Doğa ve ÇevreBilimHaberler

Yeni Biyobozunur Plastik Güneş Işığında ve Havada Ayrışabiliyor

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Plastik atıklar öyle büyük bir sorundur ki, dünyanın bazı bölgelerinde su baskınlarına neden olabilmektedir. Plastik polimerler kolayca ayrışmadığı için, plastik kirliliği tüm nehirleri tıkayabilir.

Küresel plastik kirliliği sorunuyla başa çıkmak için araştırmacılar, sadece bir hafta boyunca güneş ışığına ve havaya maruz kaldıktan sonra parçalanabilen bir biyobozunur plastik geliştirdiler.

Amerikan Kimya Derneği Dergisi’nde (JACS) yayınlanan bir makalede araştırmacılar, güneş ışığında parçalanan yeni plastiklerini, ortamda mikroplastik parçalar bırakmayan ve doğal olarak oluşan küçük bir molekül olan süksinik aside ayrıntılı olarak eklediler.

Bilim adamları daha sonra, nükleer manyetik rezonansı kullanarak petrol bazlı bir polimer olan plastikle ilgili bulgularını ortaya koydular.

Çin’in Wuhan kentindeki Huazhong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde organik malzeme bilimcisi olan çalışma ortak yazarı Liang Luo, yaptığı basın açıklamasında, yeni parçalanabilir plastiğin daha dayanıklı eşyalar yapmak için diğer plastiklerle karıştırılabileceğini ortaya koydu. Bu tür öğeler kullanım sırasında daha dayanıklı olurken, çöplüklerde daha hızlı ayrışma avantajına da sahip olabilir.

Luo ayrıca, parçalanabilir plastiğin özellikle elektronikte yararlı olabileceğini söylüyor. Kullanımdayken, plastik elektronik cihazın içine yerleştirilecek ve bu nedenle havadan ve güneş ışığından korunarak yıllarca dayanmasını sağlayacaktır. Bir çöplükte ise, cihaz parçalanacak ve plastikler muhtemelen güneşe maruz kalacaktı, yani birkaç gün içinde ayrışacaklardı.

Luo, plastik özlü asitin yan ürünü olan bu oranın ilaç ve gıda endüstrilerinde ticari kullanım için de artabileceğini söyledi.

Yeni plastiği tasarlamadan önce, Luo başlangıçta pH ile renk değiştiren ve sensör teknolojilerinde kullanılmasına izin veren bir polimer yaratmaya koyuldu. Bununla birlikte, bu süreç sırasında ortaya çıkan plastiğin kolayca bozulduğunu keşfetti, bu da daha çevre dostu plastikler yapmak için bu maddenin daha uygun olduğu anlamına geliyor.

Şimdi ise, Luo ve ekibi, malzemenin önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde ticarileştirilmesi amacıyla bozunabilir plastikler üzerinde daha fazla zaman ayırmayı hedefliyor. Biyobozunur plastik doğru yönde atılmış bir adım olsa da Dünya Ekonomik Forumu’na göre, her yıl okyanuslara ulaşan 10 milyon ton plastik  atıktaki gelgiti durdurmak için çok daha fazlası gerekiyor.

Kaynak
Interesting Engineering

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu