HaberlerBilimEnerjiKimyaYenilenebilir Enerji

Bilim Adamları Deniz Suyuyla Hidrojen Ürettiler

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Stanford’daki araştırmacılar deniz suyuyla hidrojen ve oksijen üreten yeni bir elektroliz teknolojisi geliştirdiler. Bu cihaz sadece güneş enerjisi, elektrot ve tuzlu suyu kullanarak hidrojen yakıtını üretiyor.

Yeni Geliştirilen Çift Katmanlı Güneş Pili Rekor Kırdı

Suyun Ayrıştırılmasında Önemli Bir Buluş

Bildiğiniz gibi suyu ayrıştırma işlemi sadece saf su ile gerçekleştirilebiliyordu. Saf su ise az bulunan ve üretimi de maliyetli olan bir materyaldir. Oysa tuzlu su yeryüzünde en çok bulunan kaynaklardan birisidir.

Bu buluşun mimarlarından Stanford Üniversitesi kimya bölümü profesörlerinden Hongjie, J.G. Jackson ve C.J. Wood: “Teorik olarak şehirlerde ve araçlara güç sağlamak için çok fazla hidrojene ihtiyacınız var ve bu kadar fazla hidrojeni de saf su ile üretmek çok makul değil.” diye belirtiyorlar.

Ayrıca bu teknoloji çevre dostu olarak değerlendirilebilir. Çünkü hidrojen yakıtı kullanıldığında atmosfere herhangi bir karbondioksit veya sera gazı salınımı yapmaz sadece su açığa çıkarır.

Deniz Suyuyla Hidrojen ve Oksijen Üretimi

Elektroliz gerçekleştirilmesi kolay bir işlemdir. Bir güç kaynağına bağladığınız su içerisine yerleştirilmiş iki elektrottan oluşur. Güç kaynağını açtığınızda bir süre sonra hidrojen gazının katottan ve oksijen gazının da anottan açığa çıktığını görebilirsiniz.

Deniz Suyuyla Hidrojen Üretimi de Elektrolizle Gerçekleşir
Deniz Suyuyla Hidrojen Üretimi de Elektrolizle Gerçekleşir

Başlangıçta bu yeni sistem çalıştırılırken deniz suyu tuzunda bulunan klorür anodu aşındırarak sisteme zarar verdi. Bu zaten beklenen bir durumdu ve bundan önceki deniz suyuyla hidrojen üretme girişimlerinde karşılaşılan kritik bir sorundu. Zaten bu buluşun önemli bir hale gelmesi de bu sorunun çözülmesidir.

Araştırmacılar bu sorunu çözmek için akıllıca bir yöntemle anodu negatif yük bakımından zengin katmanlarla kapladılar. Daha sonra ise bu negatif yük bakımından zengin katmanlar deniz suyundaki klorürleri iterek anodun aşınarak çürümesini önledi.

Sistem bu kaplama işlemi olmadan önce sadece 12 saat çalışabiliyordu ve bu işlemden sonra binlerce saat çalışabilecek duruma geldi.

Araştırmacılar ayrıca daha önceki deniz suyu ayrıştırma denemelerinden 10 kat daha fazla elektrik üretmiş oldular.

Ekip ayrıca solar enerjili saf su ayrıştırma teknolojisi ile uyumlu bir teşhir cihazı dizayn ettiler.

Lisansüstü öğrencisi olan Michael Kenney: “Bu çalışma hakkında etkileyici olan bir diğer husus da günümüzde endüstriyel uygulamalarda kullanılan elektrik ile çalışabilmemizdi.” diye belirtiyor.

En iyi olan şey ise bu teknoloji enerji üretmekle sınırlı olmayıp nefes alırken kullandığımız oksijeni ürettiğinden dolayı dalgıçlar veya denizaltılar da bu teknolojiden yararlanabilir.

Hongjie Dai: “Biz sıfırdan birşey icat etmedik zaten hali hazırda bulunan elektroliz teknolojisini geliştirip verimini arttırmış olduk” diye belirtiyor.

Deniz suyuyla hidrojen üretimi çalışması Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler kitabında yayınlanmıştır.

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu