Münih Teknik Üniversitesi’nden (TUM) araştırmacılar, viral enfeksiyonları hapseden ve zararsız hale getiren yeni bir tedavi yöntemi geliştirdiler.
Araştırmacılar, yeni geliştirdikleri “DNA origami” yöntemini kullanarak, virüsleri yakalayıp nötralize edebilecek genetik materyalden uyarlanmış nano kapsüller inşa ettiler.
DNA origami yöntemi esasen DNA’yı üç boyutlu, üçgen plakalara katlamak için programlar.
Yeni teknolojinin arkasındaki ekip yıllardır DNA programlamayı deniyor. Şimdi ise, son çalışmaları için, virüsleri hapseden ve diğer hücrelere bulaşmalarını önleyen “içi boş nano nesneler” yaptılar.
Küçük virüs tuzakları, 20 üçgen yüzeyden oluşan “ikosahedron” adı verilen bir şekilde inşa edildi. Tuzakların içi ise virüslere bağlanan moleküllerle kaplıdır.
Çalışmanın ortak yazarı Hendrik Dietz, “Doğru boyutta basit bir yarım kabuk bile virüs aktivitesinde ölçülebilir bir azalma olduğunu gösteriyor. İçine virüs için beş bağlanma bölgesi koyarsak, örneğin uygun antikorlarla, virüsü zaten yüzde 80 oranında bloke edebiliriz. Hatta daha fazlasını dahil edersek, tam engelleme de elde edebiliriz.” şeklinde konuştu.
Virüs Tuzağı Teknolojisi, Hedefe Yönelik Tedaviler İçin de Kullanılabilir
Ekip, tuzaklarını fare serumu ve insan hücreleri ilişkisinde de test etti. Testin sonucuna göre minik yapılar, 24 saat boyunca serumda stabil kaldı ve iki tür virüsü, hepatit B ve adeno-ilişkili virüsleri (AAV’ler) yakaladı ve bunların serumdaki insan hücrelerini enfekte etmelerini engelledi.
Dietz, aynı teknolojinin potansiyel olarak ilaçlar için bir taşıma aracı olarak kullanılabileceğini de açıkladı.
Benzer şekilde, bu yılın Mart ayında, Bionaut Labs araştırmacıları, bir matkap hareketi kullanarak kan dolaşımında dolaşan küçük enjekte edilebilir robotlar geliştirdiklerini duyurdular. Bu küçük makineler, hedefe yönelik tedavileri doğrudan tümörlere ulaştırmak için geliştiriliyor ve güçlü ilaçların vücudun diğer bölümlerine daha az zarar vermesini sağlıyor.
Görünen o ki, bilim dünyası bu konuda önemli gelişmelere imza atıyor.
TUM araştırmacıları, bir sonraki adımda virüs tuzaklarını farelerin vücutlarında test etmeyi amaçlıyor. Bu kapsamlı çalışmanın sonunda bilim insanları, DNA origami yapılarının sonunda insanlara enjekte edilebileceğine ve virüs hücrelerini insan hücrelerine bulaşmadan önce yakalayan özel tedavilere izin verebileceğine inanıyorlar.