Güneş Enerjisiyle Çalışan Deniz Suyu Arıtma Cihazı 400.000 Kenyalıya Su Vermeyi Amaçlıyor!
Deniz suyunu içilebilir suya dönüştürmek genellikle pahalı ve zahmetli bir işlemdir. Şimdi ise, İklim Fonu Yöneticisi ve Güneş Suyu Çözümleri, sıfır karbon ayak izi ile devrim niteliğinde bir çözüme sahip.
Gruplar, Kenya’nın Kitui County kentinde 200’e kadar tuzdan arındırma ünitesi kurmak için birlikte çalışıyor. Projenin uzun vadeli hedefi 2023’e kadar 400.000 Kenyalıya temiz su sağlamak. Toplam finansman fırsatının ise 15 milyon ABD dolarına kadar olduğu tahmin edilmektedir.
Tipik olarak, tuzdan arındırma, suyu sabit bir basınçta tutmak için çok fazla elektrik gerektirir. Bununla birlikte, güneş enerjisiyle çalışan bu teknik, bir şebekeye bağlanmadan çalışır. Yani bu çalışmada kullanılan hiçbir pil veya kimyasal yoktur.
Solar Water Solutions CEO’su Antti Pohjola yaptığı basın açıklamasında, “Bu proje güneş enerjisiyle çalışan su altyapısında bir devrim niteliğinde olduğunu işaret ediyor. Dört temel unsur olmasaydı bu olmazdı: Temiz su maliyetini düşüren sürdürülebilir bir teknoloji, önde gelen bir kurumsal yatırımcı, son olarak da yerel ortaklara ve finansmana erişim” şeklinde konuştu.
İstasyonların kendileri görsel olarak etkileyici olmayabilir, ancak uzak alanlar için ideal bir çözüm olduğu su götürmez bir gerçektir. Bağımsız olan bu sistem 20ft konteynere monte edilir. Yapılan basın açıklamasına göre, “Deniz suyundan arıtılan 3500 L/s’den 7000 L/s’ye kadar üretim kapasitesi, toplam çözünmüş katı madde (TDS) 36.000 ppm. Acı su kaynaklarından üretim kapasitesi saatte 10.000 litreye kadar çıkıyor.”
Bu nakliye konteyneri çözümleri, şiddetli kuraklıklar da dahil olmak üzere iklim değişikliğinin evleri üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle acı çeken Kenyalılara umut ışığı oluyor. Proje hala gelişme aşamasında olduğu için tüm detaylar henüz belli olmasa da oldukça umut vaat eden bir girişim olduğu kesin.