Bilim İnsanları Karbondioksidi Kömüre Geri Dönüştürdü

Avusturalya Melborn’deki RMIT Üniversitesi’nde görev yapan araştırma ekibi CO2 ‘i verimli bir şekilde gaz halinden katı karbon partiküllerine dönüştüren yeni bir teknik geliştirdiler. Karbondioksidi kömüre dönüştürme projesi, sera gazlarının etkisinin azaltılmasında güvenli ve kalıcı bir çözüm yolu olarak görülüyor.
Bilim Adamları Deniz Suyuyla Hidrojen Ürettiler
Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırma, sera gazını atmosferimizden güvenli ve kalıcı bir şekilde çıkarmak için alternatif bir yol sunuyor.
Karbondioksidi Kömüre Geri Dönüştürme Neden Önemli ?
Karbon yakalama ve depolama ile ilgili günümüz teknolojileri, karbondioksidi sıvı bir forma sıkıştırıyor ve uygun yerlere taşınmasını sağlıyor. Ancak bu işlemlerin hem mühendislik açısından hem de ekonomik çok büyük sorunları var. Ayrıca depolamada gerçekleşebilecek olası sızıntılar da tehlike yaratabilir.
İşte bu sebeplerden dolayı karbondioksidin sıvı forma sıkıştırılıp kullanılması pek uygun değildir. Bu sebeplerden karbondioksidin katı forma dönüştürülmesi birçok açıdan avantaj sağlıyor.
Araştırmacı Dr Torben Daeneke’ne göre: “Karbondioksidin katı parçacıklara dönüştürülmesi daha sürdürülebilir bir yöntem olabilir. Daha önceleri karbondioksit sadece çok yüksek sıcaklıklar altında katı hale dönüştürüldü. Ancak bu yöntem endüstriyel olarak oldukça verimsiz olduğu için kullanılmamıştır. Biz ise sıvı bir metali katalizör olarak kullanarak bu dönüşümün oda sıcaklıklarında da yapılabileceğini gösterdik.”
Dr Torben Daeneke

Karbon Dönüşümü Nasıl Çalışıyor ?
Proje lideri olan RMIT’in Mühendislik Fakültesinden Dr. Dorna Esrafilzadeh, atmosferik karbondioksidi depolanabilir katı karbona dönüştürmek için elektro kimyasal bir teknik geliştirdi.
Araştırmacılar karbondioksidi dönüştürmek için yüksek bir elektrik iletkenliğinde oldukça verimli olan özel yüzey özelliklerine sahip sıvı metal bir katalizör geliştirdiler.

Karbondioksit, bir elektrolit sıvısı ve geliştirilen az miktarda sıvı metal ile bir beher içerisinde çözülüyor ve daha sonra da elektrik akımı ile yükleniyor.
CO2, sürekli olarak karbonlu katı üretimine izin veren sıvı metal yüzeyden kendiliğinden ayrılan katı karbon taneciklerine dönüşür.
Esrafilzadeh: Üretilen karbon bir elektrot olarak da kullanılabilir.
“Dönüşüm işleminin bir diğer yararı da bir nevi kondansatör haline gelen karbonun elektrik yükünü tutarak ve gelecekte elektrikli araçlarda potansiyel olarak bir bileşen olarak kullanılabilir.”
Bu karbon dönüştürme işleminde aynı zamanda endüstriyel uygulamalarda da kullanılabilecek bir yan ürün olan sentetik yakıt üretiyor.”
Dr. Dorna Esrafilzadeh
Karbondioksidi kömüre geri dönüştürerek bilim insanları karbon yakalama ve depolama yöntemleri için önemli bir çalışmaya imza attılar.