herhangi bir sorunu çözmek, herhangi bir işi yapmak için, bilgisayar donanımı ve yazılımlarını tasarlayan ve geliştiren, bilgisayar sistemlerinin yapısı, tasarımı, geliştirilmesi ve kullanılması alanlarında çalışır. Bilgisayar kullanımın neredeyse her alanda vazgeçilmez hale gelmesi, iş konusunda bilgisayar mühendisliği mezunlarının herhangi bir sorunla karşılaşmamasına neden oluyor. Bilgisayar mühendisleri , endüstri, ticaret, ekonomi ve finans, bankacılık, eğitim, yazılım, danışmanlık ve benzeri olmak üzere her alanda ve farklı pozisyonlarda çalışma olanağı bulabiliyorlar.
Bilgisayar Mühendisi Ne Yapar?
Çok geniş bir yelpazede çalışma olanağına sahip Bilgisayar mühendislerinin akla gelen ilk çalışma alanları algoritma, yazılım geliştirme, veri tabanı yöneticiliği, network, gömülü sistemler, bilgisayar ağları, siber güvenlik, sosyal medya yönetimi, dijital reklamcılık, grafik ve tasarımdır. Bunun dışında kişinin kendisini geliştirmesine ve tercihlerine paralel bir şekilde pek çok alan ve pozisyonda kolaylıkla çalışma olanağı bulabilir. Özel sektör ve kamuda bilgisayar mühendisleri, en çok aranan ve talep gören uzmanlık alanlarından biridir.
Genel olarak bilgisayar mühendisleri yazılım alanında yoğunlaşan bir çalışma grafiği gösteriyor olsa da, siber güvenlik ve ağ yöneticiliği gibi alanlarda sürekli olarak artan ihtiyaca paralel bir şekilde, bu alanda yetişmiş iş gücüne ihtiyaç sürekli olarak artıyor.
Bilgisayar Mühendisi Olmak İsteyenlere Tavsiyeler
Bilgisayar mühendisliği bölüm olarak seçilmeden önce, özellikle matematiğe karşı bir ilginin olup olmadığına bakılmalıdır. Bölümün matematik temeline dayanan zorlu bir eğitim sürecine sahip olduğu unutulmamalıdır. Algoritma, programla ve matematik, matematiği seven kişiler için bile zorlu dersler haline gelebilir. Bu bölüm mezunlarının iş bulma konusunda sıkıntı yaşamamalarının yanında, kendisini geliştirmesine paralel bir biçimde, kazancını arttırma olanağı da bulunur. Bilgisayar mühendislerinin deneyim ve alansal birikimlerinin artması, üretimlerinin de buna göre artması anlamına gelir ve bu durum kazançlarının da fazlalaşmasını sağlar. Yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da çeşitli iş olanakları bu bölüm mezunları için alternatif oluşturur. Bilgisayar sistemlerinin, yaşamlarımızın her alanını kapsayan yapısı, bu alanda yazılım geliştirmek, sistem yöneticiliği yapmak, donanım geliştirmek gibi katkılarında çok önemli olmasına neden oluyor.
Bilgisayar Mühendisliği Maaşları
Bilgisayar mühendisliği alanında iş imkanları oldukça geniştir ve dolayısıyla maaş aralığı da çok değişkendir. Bilgisayar mühendisleri, özel ve devlet kurumlarında çalışabilmektedir. Alınan maaş miktarları da pozisyona, firmaya veya kuruma, mesleki tecrübeye ve bilgi birikimine göre değişiklik gösterir. Devlet kurumlarında mühendislerin aldığı maaşlar standarttır. Bu konu ile ilgili ayrıntılara yer verdiğimiz “Bilgisayar Mühendisliği Maaşları Ne Kadar?” başlıklı içeriğimizi okumanızı öneriyoruz.
Bilgisayar mühendisliği bölümü ile ilgili merak ettiğiniz soruları yorum olarak bize iletebilirsiniz. Sorduğunuz her soru ayrıntılı bir şekilde cevaplanacaktır.