YazılımHaberlerTeknoloji

Yapay Bir Ağ, İnsan Beyni Gibi Davranabiliyor

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Araştırmacılar, bir nanotel ağının, tam da kaosun sınırı olarak bilinen bir durumda nasıl tutulacağını gösterdiler, bu da insan beyninin yaptığı gibi davranan yapay zeka (AI) üretmek için kullanılabilecek bir başarı!

Ekip, nanotel simülasyonunda farklı seviyelerde elektrik kullandı ve sinyalin çok yüksek olduğu zamanlar ve çok düşük olduğu zamanlar arasında bir denge buldu. Sinyal çok düşükse, ağın çıkışları yararlı olacak kadar karmaşık değildi fakat sinyal çok yüksekse, çıkışlar dağınık ve işe yaramazdı.

Çalışmanın baş yazarı olan Sydney Üniversitesi’nden fizikçi Joel Hochstetter, “Sinyali çok yavaş ittiğimizde, ağın aynı şeyi öğrenmeden ve gelişmeden tekrar tekrar yaptığını gördük. Çok sert ve hızlı ittiğimizde ise ağ dengesiz ve öngörülemez hale geliyor,” diyor

Bilim adamlarının bildirdiğine göre, simülasyonları bu iki uç nokta arasındaki çizgide tutmak ağdan en uygun sonuçları üretmeyi sağladı. Bulgular, sonunda nanotel ağları kullanılarak çeşitli beyin benzeri dinamiklerin üretilebileceğini gösteriyor.

Yine Sydney Üniversitesi’nden fizikçi Zdenka Kuncic, “Sinirbilimdeki bazı teoriler, insan zihninin kaosun sınırında veya kritik olarak adlandırılan yer ve durumlarda da çalışabileceğini gösteriyor. Bazı sinirbilimciler, maksimum beyin performansı elde ettiğimizin durumun bu olduğunu düşünüyor.” diyor.

Simülasyonlar için nanoteller 10 mikrometre uzunluğunda ve 500 nanometreden daha kalın olmayan iki boyutlu bir düzlemde rastgele düzenlenmiştir. Bu durumda, ağın görevlendirildiği sorun, basit bir dalga biçimini daha karmaşık bir türe dönüştürmekti. Bu nedenle, elektrik sinyalinin genliği ve frekansı sorunu çözmek için en uygun durumda ayarlandı.

Nanotel ağları iki sistemi bir araya getirerek hem belleği hem de işlemleri yönetir. Önceki sinyallerin geçmişini hatırlayabilirler, daha önce olanlara karşılık olarak gelecekteki çıktılarını değiştirebilirler, onları memristor yapabilirler. Bu da enerji kullanımının önemli ölçüde azalması anlamına gelebilir, çünkü ağlar en verimli süreçleri kullanarak kendilerini eğitir. Yapay zeka ağları büyüdükçe, onları yalın ve mümkün olduğunca düşük güçlü tutabilmek önemli olacaktır.

Şimdilik, bilim adamları nanotel ağlarının, beynimizin yapabileceği düşünüldüğü gibi, düzen ve kaos arasındaki çizgide başarılı bir şekilde problem çözme aktivitesi geliştirebildiklerini gösterdi. Bu da yapay zeka teknolojisi için atılmış büyük adımlardan biri oldu.

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu