
InsıdeEVs tarafından açıklanan rapora göre, Toronto merkezli Inmotive, hem maliyetleri azaltacak hem de hızı arttıracak, elektrikli araçlarda kullanılabilen iki vitesli şanzıman geliştirdiğini duyurdu.
Hemen hemen tüm elektrikli araçlar (EV’ler) tek vitesli şanzıman kullanıyor olsa da Inmotive, web sitesinde yeni şanzımanın içten yanmalı araçlarla daha yaygın olarak ilişkilendirilen özelliklerini bir araya getirerek EV pazarı için bir dizi fayda sağlayabileceğini söylüyor.
Şirket, Ingear’ın bir araca yüzde 7-15 menzil ve yüzde 15 hızlanma artışı ekleyebileceğini iddia ediyor. Ayrıca bu buluşun, tipik bir elektrikli aracın üretimini yaklaşık 1.500 $ daha ucuz hale getirebileceğini söyledi. Bu da iki vitesli şanzımanın, üreticileri olduğu kadar tüketicileri de teşvik ederek elektrikli araçların benimsenmesini artırabileceği anlamına geliyor.
Şirket, “Çoğu elektrikli aracın motor ve tekerlekleri arasında iki redüksiyon dişlisi var” diyor. Ingear ise, ikinci redüksiyon dişlisini sürekli bir zincir etkileşimi ve dönüşen bir zincir dişlisi ile değiştiriyor.
Elektrikli Araçlar ve İki Vitesli Şanzıman
Inmotive, YouTube kanalında tasarlanan şanzımanın mevcut bir elektrikli araca basitçe uyarlanabileceğini gösteriyor. Maliyetin azalması ve hızın artması konusunda büyük bir tasarım ortaya çıkaran şirket, gündeme oturmayı başardı.
Elektrikli bir aracın iki vitesli şanzımana sahip olması gerekip gerekmediği konusundaki tartışmalar son yıllarda da oldukça gündemdeydi. Hatta iki vitesli şanzımana sahip olması için tasarlanan elektrikli araçlar da bulunmaktaydı. Örneğin, Tesla’nın 2008’de piyasaya sürülen ilk Roadster modelinin başlangıçta iki vitesli şanzıman içermesi planlanıyordu, ancak özelliği uygulama girişimleri önemli gecikmelere neden oldu ve sonunda tek vites kullanımında karar kılındı.
Elektrikli araçlar iki vitesli şanzımana ihtiyaç duymadan mükemmel bir performans sergileyebiliyor. İçten yanmalı araçlar ise verimli çalışabilecekleri dar bir RPM penceresine sahip oldukları için birkaç vites gerektiriyor.
Sorun şu ki, elektrikli otomobil üreticileri tek vites kullanarak esasen yüksek tork ile yüksek azami hız arasında seçim yapmak zorunda kalıyorlar, bu yüzden araçlarını genellikle yaklaşık 201 km/s’den daha yüksek olmayacak şekilde vitese alıyorlar. Inegear’ın tasarımı ise elektrikli araçlara hız kaybettirmeden, hatta daha da hızlandırarak aynı maliyette kullanım imkanı sunuyor. Elektrikli araçların en büyük sorunlarına çözüm olabilecek buluş, şu anda deneme aşamasında.